Türkiye'de online FMCG büyümesi: Covid-19'da yüzde 159, Yeni Normal’de ise yüzde 130

Pandemi öncesi yüzde 57 olan online FMCG büyümesi, Covid-19 döneminde yüzde 159, Yeni Normal’de ise yüzde 130 olarak gerçekleşti.
Türkiye'de online FMCG büyümesi: Covid-19'da yüzde 159, Yeni Normal’de ise yüzde 130

Nielsen E-Ticaret Asya Lideri Ji Hyuk Park ve Nielsen APAC EEMEA Türkiye Analitik Danışmanlık Kıdemli Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan E-ticaret’in büyümesi ile ilgili araştırma sonuçlarını açıkladı.

Nielsen E-Ticaret Asya Lideri Ji Hyuk Park, Covid-19 pandemisiyle birlikte tüm dünyada tüketici harcamalarının durağanlaştığını, buna karşılık E-Ticaret’in ciddi bir ivme kazandığını belirtti. Ji Hyuk Park, Yeni Normal’de kazanmak için E-Ticaret stratejilerinin tekrar şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'de online FMCG büyümesi pandemi ve yeni normalde uçuşa geçti

Nielsen APAC EEMEA Türkiye Analitik Danışmanlık Kıdemli Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan: Nielsen’in verilerine göre, Türkiye’de pandemi öncesi dönemde de hızlı olan online FMCG büyümesi, pandemi ve Yeni Normal’de adeta uçuşa geçti. Pandemi öncesi yüzde 57 olan online FMCG büyümesi, Covid-19 döneminde yüzde 159, Yeni Normal’de ise yüzde 130 olarak gerçekleşti." dedi.  

Bu arada Avrupa’da ise bu oranın, pandemi öncesi yüzde 9 seviyelerinde iken Covid-19 döneminde yüzde 65, Yeni Normal’de ise yüzde 46 olduğunu belirtelim. Görünen o ki, bu süreçte Türkiye'de online FMCG büyümesi, Avrupa’nın çok daha üzerinde seyretti.

Pandemi döneminde büyüyen 10 kategoriden 3’ü gıda 

Rapora göre Yeni Normal’de en hızlı büyüyen online FMCG kategorileri sırasıyla ağda ve tüy dökücüler, saç boyası, çay, hazır kahve, saç kremi, diş macunu, Türk kahvesi, hamile & emziren ek besinleri, hijyenik pedler ve çamaşır suyu oldu.

En hızlı büyümeyi gösteren ağda ve tüy dökücülerde pandemi öncesi yüzde 53 olan online satış cirosu büyümesinin, Covid-19 döneminde yüzde 670’e yükseldiğini belirtelim. Bu rakam, Yeni Normal döneminde ise yüzde 351 oldu. Büyümesiyle dikkat çeken bir diğer ürün ise pandemi öncesinde online cirosu yüzde 160 olan saç boyası. Covid-19 döneminde online cirosu büyümesi yüzde 835’e yükselen saç boyası, yeni normalde yüzde 340 ile öne çıktı. 

Büyüyen 10 kategoriden 3’ünün gıda kategorisi olması ise dikkat çekti. Özellikle hazır kahve ve türk kahvesini pandemi dönemindeki online ciro büyümesi etkileyici. 

Türkiye FMCG pazarı içinde E-Ticaret payı %4’e yükseldi

Didem Şekerel Erdoğan, global pazarlarda Covid-19 pandemisiyle birlikte FMCG pazarı içinde E-Ticaret paylarının ciddi bir artış kaydettiğine dikkat çekti. 

Pandemi öncesi dönemle kıyaslandığında e-ticaret payı, ABD’de 6 puan artışla yüzde 15’e, Meksika’da 9 puan artışla yüzde 12’ye, Birleşik Krallık’ta 7 puan artışla yüzde 13’e, Çin’de 5 puan artışla yüzde 30’a ve Kore’de 4 puan artışla yüzde 22’ye yükseldi. 

Türkiye pazarında da ivmeli artış trendi görülüyor. Rapora göre Türkiye FMCG pazarı içindeki e-ticaret payı 2 puan artışla %4’e yükseldi.

Rapora baktığımızda online platformlardaki fiyat hassasiyetinin geleneksel kanallara kıyasla çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.

Bu noktada tüketicilerin, aynı ürün için online kanalda daha az fiyat ödeme eğiliminde olduğunu söyleyelim. Buna ek olarak tüketicilerin online’da daha büyük gramajlı ürünleri tercih ettiğini de belirtmekte fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.