Bu yıl ilk kez online olarak düzenlenen TechCrunch Disrupt 2020 konferansını Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla takip edeceğimizi ve etkinlikten neler beklediğimizi sizlerle daha önce paylaşmıştık. 3. gününe giren TechCrunch Disrupt 2020, tüm hızıyla devam ediyor.
University of California biyokimyacısı ve CRISPR tekniğinin yaratıcılarından olan Jennifer A. Doudna TechCrunch Disrupt 2020 kapsamında gerçekleşen "CRISPR in the post-COVID Era" isimli panelde Corona virüs salgını döneminde biotech endüstrinin ve Clustered Regularly InterSpaced Palindromic Repeats (CRISPR) adı verilen gen değiştirme tekniğinin nasıl değiştiği detaylı bir şekilde aktardı.
Clustered Regularly InterSpaced Palindromic Repeats'in (CRISPR) DNA'da spesifik değişiklikler yapılmasını sağlayan bir teknoloji olduğunu dile getiren Doudna, bu teknolojinin Covid-19 da dahil olmak üzere pek çok virüsü tespit etmek için kullanılabileceğini ve CRISPR ile tanı konulabileceğini de paylaştı.
Şu an kullanılan Covid-19 testlerinin sonuç almak için enjim ve proteinlere bel bağladığını ve direkt olarak gerçekleşmediğini dile getiren Doudna, CRISPR'in ise daha direkt bir şekilde çalıştığını ve bu nedenle daha hızlı bir şekilde tanı koyabildiğini de aktardı.
Bilim insanlarının CRISPR teknolojisini diledikleri gibi programlayabileceğini de hatırlatan Doudna, bu teknolojisinin sadece Corona virüs salgını için değil gelecek pandemiler için kullanılabileceğini de dile getirdi. Influenza ve Covid-19'u aynı anda tespit edebilen bir proje üzerinde çalıştıklarını da belirten Doudna, gelecek virüs salgınına hazır olmamız gerektiğini de paylaştı.
CRISPR teknolojisi ile tanım koyma üzerinde çeşitli akademik takımlar ve özel şirketlerin çalıştığını da paylaşan Doudna, yıl sonuna kadar CRISPR teknolojisini kullanan testleri görebileceğimizi de aktardı. CRISPR teknolojisini alet kutusuna benzeten Doudna, bu alet kutusunun pek çok farklı alanda kullanılabileceğini de aktardı.
CRISPR teknolojisi ile ilgili klinik testlerin devam ettiğini de paylaşan Doudna, pek çok başarılı sonuç aldıklarını ve CRISPR teknolojisinin şimdiden hayat kurtarmaya başladığını da sözlerine ekledi. CRISPR teknolojisinin kullanımı için pek çok farklı proje yürüttüklerini de belirten Doudna, CRISPR teknolojisinin gelecekte daha ulaşılabilir olması adına çalıştıklarını da dile getirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap