Innovate21st Yatırım ve İvmelendirme Programı'na kozmetik sektöründe artırılmış gerçeklik üzerine çalışan Pulpo AR, lojistik ve depolama alanında pazar yeri mantığıyla hizmet veren Park Palet ve Navlungo, katılmaya hak kazandığı ve üç girişim 450 bin dolar Seri A öncesi yatırım aldı.
Amaç: Yatırımların sürekliliği...
Innovate21st, sosyal etki ve fayda yaratan çalışmaların finansmanında kullanılan etki yatırım modelini kullanan idacapital'in alt kolu. idacapital, Cem Baytok ve Anıl Gökçen Körpınar tarafından kuruldu. Şirketin portföyünde PulpoAR, Navlungo ve Park Palet dahil olmak üzere yedi şirket yer alıyor. Baytok, kurucu ortağıyla 12 yıldan beri birlikte çalışıyor. Ortaklar, daha önce yönetici olarak birkaç ayrı girişim sermayesi fonunun içinde yer alıyordu. Daha sonra ikili, 2013'ün sonunda bu şirketi kurdu. Odağı ise Türkiye’de inovasyon, erken aşama yatırımlar ve risk sermayesi segmenti bulunuyor.
Yeni hızlandırma programıyla daha erken aşama hızlandırma yatırımı yapıyorlar. Cem Baytok ve ortakları Innovate21st'yi kurgularken aslında bir ihtiyaçtan yola çıktı. Türkiye’de erken aşama girişim sermayesi ekosisteminde girişimlerin yatırım yapılabilirlik seviyelerini arttırmak için büyük ihtiyaç duyulan bir boşluğu dolduruyor. Ona göre yatırım yapılmayan ivmelendirme programlarının verimsiz. Baytok, yatırımı yapanlarında risk sermayedarlarının olması gerektiğini düşünüyor. Çünkü ancak o zaman yatırım yapma zamanını kısalıyor. Tarım-gıda, eğitim teknolojileri, sağlık ve sağlık hizmetleri, iklim değişikliği ve enerji verimliliği... gibi konulara da odaklandıklarını da sözlerine ekliyor. Aslında programın geçen Şubat ayında başlamasını öngördüklerini söyleyen Baytok, "İki yıldır hazırlık yapıyorduk. Tam duyurusunu yapacakken salgından ötürü herkes evlere çekildi" diye konuşuyor.
Programın sahip olduğu fon büyüklüğü yaklaşık 500 bin dolar ama yıl sonunda bu rakamın artması bekleniyor. Bunun nedenini Cem Baytok, şöyle açıklıyor: "Buradaki amacımız, bizim ya da diğerlerinin fonlar üzerinden yatırıma devam edebilmesi... Girişimler, başka değişik fonlardan sermaye yatırımı alabilirler. Ama ön yatırımımızla çok daha güçlü ve büyük şirketler haline dönüşebilir."
Para nakit olarak veriliyor
Bu programı diğerlerinden ayıran en önemli özellik yatırım, şirketlere doğrudan ve nakit olarak verilmesi... Baytok, Innovate 21st'de yatırım yaparken nasıl bir strateji izlediklerini şöyle anlatıyor:
Bir girişimi, normal yatırım yapacağımız bir şirket gibi değerlendiriyoruz. Programın öncesinde finansmanı sağlıyoruz. Çünkü yatırımların gayet güzel girişimler var. Ama onlardan karşılamalarını istediğimiz 12 kriter var. Bunlar yatırıma hazırlık seviyesiyle alakalı... Bu kriterlerden bir ya da birden fazlasında yeterli bir hazırlık olgunluk seviyesinde değilse girişim, ne yatırım alma şansı azalıyor ya da değerlemesi düşüyor. Halbuki bu başlıkları düzgün biçimde ele alarak buralardaki olgunluk seviyelerini artırırlarsa yatırım alma olasılıklarını da yükseltiyorlar. Bu programda hızlandırma başlıklarının neler olduğunu, problemlerini ve eksikliklerini tespit ediyoruz. Onlara altı ay içinde bu eksiklik ve problemlerin çözümü için gerekli bilgi aktarımı yapıp onlarla çalışıyoruz.
