Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarının her birine 10 milyon lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan cezayı, Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile duyurdu.
https://twitter.com/ofatihsayan/status/1323915379849207809?s=20
Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek. Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.
Temmuz ayında Meclis’ten geçen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye temsilci atamaları gerekiyordu. Yasa 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girmiş olsa da Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok gibi şirketler Türkiye’de henüz temsilci atamadı ve bu sebepten 5 aşamalı yaptırım planının ilk aşaması devreye alındı. Bunun akabinde ise şirketlere 10 milyon TL ceza kesildi. Firmalar 30 gün içinde temsilci atamazsa ödeyecekleri ceza 30 milyon TL’ye ulaşacak.
Üçüncü aşamada yine temsilci atanmaması halinde Türkiye’deki şirketlerin sosyal medya platformlarına reklam vermesi yasaklanacak. Dördüncü aşamada, yine talep yerine getirilmezse sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği yüzde 50 daraltılacak ve web sitesi çok yavaş açılacak. Son aşamada ise Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurularak internet hızının yüzde 90’a kadar düşmesi istenecek. Yasaya göre hakim yüzde 50’den az olmamak kaydı ile hız düşürme cezası verecek. Eğer sosyal ağ sağlayıcı kendisine kesilen cezanın ardından temsilci görevlendirirse idari para cezasının 4’te 1’ini ödeyecek.