Sedat Yıldırım: "Süpermarket kavramının dijitale dönüşmesi hepimizin normali olacak"

istegelsin kurucusu ve CEO'su Sedat Yıldırım "Yeni normalin dikkat çeken oyuncusu: Online süpermarket" adlı sunumu ile Webrazzi Summit 2020'de Disrupt sahnesindeydi.
Sedat Yıldırım:

Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2020, son hızda başladı. Gün içinde ve ertesi gün boyunca perakendenin dijital dönüşümünden, e-ihracata, mobilden, yapay zekaya ve yatırım ekosistemine dair birçok konu, Türkiye ve dünyadan alanında uzman konuşmacılarla beraber konferansımızda mercek altına alınacak.

Perakende tanımı kökten değişiyor

Webrazzi Summit 2020'de Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin ardından, istegelsin kurucusu ve CEO'su Sedat Yıldırım "Yeni normalin dikkat çeken oyuncusu: Online süpermarket" adlı sunumu ile Disrupt sahnesindeydi. Perakende tanımını kökten değiştirmeyi hedefleyen ve son dönemki rakamlarına baktığımızda bu konuda fazlasıyla başarılı olan istegelsin, ilk olarak 2018 yılının aralık ayında test aşamasındaydı. 2019 Ocak'ta Anadolu yakasında canlı yayına alınan istegelsin, yine 2019 Ocak'ta Avrupa'da canlı yayına alındı. 15 Mayıs 2019'da tüm İstanbul'da hizmet vermeye başlayan online süpermarket istegelsin, şimdi ise Ankara ve Bodrum'da da aktif.

3 milyondan fazla indirilme, yüzde 98 müşteri memnuniyeti

3 milyondan fazla indirilme, 1 milyon 500 bin üyesi bulunan istegelsin yüzde 98'lik bir müşteri memnuniyetine sahip. Bunun da fazlasıyla kayda değer bir dilim olduğunu söyleyebiliriz. 750'den fazla çalışanı bulunan istegelsin, 240'dan fazla tedarikçi ile çalışıyor. istegelsin'in 14 dağıtım merkezi ve 1 ana deposu bulunuyor. 

Süpermarket 100 senelik bir kavram, ancak yeni yeni dijitalleşiyor

Sedat Yıldırım, süpermarket kavramının 100 yıllık olduğunu; günümüzdeki tanımıyla ilk süpermarketin 1916 yılında hayata geçirildiğini söylüyor. E-ticaret yıllardır hayatımızda olmasına ve giysi, kitap, elektronik ürünler gibi hemen hemen her şeyi online olarak satın almamıza rağmen peyniri, domatesi kısacası bilimum taze gıdayı marketlerden almaya devam ediyoruz. 100 sene sonra bile bunun tam anlamıyla değişmemi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak istegelsin, bunu kökten değiştirmeyi ve dijitalleştirmeyi odağına alıyor.

Süpermarket kavramı 3 ayda 10 yıllık büyüme yakaladı

Covid-19'un da etkisiyle online süpermarket kavramı 3 ayda 10 yıllık büyüme yakaladı. Dünyada e-ticaretin toplam süpermarket pazarındaki payı ise bu süreçte inanılmaz arttı. Ülkemizde e-ticaret penetrasyon oranı pandeminin etkisiyle 100'de 1'e yükseldi, ki bu kavram önceden 1000'de 1'di. Hala gelişmiş ülkeler seviyesinde olmasak bile hızlı bir yükselişe sahibiz ve bunda istegelsin gibi platformların payı çok yüksek. 

Süpermarketin dijitale dönüşmesi hepimizin normali olacak

Sedat Yıldırım, dünyanın değiştiğini ve Türk tüketicilerinde bu konforu hal ettiğini söylüyor. istegelsin'in bu amaç doğrultusunda hayata geçirildiğini belirtiyor. Zira dijital alışkanlıklar geri döndürülemez süreçler ve ilerleyen dönemde süpermarketin dijital olması da hepimizin hayatının normali olacak. Özetle belki de bir zaman sonra fiziksel marketlere ihtiyaç bile duyulmayacak ve hemen hemen her alanda olduğu gibi süpermaket alanında da fizikselin yerini dijital alacak. 

Covid-19 ile e-ticarette gıda süpermarketi kategorisi yüzde 420 büyüdü

Yıldırım'a göre Türk tüketici dijital değişimlere çok açık. Bunu da en iyi Covid-19 döneminde gördük. Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ertesinde, yani 11 Mart itibarıyla tüm tüketiciler internetten, üstelik her alanda alışveriş yapmaya başladı. Bu dönemde ülkemizde e-ticarette gıda süpermarketi kategorisi yüzde 420'lik bir büyümeye ulaştı. Gıdanın e-ticarette yeni yeni yer ediniyor olması ise soğuk zincir teslimatının ciddi ve zor bir süreç olmasından kaynaklanıyor. Soğuk zincir teslimatının sorunsuz olması, yıllar gerektiren birikim ve ciddi yatırımlarla mümkün olabiliyor.

Müşterilerin internetten süpermarket alışverişi yapmalarının nedenleri kişinin dışarı çıkmayı tercih etmemesi, bütçe yönetimini daha kolay hale getirmesi, internetin daha pratik bir alternatif olması, daha önce bunu alternatif olarak düşünmemiş olmaları ve kişilerin haftalık öğünlerini planlamaya yardımcı olması şeklinde açıklanıyor. 

istegelsin'de pandemi döneminde neler yaşandı?

Sedat Yıldırım, pandemi döneminde, istegelsin'de gece saatlerinde alışveriş oranının ve öğle saatleri arasında teslimatlar yüzde 150 arttığını söylüyor. Bu dönemde Silivri, Beşiktaş ve Eyüpsultan ilçelerinden 2.9 kat daha fazla sipariş geldi. Totalde yüzde 60 daha fazla sipariş alan istegelsin'de sepet büyüklüğü de yüzde 30 oranında arttı. Ayrıca ikinci ay sipariş verenlerin yüzdesi 75'e ulaştı.

2021'de online market pazarında bizleri neler bekliyor?

Yıldırım, sunumunda 2021'de online market pazarında neler beklendiğine de değindi. Bu dönemde market dışı e-ticaret firmaları da bu alana giriş yapacak, hızlı market teslimatı şirketleri süpermarket alanına ilgi duyacak, Instacart modeli girişimler yaygınlaşacak, ulusal marketler bu alanda büyümeye çalışacak ve yerel online rekabet başlayacak. Müşteriler, tazelik ve gıda güvenliğine, istenilen aralıkta teslim alabilme, geniş ürün çeşitliliği, müşteri hizmetlerinde kusursuzluk ve operasyonel mükemmeliyete önem verecek.

istegelsin'in API ekosistemi kurduğunu ve bu kapsamda, BiSu, Apsiyon, Morhipo Market gibi girişimlerle entegre çalıştığınıda hatırlatalım. Bu API ekosistemi ile istediğiniz uygulamaların hepsinden sipariş verebilmek mümkün oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.