Twitter'daki yeni özellikler: Ses odaklı Audio Spaces ve Hikayeler benzeri Fleets

Twitter bugün yaptığı basın toplantısı ile Twitter'ın Hikaye Formatı Fleets'i, Sesli Sohbet Odaları Audio Spaces'ı, Audio DM'i ve alt yazı özelliklerini duyurdu.
Twitter'daki yeni özellikler: Ses odaklı Audio Spaces ve Hikayeler benzeri Fleets

Twitter bugün düzenlediği online basın toplantısında platforma getireceği yeni özellikleri tanıttı. Etkinlikte konuşmacı olarak  Twitter'ın Ürün Lideri Kayvon Beykpour, Tasarım Direktörü Joshua Harris, Araştırma Başkanı Nikkia Reveillac, Personel Ürün Tasarımcısı Maya Gold Patterson ve Kıdemli Ürün Yöneticisi Christine Su yer aldı.

Etkinlikte Twitter'ın kullanıcıların kendilerini güvende hissetmesi için geliştirdiği özelliklere değinildi. Herkesin rahatça konuşabilmesi ve özellikle kadınlar, gazeteciler, aktivistler ya da azınlıklar gibi ötekileştirilenlerin taciz edilmesini engellemek için yaptıklarını aktardı. 

Fleets: Twitter'ın Hikaye Formatı 

Tasarım Direktörü Joshua Harris, platformdaki birçok kişinin eleştirilme ya da hiç ilgi görmeme kaygısıyla tweet atmaktan çekindiğini belirtti. İnsanların bu çekince ile tweetlerini taslakta bıraktığını, yazıp göndermediğine dikkat çekti.

Bu nedenle Hikayeler benzeri Fleets özelliğini yayına aldıklarını duyurdu. Harris "Oyuna geç kaldığımızı düşünebilirsiniz ama bunu test ettik ve iyi sonuçlar aldık." yorumu yaptı.

24 saat içinde kaybolan Fleets, Hikayeler formatının tamamen aynısı. Sağa kaydırarak bir sonraki Fleet'e geçebiliyor, Fleet'inizde Tweet paylaşabiliyor, metin ekleyebiliyor ve fleetleri DM olarak gönderebiliyorsunuz.

Fleetler, tıpkı diğer platformlarda olduğu gibi ana ekranın en üstünde yer alacak. Belki de tek farkı bu kısma Twitter tarafından Fleetline isminin verilmiş olması. Takip ettiğiniz kişiler ve etkileşime girdiğiniz son 3 kişi Fleetline'ın başında görünecek. Fleets'e yakında canlı yayınlar ve stickerlar eklenmesi de bekleniyor. 

Fleets, ABD, Kaliforniya saatiyle yarın sabahtan itibaren dünyanın her yerindeki tüm kullanıcılara açılmış olacak.  

Audio Spaces: Sesli Sohbet Odaları 

Twitter'a gelen bir diğer özellik ise Audio Spaces. Sesli sohbet odaları olan Audio Spaces, kullanıcıların daha güvenli ve samimi ilişkiler kurmasını sağlayacak. Canlı olarak yayınlanan bu sohbet odalarının şimdilik sınırlı sayıda kullanıcı ile test edildiğini söyleyelim.

Özellik test sürecinde,öncelikle kadınlar, gazeteciler, aktivistler ya da azınlıklar gibi ötekileştirilen gruplara açılacak. Bu gruplardan alınan geri bildirimlerle özelliğin 2020 sonunda herkese açılacağını söyleyebiliriz. Eğer canlı sohbet odalarına yeni katılımcılar davet etmek isterseniz, içerikleri Fleets, DM ve Tweetlerde paylaşabileceksiniz. 

Sesli tweetlere alt yazı ekleniyor, Audio DM özelliği geliyor

Sesli Sohbet Odaları, tüm dikkati üzerine toplarken, ekibin sesli tweetlerden henüz vazgeçmediğini de belirtelim.  280 karakterin kendini ifade etmek için yeterli olmadığını belirten Maya Gold Patterson, sesli tweet fikrini bu nedenle ortaya koyduklarını belirtti.

Sesli tweetlerin yaratıcı kullanım alanlarından örnekler veren Patterson, gazeteci, yazarların hikaye anlatımında, müzisyenlerin yeni şarkı tanıtımda özellikten faydalandığını gösterdi. 

Twitter, etkinlikte alt yazı özelliklerini de duyurdu. Ekip, işitme problemi yaşayanlar için sesli tweetlerle birlikte tüm medya içeriklerine alt yazı özelliği getirildiğini açıkladı. Duyurulan bir diğer özellik de Audio DM oldu. Bundan böyle kullanıcılar, DM'de ses gönderimi yapabilecek. Özellik, şu an için sadece Brezilya'da test ediliyor. 2020 sonlarına doğru herkese açılabilir. 

Twitter'a eklenen sohbet ve doğrulama özellikleri topluluğu nasıl etkiledi?  

Kıdemli Ürün Yöneticisi Christine Su, güvende hissetme duygusunun herkes için farklı olabileceğini vurguladı. Özellikle ötekileştirilmiş bir topluluğa aitseniz, sosyal ağlarda güvende hissetmenin gerçekten farklılık gösterdiğini söyledi. Su, " Kimseye daha zarar gelmeden, zararın gerçekleşmesini engellemek istiyoruz" dedi. 

Topluluktaki çoğu kişinin sadece iç güdüsel olarak hareket ettiği için başkalarına zarar verdiğini söyleyen Su, belli bir kesimin ise bilinçli olarak insanları hedef alarak, taciz ettiğini açıkladı. Bu kapsamda yaptıkları geliştirmeleri hatırlatan Su, Makine Öğrenimi (yapay öğrenme) algoritmaları ile insanları taciz eden içeriklerin %50'sinin daha şikayet edilmeden kaldırıldığını aktardı. Bu rakamın yükseltilmesi için çalıştıklarını da ekledi. 

Christine Su, yorumları gizleme özelliği gibi sohbet özelliklerinin ise özellikle kadınlara kendini güvende hissettirdiğini söyledi. Kullanıcıların "Kullanmasak bile güvende hissettiriyor." yorumunda bulunduğunu söyleyen Su, tacizden çekinenler tarafından Twitter kullanımın 3 kat arttığını açıkladı. 

Twitter, bu yıl yayına aldığı bir özellik ile makaleleri okumadan paylaşan kullanıcıları uyarıyordu. Bu uyarı bildirimi sayesinde içerikleri paylaşmadan önce makalalere tıklayan kişi sayısı %40 artış gösterdi. 

2021'de Gizli Geri Bildirim Özelliği Geliyor

Bu istatistikler ışığında şirket, platforma daha fazla uyarı ve geri bildirim sistemi eklemeyi düşünüyor. Gelecek sene küresel olarak gizli geri bildirim özelliğini yayına almayı planlıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcıların güvendği hesaplar içerik hakkında kendisini gizlice uyarabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.