Webrazzi Summit 2020'nin ikinci ve son günü son hızla devam ediyor. İTÜ ARI Teknokent Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz ve Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç, Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğü üstlendiği Covid-19'la Mücadeleye İnovatif Yaklaşım panelinde konuşmacı olarak Disrupt sahnesindeydi.
"Fight Covid" kapsamında İTÜ Çekirdek ve Petrol Ofisi iş birliği
Arzu Eryılmaz'ın verdiği bilgilere göre İTÜ Çekirdek, yılda 600 girişim içeri alıp yetiştiriyor. 9 yılda 750 startup'ın kurulmasına, yılda 3700 istihdam sağlanmasına, bu startup'ların 240 milyon ciroya ulaşmasına ve 200 milyonun üzerinde yatırım almasına yardımcı oldu. Bu merkezde her teknolojiye açıklar, ancak özellikle pandemi ile birlikte "Fight Covid" çağrısı yapıldı, bu kapsamda Covid'le mücadele eden girişimlere destek verildi. Böyle bir dönemde seslerini duyan sadece girişimciler değil, Petrol Ofisi de oldu ve böylelikle Petrol Ofisi ile bir iş birliği başlatmış oldular.
"Sosyal sorumluluk projesinden ziyade kendi sorumluluğumuz"
Beril Alakoç, marka amaçlarının tek bir bireyden dev kuruluşlara kadar herkesin ilerlemesini sağlayacak yeni ufuklar açmak olduğunu ve Türkiye'nin gelişimine fayda sağlayacak her türlü girişimciliğe de ellerinden geldiği kadar destek olmaya çalıştıklarını söylüyor. Bu anlamda Petrol Ofisi'nin bakış açısının hep ileriye dönük olduğunun altını çiziyor. Bunu bir sosyal sorumluluk projesinden ziyade kendi sorumlulukları olarak gördüğünü söyleyen Alakoç, İTÜ'nün çağrısını da duyduktan sonra koşulsuz ve hızlı olarak bu çağrıya destek olmaya karar verdiklerini belirtiyor.
Petrol Ofisi, maddi desteğin yanı sıra daha kalıcı ve kapsamlı bir fayda sağlamak istedi. İTÜ Magnet tarafından üretilen doktor ekipmanları gibi ürünlerin hem üretimi hem de dağıtımı konusunda İTÜ'ye yardımcı oldu. Özetle; Covid ile mücadeleye direkt olarak yardımcı olacak projeleri desteklediler.
İş birliğinin devamı bekleniyor
Arzu Eryılmaz, bu dönemde 257 başvuru aldıklarını söylüyor. Online başvuruların ciddi bir oranıyla, 125 tanesiyle yüz yüze görüştüler. Bunun akabinde girişimler, akademik jüriye yönlendirildi. Son olarak da Petrol Ofisi jürisine yönlendirildiler. Petrol Ofisi de girişimlerin Ar-Ge destekleri gibi süreçlerine, iş birliği gibi süreçlerine yardımcı oldu. Eryılmaz, ilerleyen dönemde de benzeri girişimleri birlikte desteklemek istediklerini söylüyor. Beril Alakoç ise bu projenin kendilerini manevi olarak da motive ettiğini söylüyor. Desteklerinin alan ya da zaman kısıtlı olmadığını; Petrol Ofisi olarak takip etmekle kalmadıklarını ve direkt olarak kendi işlerine entegre ettiklerini söylüyor. Covid bittikten sonra bile İTÜ Çekirdek'le olan iş birliklerini devam ettirmek istediklerinin altını çiziyor.
Şu anda değerlendirilen girişimlerden 46 tanesi İTÜ Çekirdek bünyesinde, 11 tanesi de Petrol Ofisi tarafından Ar-Ge kapsamında ciddi anlamda destekleniyor. Eryılmaz, ilerleyen dönemde sadece Covid değil, farklı kategorilerde de iş birlikleri yapmayı hedeflediklerini belirtiyor.