Yatırım tarafında ise o parayla düzeltilmesi gereken başlıklarda o parayı kullanmasını sağlıyoruz ki işleri çok daha hızlansın. Yani bir girişimin şu an 500 ya da 1 milyon dolara ihtiyacı varsa bu parayı şu an vermektense ben o şirketi 100 ila 250 bin dolar arasında ön finansman sağlıyoruz. Böylelikle 3 ila 6 ay sonra toplam yatırım programın sonunda alınmış olunuyor. O büyük yatırımı biz ya da başkaları da yapabilir. Ama böylelikle şirket, bugün 2 milyon değerlemedeyse aslında altı ay sonra bu sayı ikiye katlanabiliyor. Girişimlerin yatırım alma zamanlarını kısaltıyoruz. Aslında Y Combinator yöntemine benzer, program öncesinde ön finansman ve hızlandırma programıyla bu işi hayata geçiriyoruz.
Neler sağlıyor?
İvmelendirme programına katılmaya hak kazanan girişimlerin yatırım yapılabilirlik seviyesini ve iş büyümesini geliştirmeye odaklanan 24 haftalık program içerisinde yatırım analistlerinin ve mentorların yapacağı bire bir toplantılarla finansal model tasarımı, birim ekonomisi analizleri, büyüme ve finansman desteği, VC yatırımcıları ile pazarlama, teknoloji, hukuk ve vergi vb. konularında bilgi paylaşımı imkanı, program ortaklarımızdan ek finansman alma olanağı, VC yatırımcıları ve ortak yatırımcılardan oluşan geniş bir ağa ulaşma fırsatı gibi birçok olanak sunarak bu girişimlerin gelişimindeki büyük destekçileri olmaya devam etmeyi planlıyor.
Gelecek öngürüleri...
Baytok konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Yatırım yaptığımız ve birlikte çalıştığımız şirketlerin her birinin yüksek değerlemeye ulaşabilecek potansiyellerinin olduğunu düşünüyoruz. Innovate21st programının ilk teması olan Retail & Proptech başarı ile yatırım fazını tamamladı. Her biri devam yatırımları almaya hazır üç girişimimizin bizlerden ve diğer yatırımcılardan 2021 yılı içerisinde Seri-A yatırımı alarak büyümelerine devam edeceğine inanıyoruz. Innovate21st programını etki yaratacağına inandığımız diğer alanlarda da devam ettireceğiz.”
Cem Baytok, "Birinci çağrımız Proptech üzerine idi. Burada Akiş GYO ve Akkök Holding liderliğinde EtkiYap Girişim’in de yer aldığı yatırımcılarla birlikteydik. İkinci çağrımız ise Fintek ve finansal kapsayıcılık üzerine olacak. Bütün bu programlarda farklı ortaklarla çalıştığımız için bu programdaki ortağımız Etki Yapı, destekçilerimiz ise Kalkınma Yatırım Bankası ve Europan Bank..."
AKİŞ GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Gökşin Durusoy ise bu konuda şöyle konuşuyor: “Akiş GYO portföy yapısına baktığımızda ağırlıklı olarak perakende sektörüne hizmet verdiğimiz görülebilir. Bu sektörde son yıllarda gelişen pandemi ile birlikte ivmelenen yeni eğilimleri takip etmek ve ana iş kolumuzun tamamlayıcısı olan gelişme payı yüksek bu alanlara, girişimlere yatırım ve/veya onlarla iş birliği olanaklarını değerlendirebilmek amacıyla bu programı başlattık. Sektöründe öncü olan bu programın hem şirket olarak bizlere hem de girişimlerin kendilerine önemli katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Yapılan yatırımlar ile geliştirilen girişimlerin de desteği ile Akiş GYO yeni büyüme alanlarını ve risk unsurlarını kendi iş modellerine entegre ederek faaliyet gösterdiği sektörde öncü olmaya devam edecek.”
Innovate21st yeni "Hızlandırma ve Yatırım Programı" nın başvuruları başladığını ve başvurularınızı 15 Kasım'a kadar buradan yapabileceğinizi de hatırlatalım!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap