SBS Bilimsel Bio Çözümleri'nin kurucu ortağı Aslı Elif Tanuğur Samancı, 1996 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi' Gıda Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans öğrenimini yine İTÜ Gıda Mühendisliği bölümünde “Balda Orijin Tespiti” üzerine yaptı.
Gıda mühendisliği bölümünü isteyerek okuduğunu söylüyor ve ekliyor: "Çocukluğumdan beri bilim insanı olmak istiyordum. Gıda mühendisliği de mühendislik, gıda, mikrobiyolojiyi birleştiriyor. Annem de babam da doktor. Ama onlar doktor olmamdan yana değillerdi. Ben de ona en yakın meslek olarak bu bölümü seçtim. Çünkü yediklerimiz ya iyileştiriyor ya da hasta ediyor." Samancı, okul hayatının hiçbir döneminde cinsiyet üzerinden ayrımcılığa uğramadığını anlatıyor. Bu yüzden kendini şanslı hissettiğini belirtiyor.
Erkek çalışanlarla ego çatışması yaşadı
Okuldan mezun olur olmaz özel sektörde Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yapmaya başladı. Samancı, bu görevi süresince pek çok ulusal ve uluslararası proje gerçekleştirdi. Çalıştığı şirkette iş verenler tarafında da herhangi bir baskı görmediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Ama birlikte çalıştığım insanlar tarafından böyle bir şeye maruz bırakıldım. İlk çalıştığım şirket, yemek üreten bir firmaydı. Özellikle orada uzun süredir çalışan ve benden yaşça büyük çalışan erkekler tarafında böyle bir şey söz konusuydu. Kalite ve kontrolü sağlamak için belli başlı kuralların uygulanması gerekiyordu. Hem yaşça küçük hem de kadın mühendis olmam dolayı orada ego çatışmasının içinde buldum kendimi.
Ama şimdiye kadar hiçbir iş verenim tarafından böyle bir tavırla karşılaşmadım. Ama bir taraftan kadın olduğum için pozitif ayrımcılığa tabii olmak da canımı sıkıyordu. Çünkü bu da ayrımcılığın başka bir tarafı... Evet, cinsiyetimden bağımsız ben de diğeri kadar başarılı olabilirim. Çünkü hiçbir zaman 'Ben kadınım bunu yapamam' diye hiç düşünmedim. Herkese eşit davranılması gerektiğini düşünüyorum.
Girişimci oldu, çünkü...
Girişimciliğe bal sektöründeki bir şirkette Ar-Ge Direktörü olarak çalışırken o dönem 5 yaşında olan oğlunun aniden ateşlenmesiyle başladığını söylüyor ve şirketin kurulma sürecini şöyle anlatıyor:
Oğlum için propolis ürettim. Ona çok iyi geldi. Böyle olunca bunu daha geniş kitlelere yaymak için şirketleşmek istedim. İş arkadaşım ve eşim Taylan Tanuğur ve okuldaki hocalarımdan biri olan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile ortak olduk. Buna sebep olan şey, oğlumun hastalığı ve bu hastalığın Anadolu propolisi ile düzelmesiydi. Anne olmamın şirket kurmam da etkili olduğunu düşünüyorum. Oğlum, bununla iyileşmeseydi, böyle bir firma kurmak aklıma gelmeyecekti. Sonsuza kadar profesyonel yönetici olarak çalışmaya devam edecektim. Çünkü o olayı yaşadıktan sonra çalıştığım firmaya bunu üretmek için teklifte bulunmuştum. Onlar bu teklifi kabul etmediği için kendi şirketimi kurdum.
İşin içinde çok az kadın var
"Teknoloji dünyasında 10 girişimden 8'i erkekler tarafından kuruluyor. İşin içinde çok az kadın var" diye konuşan Samancı, kadınların bu alana teşvik edilmesi ve yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyor ve ekliyor: "Bu meselenin ayrımı aileden geliyor. Doğar doğmaz erkek çocuklarını teknik alana, kız çocuklarını ise daha az efor sarf edecekleri mesleklere yönlendiriliyor. Annem doktor olmasına rağmen 'Aslıcığım, sen öğretmen ol' diyordu. Çünkü öğretmen olmanın bir kadın açısından daha avantajlı olduğunu düşünüyordu."
SBS Bilimsel Bio Çözümler 2013'ten beri uzmanlık alanını bilim ve akademik temelli arı ürünleri geliştirmek olarak tanımlanıyor. Doğal yöntemlerle ürettiği/topladığı propolis, bal, arı sütü ve poleni BEEO markası altında satışa sunuyor.
Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap