Webrazzi Summit 2020, ekosistemin güçlü isimlerinden biri olan Mynet Grubu Kurucu Başkanı Emre Kurttepeli'nin "Büyük Değişim, Dijitalleşme ve Fırsat Alanları" başlıklı sunumuyla devam ediyor. Kurttepeli, erken aşama girişim sermayesi fonu 212'nin kurucusu... Melek yatırım ağı Galata Business Angels'ın başkanı... 40'tan fazla teknoloji şirketinin kurucusu ve yatırımcısı...
Ekosistem içinde son 20 senede gerçekleşen şirket satın alınmalarına taraf olan deneyimli isim son bir buçuk senedir odağını Mynet'e çevirdiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bunun sebebi bir dönem Mynet'teki ortağı ABD'nin en büyük fonu Tiger'dan yüzde 40'lık hisseyi geri almaktı. Buradaki amacım Mynet'i globalleştirmek. Fonlar çok iyi olsa da kendi içinde dezavantajı var. Beş sene içinde yatırımını satmak istiyor. Bu da girişimci üzerinde baskı yaratıyor."
Mynet artık bir grup şirketi...
Mynet'in Türk İnternet tarihinde önemli yeri olduğunu dile getiren Kurttepeli, "Biz artık bir grup şirketiyiz. Faaliyet alanımız üç ana iş kolundan oluşuyor. Medya, oyun ve uzaktan eğitim..." diye konuşuyor. Şirketin ekosistem içinde bir şirket kültürü yarattığını söyleyen Kurttepeli, "Şirket önce portal olarak hayatına başladı. Bir sürü servisi Türkçe olarak insanlarla tanıştırdı. Zamanla değişik noktalarda medyanın kendi içinde kategorizasyonu nedeniyle dışarı çıkamadı. Şirket, lokal kaldı. Bu yüzden yeni misyonum Mynet'i globalleştirmek."
Hisseleri geri aldıktan sonra oyun tarafının global bir yapıya büründüğünü ve grup içinde beş ayrı oyun şirketinin oluştuğunu söyleyen Emre Kurttepeli, "ABD pazarına yönelik oyunlar üretiyor. Bunların ana misyonu forever franchise dediğimiz hyper causal olmayan oyunlar yapmak. İki yıldır süren oyun projeler var. Hepsi de kendi kulvarlarında uluslararası arenada kendi rakipleriyle yarışacak düzlemde... 2021'de beş tane oyun piyasaya sürülecek. Planlaması yapıldı. Amacımız oyun tarafında holdingleşmek" diye konuşuyor.
Oyun tarafında holdingleşmeyi hedefliyor
"Herkes oyun yapıyor. Amaçları oyun sektöründeki rüzgardan yararlanmak. Benim bu taraf için hayal ettiğim şey; satılan değil, satın alan bir girişim. Türkiye oyun sektöründeki ilk fazı tamamladı. Oyun sektöründe dünya çapında hakim olacak bir şirket yaratmak gerekiyor." diyerek bu taraftaki amacını açıklıyor. Bu yüzden rotalarını kısa dönemli küçük bütçelerle yapılan oyunlardan ziyade iddialı, uzun, kendi içinde topluluk yaratacak ve riski yüksek oyunlara çevirdi.
Oyun sektöründe fonlaşmadan ziyade yaratıcılık ve vizyonun önemli olduğunu dile getiren Kurttepeli, "Bu yüzden para ikincil kalıyor. Doğru kültür kuran ve bunun etrafında doğru insanları toplayan şirketler kazanıyor. Eskiden böyle değildi. Konsol oyunları 10-20 milyon dolar bütçelerle yapılan projelerdi. Ama şu an oyun segmenti mobil ile daha düşük bütçeli ve hızlı dağıtabiliyor. Bununla beraber rekabet çok arttı" diye konuşuyor.
"Türkiye'nin global pazarda seçim yapması gerekiyor"
Uzaktan eğitim tarafında ise pandemiden önce misyonik taraftan yaklaştıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Eğitimin demokratikleşmesi anlayışıyla... Burada da globalleşme amacı var. Türkiye'de iyi gidiyorlar." İnternet sektörünün geleceği konusunda ise şöyle konuşuyor:
İşleri lokal ve global işler olarak ikiye ayırmak lazım. Mesela e-ticaret çok lokal bir iş. Bugün 80 milyon nüfusu olan bir ülkede e-ticaretin küçük kalmasının imkanı yok. Bu yüzden e-ticarete baktığınızda alt segmentlerinin büyümesi gerekiyor. Lojistik tarafı problem olduğu için yurt dışı rekabeti için daha korunaklı. Lokal pazarlarda spesifik işler gidecek. Onlarda da taşlar yerine oturdu. Global pazarda ise Türkiye'nin bir seçim yapması gerektiğine inanıyorum. Buraya girildiğinde rekabet yüksek. Orada daha seçici davranması lazım. Ne iş yaparsanız yapın Türkiye'nin gücünden yararlanmak gerekiyor. Oraya gidildiğinde sorulması gereken soru şu: 'Global rakiplere karşı ne avantajın var?' Bu yüzden hem girişimci hem de yatırımcı tarafında nerede savaşacağını iyi bilmek gerekiyor. Orada gireceğim işleri Türkiye'nin kaslarından seçerdim. Yani lokal ve global işlerin seçim kriteri değişiyor.
Dijital dünyanın pandemiden daha az etkilendiğini düşünen Kurttepeli, "Salgından ötürü diğer sektörlerin ettiği zararın haddi hesabı yok. Uzaktan çalışma ve eğitim nedeniyle dünya dijitalleşmek zorunda kalındı. Bu da sektörü olumlu yönde etkiledi. Bir ay içinde girişimini pivot eden girişimci gördüm" diye konuşuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap