Webrazzi Summit 2020'nin konuşmacıları arasında yer alan isimlerden biri de Dr. Jason Kelly

Ginkgo BioWorks'ün kurucu ortaklarından Dr. Jason Kelly, 21-22 Ekim'de gerçekleşecek Webrazzi 2020'nin konuşmacıları arasında yer alıyor. Girişimcinin sunumunun konusu ise hücre programlanması...
Webrazzi Summit 2020'nin konuşmacıları arasında yer alan isimlerden biri de Dr. Jason Kelly

Webrazzi Summit 2020, bu sene yurt içi ve yurt dışından online olarak katılacak birbirinden değerli konuşmacılar yer alacak. Ginkgo BioWorks'ün kurucu ortaklarından Dr. Jason Kelly de bu konuşmacılardan biri... "Dünyanın ilk otomatik organizma mühendislik şirketi" olarak tanımlanan Boston merkezli şirketin temellerini atanlar arasında yer alan Jason Kelly, ortaklarıyla özel donanım ve yazılım içeren bir teknoloji platformundan yararlanarak çeşitli sektörlerdeki müşteriler için siparişe göre mikroplar tasarlıyor. Yani mayadan gül kokusu üretiyor ya da karbondioksit emisyonunu yakıta çeviriyor.

DNA aslında dijital bir kod...

Etkinlikte hücre programlaması hakkında konuşacağını belirten Kelly bununla ilgili şöyle konuşuyor: "Bir bilgisayarı programladığınız gibi hücreleri de programlayabiliyoruz. Bu mümkün hale geldi. Çünkü DNA aslında okuyup yazılabilecek bir dijital kod... Ginkgo, dünyadaki yeni DNA kodunun en büyük tasarımcısı..."

Covid-19 aşısı üzerine çalışıyor

Kelly, dünyanın en önemli kimya mühendisleri arasında yer alıyor. 2003'te MIT'ten mezun olan girişimci, beş yıl sonra aynı okulda doktorasını tamamladı. Covid-19 salgının teknolojinin geleceğini değiştireceğini söyleyen Kelly, "Ginkgo, platformumuzu COVID-19 için tedavi ve aşılar üzerinde çalışan insanlara açtı. Aşı üretim süreçlerini optimize etmeye yardımcı olmak için ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna ile birlikte çalışıyoruz. Düşük maliyetli, büyük ölçekli COVID-19 testleri geliştirmek için ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ile işbirliği içindeyiz." diye konuşuyor. 

4 milyar doların üzerinde değerleme

Y Combinator'a kabul edilen ilk biyoteknoloji girişimlerinden biri olan şirket, yararlı bakterilerin tasarım ve üretimini değiştirecek iddialı teknolojiler üzerinde çalışıyor. Başta ilaç ve gıda olmak üzere birçok sektörle çalışıyor. Son üç yıldır CNBC's Disruptor 50 listesinde en hızlı büyüyen şirketler arasında yer alıyor. 

Kendini dölleyen mahsuller için mikrop geliştirmek için Bayer ile 100 milyon; antibiyotik geliştirmek için de Roche ile 160 milyon dolarlık bir ortaklık yaptı. Dört yatırım turunda 30 kişilik geniş bir yatırımcı ağına sahip. Yaklaşık 800 milyon dolar yatırım alan şirketin, tohum yatırımcıları arasında Webrazzi kurucusu Arda Kutsal'ın da yer aldığını hatırlatalım. Bu yatırım ise 2014'te gerçekleştirilmişti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.