COVID-19 döneminde kapalı olan Spor salonları ve fitness stüdyoları nedeniyle tüketiciler, sağlıklı kalmak ve spor rutinlerini evde sürdürebilmek adına sağlık ve fitness uygulamalarına yöneldi. Bu kapsamda uygulama pazarlaması platformu Adjust; veritabanındaki sağlık ve fitness kategorisinde tanımlanan uygulamaların dünya çapındaki kurulum ve oturumlarında görülen trendlerin analizini yayınladı.
Adjust'ın yeni verilerine göre, kullanıcılar COVID-19 tedbirleri ile birlikte sağlık ve fitness uygulamalarına daha çok ilgi gösterdi.
Genellikle insanların yeni yıla girerken aldıkları kararlarla uygulama kurulumları; Ocak ayının başında artarken, kullanıcılar COVID-19 tedbirleri nedeniyle Ocak ayından sonra normalde azalan kurulumlar bu yıl artarak devam etti.
Adjust verilerine göre, sağlık ve fitness uygulamalarının günlük kurulumları Mart ayı boyunca artış gösterdi. Nisan ayının başlarında ise 2020'nin ortalama kurulum oranlarını yüzde 67 aştı. Buna rağmen Oturumların Mayıs ayına kadar kayda değer bir büyüme göstermediğini belirtelim. Görünen o ki; kurulumlar COVID-19 tedbirleri sürecinde artsa da, kullanıcıların bu uygulamaları kullanmaya başlamaları zaman aldı.
Bu arada kurulum ve oturum sayılarının zirveyi gördükten sonra azalmaya başladığını belirtelim. Yine de oturumlar hala 2019'dan yüksek seyretmeye devam ediyor. Temmuz'daki kurulumlar 2019'a kıyasla yüzde daha 7 yüksek iken, oturumlar da yüzde 61 artmış durumda. Bu da gösteriyor ki, uygulamalar da kullanıcılar kadar antrenman yapıyor.
Egzersizler en çok Pazar günü yapılıyor
Veriler ayrıca, kullanıcıların en çok pazar günü egzersiz yaptığını gösteriyor. Haftanın başından cumaya kadar, hafta sonu planları ve sağlıklı beslenme rutininin dışına çıkılan günler; kullanıcıları sağlık ve fitness uygulamalarından uzaklaştırıyor. Bu uygulamalar 2020'de en çok pazar günleri kullanılıyor. Buna karşılık en az cuma günleri kullanılıyor.
Adjust'ın kurucu ortağı ve CTO'su Paul H. Müller. araştırmayla ilgili
Pandemi ve ardından gelen önlemler, birçok kullanıcıyı hayat tarzlarını ve günlük alışkanlıklarını değiştirmek zorunda bıraktı. Verilerimize göre tüketicilerin sağlık ve fitness alışkanlıkları genel olarak değişti ve insanlar spor salonlarına gitmek yerine antrenmanlarını evde yapmayı tercih ediyorlar. Özellikle pandemiye karşı alınan önlemler devam ederken bu alışkanlıklardaki değişimler uzun vadeli olacak gibi görünüyor.
Global'de ve Türkiye'de öne çıkan veriler
Ayrıca verilerin bölgesel değişimler hakkında da bilgiler içerdiğini söyleyelim. Sağlık ve fitness uygulamalarının kullanımıyla, önlemlerin sıkılaştırılıp gevşetildiği zamanlar arasında bir korelasyon olduğu görülüyor.
Örneğin; ABD'de, önlemler Mart sonunda uygulanmaya başladıktan sonra kurulumların 2020 ortalamasının yüzde 58 üstüne çıkmasıyla önemli bir artış görüldü. Uygulamaları Mayıs ayında aktif olarak kullanmaya başlayan Tüketiciler ile birlikte günlük oturumlar ortalamanın yüzde 25 üstüne çıktı. Günlük oturumlar Mayıs'tan sonra azalmaya başlasa da Temmuz ayında ortalamanın yüzde 16 üstünde seyretti. Bu da bizlere birçok kullanıcının hala aktif olduğunu gösteriyor.
Almanya'da ise kurulumlar Mart ayının sonunda ciddi bir artış gördü. Kurulumlar 2020 ortalamasının yüzde 86 üstüne çıkarken, Ocak ve Nisan arasında oturumlar üçe katlandı. Oturumların Mayıs'ta 2020 ortalamasının yüzde 38 üstünde performans gösterdiğini de ekleyelim. Mayıs'tan beri az da olsa bir düşüş görülse de, oturumlar Ocak'tan Temmuz'a kadar yüzde 67 yükseldi, ki bu da kullanıcı sayısının sürekli arttığını gösteriyor.
İngiltere'de, kurulumların Nisan'da çok yüksek bir artış gördüğünü belirtelim. Kurulumlar, 2020 ortalamasının yüzde 93 üstüne çıktı.Bu noktada oturumlar da Mart sonundan Mayıs sonuna kadar istikrarlı bir şekilde artmaya başladığını eklemekte fayda var. Oturumlar, 25 Mayıs'ta zirveye ulaşarak 2020 ortalamasının yüzde 80 üstüne çıktı. Oturumların yavaş yavaş azalmaya başlamasına rağmen, Temmuz 2020'deki oturum sayısının Temmuz 2019'un iki katı olduğunu belirtelim.
Türkiye’de ise Nisan ayında, 2020 Şubat’ı ile karşılaştırdığımızda, fitness uygulamaları kurulumlarında yüzde 144’lük bir artış yaşandığını görüyoruz. Oturumlar ise %21 arttı. Temmuz ayına baktığımızda ise, Nisan ayına kıyasla kurulumlarda yüzde 76 düşüş görülürken, oturumlardaki yüzde 40 artış dikkat çekiyor. Bu noktada kullanıcıların daha fazla uygulama indirmek yerine indirilen uygulamaları kullandığını görüyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap