İsveçli otonom kamyon üreticisi Einride, Autonomous Electric Transport (AET) olarak adlandırdığı ve 2021'den itibaren yollarda olacağını düşündüğü yeni aracını tanıttı. Einride'ın yeni aracı dört farklı modelden oluşacak ve şirketin önceki prototiplerinde olduğu gibi, direksiyonsuz, pedalsız, ön camsız olacak.
Einride, 2016'da kurulduğundan bu yana ilginç, göz alıcı prototip araçları piyasaya sürmeye devam ediyor. Einride, 2017'de kabinsiz T-Pod aracını piyasaya sürmüştü. Bu araçların dördü halihazırda İsveçli gıda üreticisi Oatly için yük taşıyor. Bir yıl sonra, 2018'de şirket, tonlarca dev ağaç kütüğünü taşıyabilecek şekilde inşa edilen T-Log'u tanıttı. Şimdi ise Einride'ın üretime koymayı umduğu yeni nesil bir aracı var.
Einride ayrıca test etme, doğrulama ve düzenleme onayı alma gibi işlerle de uğraşıyor. Bunların tümü elektrikli bir şekilde, hem bir insan operatörü tarafından uzaktan kontrol edilebilecek şekilde hem de insan müdahalesi olmadan otonom bir şekilde çalıştırılabiliyor. Şirket, üretim planlarını ise henüz açıklamadı.
Tasarım açısından, AET araçları Einride'ın Pod prototipiyle neredeyse aynı görünüyor. Einride CEO'su Robert Falck, AET'nin önceki yinelemelerden daha aerodinamik olduğunu ve şirketin üretimini büyütmeye başladığında yardımcı olacağını söylüyor. Dört farklı şekilde olacak araçlardan ilk ikisi, yani AET 1 ve AET 2, 30 km/sa maksimum hıza, 26 ton ağırlığa, 16 ton yüke ve 130-180 km pil aralığına sahip olacak. AET 3 ve AET 4, sırasıyla 45 km/sa ve 85 km/sa'lik hızlarla benzer ağırlık ve yük kapasitesine sahip olacak.
AET 1, bir coğrafi sınır veya tanımlanmış bir coğrafi alan içinde çalışacak şekilde tasarlanırken, AET 2'nin teleoperasyonu kullanarak bir coğrafi sınırın dışına çıkmasına izin verilecek. AET 3 kırsal ortamlar için ve AET 4 otoyolda sürüş için tasarlanacak.
Einride'ın geçtiğimiz günlerde, Norrsken VC, EQT Ventures, Nordic Ninja VC ve Ericsson Ventures'tan 10 milyon dolar yatırım aldığını da hatırlatalım. Alınan 10 milyon dolarlık yeni yatırımla girişimin bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı da 42.3 milyon dolara ulaşmıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap