2018'de hayatımıza giren Baby Shark şarkısı, 7.4 milyar izlenme alarak dün YouTube'da tüm zamanların en çok izlenen içeriği oldu. Baby Shark'ın, Luis Fonsi ve Daddy Yankee’nin global hiti Despacito'yu geride bıraktığını söyleyelim.
Güney Koreli eğitim şirketi Pinkfong tarafından kaydedilen Baby Shark, adeta çocukların dünyasını etkisi altına aldı. Bu arada Pinkfong'un Güney Korenin dev şirketlerinden SmartStudy'nin alt şirketi olduğunu belirtmekte fayda var.
SmartStudy CEO'su Min Seok Kim yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Dünyanın dört bir yanındaki hayranların sevgisi ve desteği olmasaydı, Baby Shark'ın bu yeni rekoru kırması imkansız olurdu. Bu rekordan çok onur duyuyoruz ve dijital platformların ötesinde yüksek kaliteli eğlence içerikleri sunmaya odaklanacağız.
Baby Shark'ın önlenemez yükselişi
2016 yılında platforma yüklenen Baby Shark videosu, 2018'de çocuklar arasında popülerlik kazandı. Böylece şarkının ebeveynler arasında da popüler olduğunu söyleyebiliriz. 2019'un Ocak ayında Billboard Hot 100 listesinde 32. sıraya yükselen Baby Shark, çocuklar için canlı yayın deneyimi sunmaya da başladı.
Pandemiyle birlikte çocuklara yönelik içerikler öne çıkıyor
Youtube'da en fazla görüntülenen ilk 5 videoya baktığımızda listede çocuklara yönelik başka bir içeriğin de yer aldığını görmekteyiz. Rus çizgi filmi Masha and the Bear, listede Ed Sheeran’in Shape of You parçasının ve Wiz Khalifa ile Charlie Puth’un See You Again şarkısının hemen arkasında yer alıyor.
Aslına bakarsanız çocuklara yönelik içeriklerin yükselişi sadece dijitalde değil, TV'de de kendini göstermeye devam ediyor. Reyting listelerine baktığımızda da geçmiş dönemlere kıyasla TRT çocuk içeriklerinin yükseldiğini görüyoruz. Eğer aşağıdaki listenin Pazar gününe ait olduğu için çocuklar yönelik çizgi film ve içeriklerde artış yaşadığını düşünüyorsanız, Cuma günü reytinglerine de bakmanızı tavsiye ederim.
Salgın süreciyle devreye giren uzaktan eğitim ve çocukların evde daha fazla vakit geçirmesinde çocuk programlarının reytin listesinde ilk 100'e ve ilk 50'ye girmeye başlaması çok da şaşırtıcı değil. Ebeveynlerin karantina döneminde çocuklarının sosyalleşmesi ve keyifli vakit geçirmesi adına pek çok farklı içerik türüne yöneldiğini söyleyebiliriz. Hatta hatırlarsanız pandeminin karantina döneminde müzelerin çocuklara yönelik içerik platfromlarını sizlerle paylaşmıştık.
Çocukların eve kapanması, Roblox gibi oyun platformlarının da kullanıcı tabanlarını hızlıca geliştirmesine yol açtı. Corona sürecinde kullanıcı sayısını artıran Roblox, Temmuz itibariyle aylık aktif 164 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu başarının sonucunda geçtiğimiz ay halka arza hazırlanan Roblox, 8 milyar dolar değerlemeyi hedefliyor.
Tüm bunlara ek olarak hem uzaktan eğitim, hem de birlikte dijital oyun oynama kültürü nedeniyle çocukların iletişim süreçlerine video konferans uygulamaları da dahil oldu. Google Meet ve Clasroom ürünlerine eğitim odağında yeni özellikler eklerken, Zoom'da uzaktan eğitim özelliklerine yenilerini ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap