Yandex, 5,5 milyar dolara Rusya merkezli online banka Tinkoff'u satın alıyor

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den çekilme kararı alan Rusya merkezli teknoloji devlerinden Yandex, yine Rusya merkezli online banka Tinkoff'u satın almak için anlaştı.
Yandex, 5,5 milyar dolara Rusya merkezli online banka Tinkoff'u satın alıyor

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den çekilme kararı alan Rusya merkezli teknoloji devlerinden Yandex, yine Rusya merkezli online banka Tinkoff'u satın almak için anlaştı. Financial Times'ın haberine göre anlaşmanın miktarı ise 5,5 milyar dolar olarak açıklandı. 

Yandex, Londra'da listelenen Tinkoff'un hisse sermayesinin tamamı için hisse fiyatı üzerinden yüzde 8'lik bir primle nakit ve hisse teklifi hazırladığını söyledi. Yandex, Tinkoff hisselerini her biri 27,64 dolardan satın alacaktı. Ancak Yandex Salı akşamı yaptığı ayrı bir açıklamada, anlaşmanın Tinkoff'un sermayesinin yüzde 100'ünü karşılayacağını söyledi.

Global olarak Google'dan daha yüksek yerel pazar payına sahip birkaç arama motorundan biri olan Yandex, taksilerden e-ticarette ve eğlenceye kadar son zamanlarda çok farklı sektörlere adım attı. Sberbank'ın 2018'de Yandex'de yönetici hisse satın alma teklifi reddedildikten sonra şirket, Yandex'in rakibi teknoloji şirketleriyle ortaklıklar yaptı ve ortak e-ticaret girişiminin yarısını 600 milyon dolara Yandex'e geri sattı. Tinkoff, perakende odağı ve teknoloji merakı nedeniyle son dönemde bir hayli dikkat çeken bir girişim. Ancak son yıllarda Sberbank gibi rakiplerle karşı karşıya kalırken işini büyütmek konusunda sıkıntılar yaşıyor. 

Yandex, 2019'da 2,8 milyar dolarlık gelirle 180 milyon dolar kar açıkladı. Bu gelirin çoğu, şirketin arama kolundan geldi. Şirket aynı zamanda Rusya'nın en iyi araç çağırma hizmeti olan Yandex Taxi'nin yanı sıra, yemek dağıtımı, araba paylaşımı ve sürücüsüz araçlarda hızla büyüyen girişimlere de sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.