Google'dan iklim krizi için farkındalık yaratan proje: Google Earth Timelapse

1984'den 2018'e kadar her yıl çekilen görsellerden oluşturulan Google Earth Timelapse, dünyanın farklı bölgelerinde iklim krizi etkilerini gözler önüne seriyor.
Google'dan iklim krizi için farkındalık yaratan proje: Google Earth Timelapse

Google Earth Engine tarafından üretilen Google Earth Timelapse, son 34 yılda dünyanın nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor 1984'den 2018'e kadar her yıl çekilen görsellerden oluşturulan Google Earth Timelapse, görseller için Carnegie Mellon Üniversitesi CREATE Lab'in ürettiği "Time Machine" (Zaman Makinesi) isimli kütüphanesinden faydalanıyor. 

 

Google Earth Timelapse üzerinden Alaska'daki buzul erimesini, Kanada'daki madencilik faaliyetlerinin ya da Almanya'daki inşaat alanlarının doğa üzerindeki etkilerini açıkça gözlemleyebiliyorsunuz. 

Bolivya, Brezilya ve Madagaskar'daki orman alanlarının nasıl yok olduğunu, Hindistan'daki nehirlerin kıvrımlarının nasıl değiştiğini, Çin ve Las Vegas'taki şehirleşmeyi görebilmek gerçekten iklim krizini gözle görülür hale getiriyor.  Özellikle Avustralya'daki yangınların yıllar içinde bölgede yarattığı değişim, oldukça sarsıcı. 

Bu arada Google Earth Timelapse'in gösterim hızını değiştirebiliyor ve aracı dilediğiniz yılda durdurabiliyorsunuz. Örneğin 1990 yılında durup haritada gezinmeye devam etmeniz mümkün. Zira CREATE Lab'in Time Machine kütüphanesi sayesinde oluşturulan bu timelapselerde zoom yapabiliyor ve görsel içinde gezinebiliyorsunuz. 

Google ekibinin, proje için Earth Engine'ı kullanarak son 30 yılda 5 farklı uydudan alınan 15 milyon uydu görselini birleştirdiğini de belirtmekte fayda var. Görsellerin çoğu USGS/NASA'nın ortak görüntüleme programı olan Landsat'ten alınıyor. Özetle; 1970'den bu yana dünyayı gözlemleyen Landsat; Google Earth Timelapse'in oluşturulmasında önemli bir role sahip. 

Ayrıca 2015 ve 2018 yılları arasındaki değişimin gözlemlenebilmesi için ekip, Lansat 8 görsel kütüphanesini, Copernicus Earth gözlem programındaki Sentinel-2A uydusunun görselleriyle birleştirdi. Copernicus Earth programının Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yürütüldüğünü de ekleyelim. 

Google Earth Timelapse'te çıkacağınız küçük gezinti,iklim krizi konusundaki farkındalığınızı önemli seviyede arttırabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.