Türkiye’de tüketicilerin yüzde 60’ı, pandemi sona erdiğinde bile online satın alma alışkanlıklarını devam ettirecek

Inveon, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak “COVID-19 ve Küresel E-ticaret Dinamikleri” başlıklı bir rapor hazırladı.
Türkiye’de tüketicilerin yüzde 60’ı, pandemi sona erdiğinde bile online satın alma alışkanlıklarını devam ettirecek

Türkiye dahil 14 ülkede faaliyet gösteren Inveon, global faaliyetlerinin bir adımı olarak Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak “COVID-19 ve Küresel E-ticaret Dinamikleri” başlıklı bir rapor hazırladı.

Covid-19'un Türkiye, Brezilya, Çin, Almanya, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve İsviçre’deki yer alan tüketiciler üzerindeki çevrimiçi satın alma davranışına etkisini inceleyen ve 3 bin 700 kişinin yanıtlarından yola çıkılarak oluşturulan rapora göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 60’ı pandemi sona erdiğinde de edindikleri online satın alma alışkanlıklarını devam ettireceklerini belirtiyor.

Tüketicilerin yüzde 50'den fazlası Covid-19 nedeniyle online alışverişe yöneldi

Araştırmanın bulguları uluslararası geniş katılımla gerçekleşen online bir etkinlik ile kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre; Çin, Türkiye ve Kore Cumhuriyeti'ndeki tüketicilerin yüzde 50'den fazlasının Covid-19 nedeniyle çevrimiçi alışverişe geçiş yaptığı ortaya çıkarken, Türkiye’de 54 yaş üzeri tüketicilerin neredeyse yüzde 80'i internetten daha sık alışveriş yaptıklarını belirtiyor.

Yeme-içme kategorisinde artış

Covid-19 öncesi ve Covid-19 sonrası internetten alışveriş oranlarının da karşılaştırıldığı raporda, seyahat ve turizm satışları genel olarak ciddi bir azalmaya giderken; yeme-içme kategorisinin ciddi bir ilgi görerek en çok tercih edilen e-ticaret ürün kategorilerinde kozmetik-kişisel bakım ve dijital eğlence-streaming platformları ile ilk 3’e girdiği görülüyor.

Türkiye’de, yaklaşık 4 müşteriden 1'i kişisel bakım ürünleri satın alıyor

Haftalık satışlarda Türkiye’de, yaklaşık 4 müşteriden 1'i kişisel bakım ürünleri satın alırken; Çin, Kore ve Türkiye, besin ve vitamin takviyeleri ile sağlık ürünleri sipariş sıklığında büyük bir artış gösteriyor. Covid-19'un çevrimiçi harcamalara etkilerinin de incelendiği raporda, Türkiye Covid-19 döneminde haftalık moda ve aksesuar alımlarında en yüksek orana sahip ülke olarak dikkat çekse de ortalama harcama açısından bakıldığında, Türkiye’de müşterilerin bu kategorideki ürünlerde diğer ülkelere göre düşük harcama yaptığı anlaşılıyor.

Eve teslimatı tercih edenlerin oranı yüzde 96

Tüketicilerin tercih ettikleri teslimat yöntemleri de ülkelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de kapıda ödeme tercihi 2020’nin ilk aylarında yüzde 4 olurken, bu oran Covid-19 sonrası yüzde 31 olarak gerçekleşiyor. Türkiye’de teslimat seçeneklerinde; eve teslimat yüzde 96, iş yerine teslimat yüzde 32, teslim alma noktasından teslim alma ise yüzde15 oranında tercih ediliyor.

Ürün tercihi ülkelere göre değişiyor

Covid-19 ile birlikte Türkiye, Çin, Rusya gibi ülkelerde insanlar internet üzerinden “temel ürün” alışverişine yönelirken Almanya, İsviçre gibi ülkelerde böyle bir durum söz konusu değil. Özellikle 55 yaş üstü tüketicilerin yüzde 73’ü temel ürün alışverişine ağırlık verirken; Brezilya, Türkiye, Çin ve Güney Afrika'dan katılımcıların yaklaşık yüzde 50'si dijital eğlence ve isteğe bağlı ürünlere de ilginin arttığını belirtiyor.

Türkiye'nin yüzde 70'inden fazlası ülke içi seyahati tercih ediyor

Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 70’ten fazlası seyahat tercihlerinin ülke içine yöneleceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, Türkiye, Çin ve Güney Afrika vatandaşları çoğunlukla dijital eğlence platformlarında daha fazla zaman geçirmeyi seviyor. Çinli katılımcıların yüzde 43'ü ve Türk katılımcıların yüzde 39'u yalnızca dijital kanallar üzerinden tüketmekle kalmayıp aynı zamanda kendi dijital içeriklerini de oluşturmaya başladıklarını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.