Baidu, Çinli canlı yayın servisi YY'ı 3,6 milyar dolara satın alıyor

Baidu, dün yaptığı açıklamada arama işinin ötesine geçmek ve video çağını yakalamak amacıyla Joyy'un Çin'deki canlı yayın hizmeti YY Live'ı 3,6 milyar dolara satın alacağını söyledi.
Baidu, Çinli canlı yayın servisi YY'ı 3,6 milyar dolara satın alıyor

Baidu, dün yaptığı açıklamada arama işinin ötesine geçmek ve video çağını yakalamak amacıyla Joyy'un Çin'deki canlı yayın hizmeti YY Live'ı 3,6 milyar dolara satın alacağını söyledi. Baidu'nun üç aylık kazançlarının arasında paylaştığı duyuru, Çinli firmanın video akışı konusundaki en büyük hamlesi. YY'ın yalnızca Çin'deki işini Baidu'ya sattığının da altını çizelim. Baidu, işlemin kapanmasının belirli koşullara tabi olduğunu ve 2021'in ilk yarısında satın almanın gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Anlaşma, arama devinin, Çinli kullanıcılar algoritmaya dayalı içerik önerisi uygulamalarına daha fazla ilgi gösterdiği için ByteDance gibi şirketlerle savaşmak amacıyla mücadele ettiği bir zamanda gerçekleşiyor. Satış, Joyy'un yurt dışındaki büyümeye daha fazla odaklanmasına olanak tanıyor. Çin'in canlı yayın endüstrisinin öncüsü olarak kabul edilen Joyy, son dönemde, 4 milyondan fazla ücretli abone sahibi oldu.

Joyy geçen yıl, 1,45 milyar dolarlık Bigo satın alımını tamamladı. Bigo, her ikisi de Çin dışında çok sayıda takipçiye sahip olan ancak Hindistan ile Çin arasındaki sınır gerginlikleri arttığı için Hindistan hükümeti tarafından son zamanlarda yasaklanan Bigo Live ve kısa video uygulaması Likee'nin de sahibi.

Baidu ise Çin'in video streaming pazarında zorlu bir savaşla karşı karşıya. Kısa videolarda ülkenin önde gelen oyuncuları olarak bilinen hem Kuaishou hem de Douyin, para kazanmayı ve kullanıcı etkileşimini artırmak için canlı yayını kullanıcı deneyimlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Zaten Baidu'yu bu satın almaya iten nedenlerin başında da bu geliyor.

Kuaishou, haziran ayında günlük 300 milyon aktif kullanıcıya ulaştı; Douyin ise ocak ayında 400 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşmıştı. Buna karşılık, Baidu'nun ana uygulaması eylül ayı itibarıyla yaklaşık 200 milyon günlük aktif kullanıcıya sahipti. YY, üçüncü çeyrekte aylık yaklaşık 40 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.