Çin'in fintech dünyasında yükselen alan: Yatırım tavsiyeleri

Milyarlarca kullanıcıya sahip Çinli dev teknoloji şirketleri, kendi sektörlerinden bağımsız olarak kitleler için yatırım tavsiyesi vermeye başladı. Uzmanlar, bu durumu şirketler için alternatif para kazanma yöntemi olarak tanımlıyor.
Çin'in fintech dünyasında yükselen alan: Yatırım tavsiyeleri

1,4 milyarlık nüfusu ve 10,5 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile Çin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri... Bunda en büyük etki son yirmi yılda ülke dev e-ticaret, mesajlaşma ve sosyal medya platformları, eğlence, oyun, ödeme sistemleri üzerine çalışan şirketler... Artık bu şirketlerin başka misyonları daha var. Buna göre Çinli dev teknoloji şirketleri kendi sektörlerinden bağımsız olarak kitleler için yatırım tavsiyesi vermeye başladı.

Tencent Holding, fon dağıtım platformu Teng An Fund aracılığıyla Ağustos ayından bu yana fon danışmanlığı hizmeti sunmaya başladı. Denemenin ardından holding bu işe sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan WeChat mesajlaşma hizmetinin bir milyardan fazla kullanıcısı üzerinden oluşturacak.

Nasıl başladı?

Bu hamle, Alipay mobil ödeme uygulaması üzerinden 1 milyar kullanıcısına sahip olan Ant Group'un Aralık ayında ABD merkezli Vanguard ile bir ortaklığa gitmesiyle başlıyor. İki şirket, kullanıcılara özel yatırım tavsiyeleri sunuyor. Girişim, Alipay aracılığıyla yatırımcılara emeklilik, zaman çizelgesi ve risk alma istekleri gibi yatırım hedeflerine göre tavsiyelerde bulunuyor. Yatırım tavsiyelerinde 115 dolara kadar düşüyor. Kullanıcılar, Ant tarafından dağıtılan 6.000'den fazla fona yatırım yapabiliyor. ilk 100 günde 200 bin müşteri kaydetti. Bunların yarısı 1990'dan sonra doğan ve ortalama 1.575 dolar yatırım yapan genç insanlardan oluşuyordu. Toplam taahhüt ise 315 milyon dolara ulaştı.

Alternatif para kazanma alanı

Ant Group CEO'su Eric Jing, Aralık ayında girişimi duyuran açıklamasında, "Teknolojimizi Vanguard’ın yatırım danışmanlığı uzmanlığıyla birleştirmek, yüksek kaliteli varlık yönetimi hizmetlerini daha basit, daha akıllı ve daha kapsayıcı hale getirecek" diye konuşuyor. Uzmanlar, şirketlerin bunu, Çinli teknoloji devlerinin devasa kullanıcı trafiğinden alternatif para kazanma yolları araması olarak yorumluyor. Çünkü bu şirketler yatırımcıları hedeflemek için veri ve analitik bilgi bulunuyor. Ayrıca bu şirketler, kullanıcıların online alışveriş davranışlarından kredi değerliliğini belirlemek adına çok fazla profil bilgisine sahip...

Yakın zamana kadar bu hizmet zenginler içindi 

Dahası, endüstri için bir araştırma ve danışmanlık firması Cerulli Associates'in raporu bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Pandemi genel olarak fon yöneticileri tarafından dijital ve sosyal medya pazarlamasına destek verdi ve Çin'de son birkaç ayda canlı yayınlanan yatırım seminerlerinde bir artması bu durumu kolaylaştırdı. Çünkü Çin'de yakın zamana kadar bu tür özelleştirilmiş tavsiyeler sadece zengin bireyler için vardı."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.