Yıl 1849... ABD'de California eyaletinde altın bulunduğu haberleriyle çalkalanıyordu. Çalışma şartlarının getirdiği zorluklar nedeniyle altın arayanların giysileri çok çabuk aşınıyordu. Bu yüzden sağlam kumaşlara rağbet artmıştı. Levi's markasını yaratan Levi Strauss, boşluktan yararlanarak 1872’de terzi ortağı Jacob Davis ile işbirliği yapmaya başladı. Birlikte, dayanıklılığı arttırılmış gerçek mavi denim kumaşından pantolon üretti. Bir yıl sonra Amerikan madencilerin üniforması olarak ünlenen markanın “XX” isimli ilk blue jeans piyasaya çıkmış oldu.
Dayanıklılığı ile ünlü...
Bu yıl 148'inci yaşını kutlayan Levi's o yıllardan itibaren ürettikleri ürünlerin dayanıklılığı ile ünlendi. Uzun süre kullanılmak üzere yaratıldığı için markanın ürünleri, ikinci el alışveriş yapanlar arasında popüler olmaya devam ediyor. Şimdi ise bu ün, müşterilerin aşınmış ya da kullanılmış yani ikinci el ürünlerini satabilecekleri SecondHand platformuyla perçinliyor.
Levi's, bu platform aracılığıyla müşterileriyle sürekli ve sürdürülebilir bir ilişki kurmak ve çevre bilincine sahip bir kitleye ulaşmak için ürünlerinin cazibesini kullanıyor. Müşteriler, Levi's SecondHand'de satın aldıkları ürünleri mümkün olduğu kadar uzun süre dolaşımda tutmaları için takas etmeye bile teşvik ediliyor.
Parçanın yaşına göre fiyatlandırılıyor
Böylece kullanıcı, SecondHand'in satışlarından gelir elde ediyor. Bu, 2 bin 800 mağazalı markanın tüketicilerinin çoğunun etik ve çevresel kaygılarını ele alma kararlılığını gösteriyor. Parçanın yaşına, durumuna ve orijinal fiyatına bağlı olarak 5 ila 35 ABD Doları arasında satılıyor. Levi's, yeniden satılan parçaların temizlenmesi, fotoğraflanması ve listelenmesiyle ilgileniyor ve vintage moda hakkında video açıklayıcılar ve DIY eğitimleri sunuyor.
Kullanılmış ürün pazarı, sadece ekonomik açıdan değil, sezonda olmayan ürünleri bulmak, yeniden değerlendirmek ve sürdürülebilirlik sağlamak için birçok alışverişçi tarafından daha çok tercih edilen bir yöntem olduğunu ve 24 milyar dolarlık ikinci el pazarı perakendeden daha hızlı büyüdüğünü anlatan bir haber yayınlamıştık. Ayrıca 2028'de ikinci el fast fashion yani hızlı moda akımının bir buçuk katı olacağı öngörülüyor.
"Akıllıca bir hareket..."
‘Tüketim toplumu’ olgusu dramatik bir hızla 21'inc yüzyılın sosyal profilini oluşturmaya devam ederken ikinci el lüks markalar satan Modacruz'un kurucusu Melis Güçtaş, bu durumu Levi's tarafında akıllıca bir hareket olarak yorumluyor. Ama bunun çok da şaşırtıcı bir şey olmadığını sözlerine ekliyor. Çünkü bunu yapan ilk markanın Levi's olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:
Galeries lafayette bunu dört sene önce başlatan markalardan...
Sadece geçtiğimiz ay, H&M, GAP gibi dört marka ikinci ele yatırım yaptı ve bunu bir iş modeli olarak kurgulayabilecekleri platformlar satın aldı. Hatta iki hafta önce Gucci ikinci el ürünlerine satacağına dair açıklama yaptı. Bazı markalar çevrimdışı olarak yani kendi mağazalarında ikinci el deneyimini kullanıcılara sunmaya karar verdiler.
Çünkü gelecekteki tüketicinin gardırobunda ikinci ele ayrılan yere bakarsanız bu 2008'de bu yüzde 3'tü. Şu anda yüzde 6 seviyesinde. Önümüzdeki sekiz sene içinde bu yüzde 13'e çıkacak. Ayrıca 2028'de ikinci el fast fashion yani hızlı moda akımının bir buçuk katı olacağı öngörülüyor. Çünkü sürdürülebilir ürünler satın alan, doğaya saygılı bir jenerasyon yetişiyor. Diğer bir neden ise bu ürünlerin fiyatlandırılması...
Zaten dünyada çılgın ve devam eden bir moda endüstrisi var. Teknolojinin de buna olanak sağlamasıyla bütün bunların hepsini tek bir yerde görebiliyorsun.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap