Dünyanın en popüler ve tartışmalı dijital yayıncılık platformu hiç şüphesiz Netflix. Üstelik bu durum sadece ülkemizde değil, tüm dünyada böyle. Son dönemde Netflix'te yayınlanan, ülkemizde yayını yasaklanan ve etik dışı olduğu iddia edilen bir içerik nedeniyle Netflix bir hayli zor günler yaşadı. Globalde birçok kişi #CancelNetflix hashtag'i altında buluştu. Bu içeriğin tartışmaları devam ederken Netflix CEO'su şirketin neden reklamsız ilerlemeye devam ettiğiyle ilgili kayda değer açıklamalar yaptı.
"Aboneliklerden daha iyi para kazanıyoruz"
Netflix CEO'su Reed Hastings, Variety ile gerçekleştirdiği röportajda, Netflix'in reklam yayınlamayı tercih etmemesinin nedeninin reklamların "kazançsız" olmasından kaynaklandığını söyledi. Yani Netflix CEO'sunun demek istediği özetle şu; "aboneliklerden daha iyi para kazanıyoruz." Hastings, Netflix'i 20 yıl önce hisse başına yaklaşık bir dolarla halka açtıklarını ve şimdi hisse değerinin 500 dolardan fazla olduğunu belirtiyor. Bu yüzden, abonelik odaklı stratejilerinin oldukça iyi çalıştığını söyleyebileceğinin altını çiziyor.
Aslında Hastings reklamlara hiçbir zaman sıcak bakmadı. Daha önce reklam endüstrisinde kolay para olmadığını söyleyen Netflix CEO'su, Google, Facebook ve Amazon gibi reklam devleriyle rekabet etmenin de oldukça zor olacağını belirtmişti. Bu da Netflix'in abonelerine güvendiğini, ama aynı zamanda rekabetten kaçındığını kanıtlıyor.
Hastings, diğer dijital yayın platformlarının birçoğunun fiyatlarını düşürdüğünü, çeşitli kampanyalar ve farklı abonelik şekilleri başlattığını söylüyor. Durum diğer platformlar için böyleyken Netflix'in her dönem fiyatlarını artırabildiğini ve buna rağmen abonelerini kaybetmediğini söylüyor.
Şirketin yaşadığı kayıplar ne olacak?
Reed Hastings'in Erin Meyer ile birlikte "No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention" adlı bir kitap yazdığını ve kitabın bu ay yayımlandığını da hatırlatalım. Aslında Hastings'in verdiği tüm bu sansasyonel röportajlar, kitabın pazarlaması için yapılıyor da olabilir, ancak CEO'nun söylediklerinde de doğruluk payı var. Netflix gerçekten düzenli aralıklarla fiyat yükseltiyor ve hisseleri her geçen gün değer kazanıyor. Ancak 2019'un sonunda yazdığımız habere göz atarsak şirketin dönemsel olarak abone kayıpları yaşadığını da söyleyebiliriz.
Örneğin; Haziran 2019'da şirket, ABD ve Kanada bölgesinde 132 bin civarında abone kaybetti. Fakat o bölgede abone kaybederken hem yeni girdiği hem de odaklandığı EMEA gibi pazarlarda da aboneler kazandı. Bu da abone sayısının dengelenmesi anlamına geliyor. Fakat özünde şirket abone artırımı konusunda sıkıntılar yaşıyor, çünkü gidenin yerine gelen oluyor.
Reed Hastings gerçekten samimi mi?
Her ne kadar Netflix, dijital yayıncılık sektöründe başı çekiyor olsa da bana kalırsa aldığı kararlar ve izlediği stratejiler konusunda daha fazla düşünmesi gerekiyor. İlk paragrafta bahsettiğim hashtag'in açılması, üstelik bunun tüm dünyada ses getirmesi de Netflix'in abonelerini kaybetmesine neden olacaktır. Reklamsız içeriğin her zaman yanındayım, fakat "reklama ihtiyacımız yok, zaten para kazanıyoruz" minvalinde bir cümle sarf etmek için bence Netflix'in de daha geniş bir perspektifte düşünmesi gerekiyor. Bu da bende Hastings'in çok da samimi olmadığı hissiyatını uyandırıyor.
Hatırlarsanız Netflix bir süre önce ücretsiz deneme sürümünü iptal etmiş, ancak geçtiğimiz haftalarda bazı içeriklerini ücretsiz olarak kullanıcılara, daha doğrusu potansiyel abonelere, sunmaya başlamıştı. Bu bile şirketin kararlarının değişebileceğini kanıtlıyor. O yüzden Netflix'in ne kadar para kazandığını ya da ne kadar kar ettiğini yıl sonunda öğreneceğiz. Merakla bekliyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap