Benchmark'tan Peter Fenton: "Silikon Vadisi Uber ve WeWork krizlerinden ders çıkaracaktır"

Fenton, yönetim kurulunda olanların kamuya yansıyanlardan çok daha karmaşık olduğunu açıkladı. Bunların Silikon Vadisi için tıpkı Theranos gibi ders alınacak örnekler teşkil ettiğini deekledi.
Benchmark'tan Peter Fenton:

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla takip ettiğimiz TechCrunch Disrupt 2020 konferansı ile ilgili tüm detayları sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Etkinliğin 4. gününde Benchmark Genel Ortağı Peter Fenton "Under the Radar" başlıklı oturumda yatırımcı ve girişimci ilişkilerini anlattı. 

Benchmark'ta yatırım süreçlerinin nasıl ilerlediğini paylaşan Fenton, yatırımlarının 3'te 2'sinin A serisinde gerçekleştiğini açıkladı. Benchmark olarak son 15 yıldır aynı modelle ilerlemeyi tercih ettiklerini söyleyen Fenton, 1.5 milyar dolar fon ile erken aşama girişimlere odaklandıklarını belirtti. Yatırım şirketinin büyüdükçe işlevini yitirdiğini söyleyen Fenton, ekibin  kendini bu işe adayan ve gerçek ortaklıklar peşinde koşan 6 ortaktan oluştuğunu hatırlattı. 

Girişimci ile yanyana olmak

Fenton, girişimcilerle omuz omuza verdiklerini ve iş geliştirmeden, işe alıma kadar her aşamada işin içinde olduklarını belirtti. Yaptıkları işi delege etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Fenton, bu çalışma modelinin daha iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmasında bir yatırım ortağında aranılan özellikleri de aktaran Fenton, "çok meraklı, araştırmacı ve hiper rekabetçi olman lazım"dedi. 

Bu noktada Benchmark'a sonradan katılan ortaklardan Sarah Tavel'den bahseden Fenton, Tavel ile GitHub'a teklif verirken rekabet ettiklerini ve bu rekabet karşısında kendini yetersiz hissettiğini açıkladı. 

Bir diğer ortakları Eric Vishria'nın ise geçmişte anderssen horowitz'te çalışırken yatırım şirketlerinin kötü olduğunu düşündüğünü söyledi. Girişimci olmaya karar veren Vishra'nın fikrini ise Benchmark değiştirdi. 

Yatırım süreçleri 

Haftada 10 arama yaptığını söyleyen Fenton, genellikle CFO'lar ile görüştüğünü söylüyor. Yılda 8 ila 10 arasında girişime yatırım yaptıklarını açıklayan Fenton, günün sonunda Silikon Vadisinde gerçekten başarılı olan ve diğerlerinden sıyrılan 3-5 girişim olduğunu öne sürüyor. Bunlardan 3-4 tanesi ile çalışıyorsanız, en iyilerden birisiniz. Fenton "Bizim işimiz bu girişimleri bulmak." diyor.

İyi bir Kurucu- Yatırımcı ilişkisinin şirketin başarısınız 10-20 yıl sürdürmesini sağladığını söylüyor. Büyük yatırım şirketlerinin ise yaptığının başarı potansiyelini önceden tespit edip omuz omuza vermek değil, hisse satın almak olduğunu söylüyor. Yine de Silikon Vadisinde farklı yatırım modellerinin bulunmasının iyi bir şey olduğunun altını çiziyor. 

Uber ve WeWork Krizleri

Fenton'a Uber'de Susan Fawlor'ın yaşadıkları esnasında ya da Adam Neumann'ın WeWork'u getirdiği noktada neden daha önce konuşmadığı soruldu. Buna verece kısa bir cevabı bulunmadığını söyleyen Fenton, kamuya tüm hikayenin yansımadığını belirtii. Yönetim Kurulunda olanların kamuya yansıyanlardan çok daha karmaşık olduğunu açıkladı. İnsan olarak hepimizin kusurlu olduğunu söyleyen Fenton, Benchmark kurucularından Bruce Dunlevie ve ortaklardan Bill Gurlay'nin bu şirketlere kalplerini verdiğini de ekledi. 

Bunların Silikon Vadisi için tıpkı Theranos gibi ders alınacak örnekler teşkil ettiğini ve girişimcilerin bu örneklere bakarak ders çıkarabileceğini açıkladı. Fenton'a göre kurucuların kredibilitesi yüksek olmalı. 

Uber ROI'si 

Uber ROI'si hakkında detay istenmesi karşılığında, Fenton rakam vermeyi tercih etmediğini söyledi verir misin? Yine de Uber'den muhteşem bir ROI elde ettiğini, hatta şirketteki kişisel hissesinioldukça fazla olduğunu söyledi. Tonlarca nakit akışından bahseden Fenton, yine de girişimin potansiyelinin henüz erken aşamada olduğunu gelecekte daha da değerleneceğini ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.