Twin Science kurucu ortaklarından Asude Altıntaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de İşletme okudu. 2009 yılında 50 bin kişi arasından Young Guru Academy (YGA)’ya seçildiğini ve orada üç yıl gönüllü çalıştığını söylüyor. "Mezuniyetinin ardından Stanford Üniversitesi’nde Social Entrepreneurship programına burslu kabul aldım" diye konuşan Altıntaş, çalışma hayatına YGA’da başladı ve beş yıl YGA Başkanlığını yürüttü.
Hayatı boyunca cinsiyet üzerinden ayrımcılık yaşamadığını söylüyor ve ekliyor: "Bunun sebebi ailemdi diye düşünüyorum. Özellikle annem, babamın vefatından sonra inşaat işini devraldı. Evde güçlü örneklerle yetiştim. YGA'nın ilk kadın başkan oldum. Orada da bu konuda hep cesaretlendirildim."
Amaç, çocuklara bilimi sevdirmek
Eğitim teknolojileri girişimi olan Twin, 2017'nin sonunda kuruldu. Şu anki üç ortağıyla bilimi çocukları nasıl sevdirebiliriz'in cevabını bulma üzerine çalıştıklarını söylüyor. Şirketin amacının çocuklara bilimi sevdirmek olduğunu söyleyen Altıntaş sözlerine şöyle devam ediyor:
Bilim yapmanın soru sormak üzerinden şekillendiğine kanaat getirdik. Bu yüzden yurt dışından setler sipariş ettik. Kendi bilgisayar oyunumuzu yazdık. Aslında bazı yöntemler deneyip, en yararlı şeyin ne olduğunu bulmaya çalıştık. Öğrenmenin oyunlarla daha etkili olduğunu gördük. Ve kendi setimizi yapmaya karar verdik. 2016'da kitlesel fonlamaya çıktık ve 100 bin dolar topladık. İlk setleri üretmek için kaynak oluşturduk. 2017'nin sonunda şirketleştik ve yine YGA girişimi olduk.
Londra'ya açıldı
Twin, şimdiye kadar 2,4 milyon dolar gelir elde etti. 400 bin çocuğa ulaştı. Perakende de 15 farklı ülkede, 35 satış kanalında, 6 farklı set satıyor. Aynı zamanda University College London ile okullar için 36 haftalık yapay zeka müfredatı geliştirdi. TUBİTAK'tan yapay zeka destekli eğitim seti geliştirmek için 1 milyon lira hibe aldı. Senenin başında genel merkezini Londra'ya taşıyan şirket, global büyümeyi hızlandırmak için 1,5 milyon sterlinlik yatırım turuna çıkacak.
Ayrımcılık dilde başlıyor
Şirket, dört ortak tarafından kuruldu. Asude Altıntaş kurucu ortaklardan üçünün erkek olduğunu belirtiyor. CEO olarak şirkette görev alan girişimci, bazı insanların herhangi bir başarıda kadın CEO olmasının avantajını kullandığını söylediğini belirtiyor. Bunun ardından ayrımcılığın dilde başladığını inandığını ekliyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu büyük haksızlık... Bu tip konular cinsiyetten ayrı olarak ele alınmalı. Düşüncelerimizi ilk olarak söze dökerek aktarıyoruz. Bu yüzden bunu kırmanın ilk adımlarından bir tanesi dili düzeltmekten geçiyor. Meselenin temelinin buna dayanıyor."
Ön yargılar kırılmalı
Ona göre asıl engel kişinin kendi içinde olduğunu ve özellikle kadınların bu ön yargılardan uzaklaşınca ne yapıyorsa yapsın her zaman daha başarılı olduğuna inanıyor. Elektronik modülleri içeren setlerle sahaya indiklerinde özellikle birlikte çalıştığı kız çocuklarının bu setleri kurcalamak konusunda çekingen davrandığını söylüyor. "Teknoloji dünyasında çalışanların yüzde 25'i kadınlardan oluşuyor. Bizim amacımız az önce dikkat çektiğim çekingenliği kırarak bu rakamı artırmak" diye konuşan Altıntaş, kız öğrencilerin bunu yendikleri an her şeyin farklılaştığını ve cesaretlerinin arttığını söylüyor.
'Kadınlar Anlatıyor' yazı dizisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.