Apple, Mac modelleri ve Apple Silicon ile ilgili neler planlıyor?

"One More Thing" isimli etkinlikte yeni Arm işlemcili Mac modellerinin tanıtılması ve MacOS Big Sur'un kullanıma sunulacağı günün açıklanması bekleniyor.
Apple, Mac modelleri ve Apple Silicon ile ilgili neler planlıyor?

Apple'ın kendi ürettiği işlemciye sahip Mac modellerinin 2021 yılında geleceğini geçtiğimiz Nisan ayında sizlere aktarmıştık, Haziran ayında ise Apple'ın Mac modellerinde kendi işlemcilerini kullanacağı doğrulanmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Apple, "One More Thing" isimli yeni etkinliğini 10 Kasım'da düzenleyeceğini açıkladı. "One More Thing" isimli etkinlikte yeni Arm işlemcili Mac modellerinin tanıtılması ve MacOS Big Sur'un kullanıma sunulacağı günün açıklanması bekleniyor.

Hatırlatmak gerekirse Mac modelleri uzun zamandır Intel tarafından üretilen işlemcileri kullanıyordu. Mac modellerinin Apple tarafından üretilen Arm tabanlı işlemcilere geçecek olması ise Apple'ın Mac modelleri için uzun zamandır yaptığı en büyük değişiklik olacak.

Asıl soru ise Apple'ın bu hamle ile ne amaçladığı. Bildiğiniz üzere iPhone ve iPad modelleri de Apple tarafından üretilen işlemciler kullanıyor. Öncelikle sentetik testler anlamında hem iPhone hem de iPad modellerinin rakiplerine kıyasla oldukça başarılı performanslar sergilediğini hatırlatalım.

Mac modelleri için de Apple tarafından üretilen modellerin kullanılması ile birlikte hem performans hem de pil ömrü konusunda iyileştirilmeler yaşanması bekleniyor. Mac modellerindeki işlemcilerin değişmesi ile birlikte Apple, hem yazılım hem de donanım anlamında daha fazla kontrole sahip olacak.

Bu değişiklik ile birlikte yaşanacak en önemli gelişme ise uygulamalar ve ekosistem tarafında olacak. Mac modellerinin de Apple tarafından üretilen işlemciler ile çalışması ile birlikte tüm Apple uygulamaları aynı mimari üzerinde çalışacak. Kısacası iPhone uygulamaları da teknik olarak Mac modellerinde çalışabilecek. 

Mac modellerinde kullanılması planan Apple Silicon isimli işlemci iPhone 12 ailesinde kullanılan A14 Bionic işlemcisi temel alınarak üretildi. Yarın gerçekleşecek etkinlikte asıl ilgi odağının yeni Mac modelleri olacağı da konuşulanlar arasında. 

Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da Apple'ın 13 inçlik yeni MacBook Pro, 13 inçlik MacBook Air ve 16 inçlik MacBook Pro modelleri üzerinde çalıştığı biliniyor. Tabii ki tüm modellerin Apple Silicon işlemcisini kullanacaklarını da ekleyelim. Yeni işlemcinin detayları ve Apple'ın Apple Silicon ile ilgili gelecek planları yarın gerçekleşecek etkinlikle birlikte netleşecektir. 

10 Kasım saat 21.00'da gerçekleşecek etkinliği her zaman olduğu gibi anlık olarak takip edip, gelişmeleri sizlere aktaracağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.