Webrazzi Developer 2020, tüm hızıyla başladı. Gün boyunca yazılım geliştirme, programlama dilleri, teknoloji şirketlerinin altyapısal dönüşüm hikayeleri gibi geliştiricilerin gündemini oluşturan birçok başlığın gündemimizde olacağı konferansımızda Teknasyon CTO'su Doğan Aydın, "Bir Startup'ın Sunucu Mimarisindeki Dönüşümü" adlı sunumu ile sahnedeydi.
Doğan Aydın, Teknasyon ile ilgili dikkat çekici rakamlar ile konuşmasına başladı. Teknasyon, 3 farklı şehirde 5 farklı ofiste faaliyet gösteriyor. Şu anda 250 kişilik bir ekibe sahip Teknasyon, yapılan ürünleri dünyanın her yerine ulaştırıyor. Google verilerine göre Teknasyon tarafından üretilen uygulamaların tamamı 1,5 milyar indirilmeye ulaştı. Şirketin gelirinin yüzde 96'sı ise yurt dışından geliyor.
Birçok yazılım şirketi trafiği nasıl yönetirim derdine düşüyor. Doğan Aydın, bu noktada sunucu mimarisinin önemli olduğunun altını çiziyor. Trafiği yönetmek de dönemlere ayrılıyor ve Aydın, ilk olarak Instance dönemini ele alıyor. Bu dönemin primitif bir dönem olduğunu söyleyen Beanstalk'un birçok projeyi ayağa kaldırdığından ve bunları yönetmeye çalışmanın ciddi bir maliyet gerektirebileceğinden bahsediyor. Beanstalk'ta autoscaling desteğinin orta seviyede, uptade sırasında downtime ise neredeyse yok. Bakım ihtiyacı orta seviyede olsa bile kişilerin yapması gerekenler de bulunuyor ve yazılımcılar kendilerini işin dışında bırakamıyor. Beanstalk'un maliyetleri ise bir hayli yüksek.
Durum böyle olunca bir de Kubernetes dönemine göz atmak gerekiyor. Her yazılım yönetmek için ona uygun bir yazılım oluşturuluyor. Kubernetes instance'ları tek havuzda bir araya getiriyor ve birçok server'ı tek makine ile handle ediyor. Boşta duran server'ları ise verimli hale getiriyor. Autoscaling desteği bulunuyor, downtime yaşatmıyor. Kubernetes'in bakım maliyetleri ise yüksel. Zira altyapıyı kaldırıp yaşatmaya çalışıyorsunuz ve bu da bakım gerektiriyor. Maliyetleri ise orta seviyede.
Doğan Aydın, şimdi ise serverless döneminin başladığını belirtiyor. Bu dönemde autoscaling çok iyi, downtime yok ve bakım ihtiyacı düşük maliyetli. Maliyet düşük olsa da ne kadar harcayacağınızı tam olarak kestiremiyorsunuz.
B2C'de bugüne kadar başarılı işler yapan Teknasyon, artık publisher hizmeti de veriyor ve ekibine yeni takım arkadaşları arıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap