Kaliforniya'da hizmetlerini durdurmanın eşiğine gelen Uber ve Lyft, bir süre daha hizmet sunmaya devam edecek

Kaliforniya bir süredir Uber ve Lyft'e kafayı takmış durumda. Eyaletin istihdam modeli, Uber ve Lyft'inkilerle örtüşmüyor; şirketler 1 Ocak'ta yürülüğe giren çalışma yasasını neredeyse yok sayıyor.
Kaliforniya'da hizmetlerini durdurmanın eşiğine gelen Uber ve Lyft, bir süre daha hizmet sunmaya devam edecek

Kaliforniya bir süredir Uber ve Lyft'e kafayı takmış durumda. Bunun nedeni ise Kaliforniya Eyaleti'nin istihdam modelinin Uber ve Lyft'inkilerle örtüşmüyor olması ve şirketlerin 1 Ocak'ta yürülüğe giren çalışma yasasını neredeyse yok saymaları.

Kaliforniya'nın istediği, sürücülerin bağımsız birer çalışan olmaması. Yani buna göre şoförlere özlük haklarının verilmeli, sigortaları yapılmalı ve bu çalışanlar, çalıştıkları saat başına en az asgari ücret kadar gelir elde etmeli. Fakat Lyft'in kendi sitesinden yaptığı açıklamaya göre sürücülerin 5'te 4'ü bunu değil, daha önce olduğu gibi işlerini yapmaya devam etmek istiyor.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı sürüş devleri, bir süredir mahkeme ile karşı karşıya geliyor. Ancak son olarak mahkeme, Uber ve Lyft'e, mahkemenin lehine karar vermemesi durumunda, üst yöneticilerin sürücüleri çalışan olarak işe alma planları olduğunu doğrulayan yeminli ifadelerini eylül ayı başına kadar sunmaları gerektiğini söyledi. Her iki şirketin de mahkeme tarafından belirlenen prosedürü kabul etmek için beş günü bulunuyor. 13 Ekim'de yeni bir dava görüleceği belirtiliyor. O güne kadar Uber ve Lyft, Kaliforniya'daki operasyonlarına kaldıkları yerden devam edecekler.

Uber, temyiz mahkemesinin bu davada gündeme getirilen önemli soruları kabul etmesinden memnun olduklarını ve sürücülerin istedikleri gibi çalışmaya devam ederken bu hizmetlere erişimin kesilmeyeceğine sevindiklerini söyledi. Lyft de bu hafta hizmetleri kapatmayacağını belirtti. Lyft ayrıca, bu gece operasyonları askıya almak zorunda kalmayacak olsalar da, bağımsızlık ve sürücü avantajları için savaşmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi, ayrıca ABD'de gerçekleşecek Kasım seçimlerinden ümitli olduklarının da altını çizdi.

Sonuç olarak Uber ve Lyft kısa bir süre için de olsa rahat nefes almaya devam ediyor. Ancak ilerleyen dönemde nasıl bir karar çıkacağı şu an için belirsizliğini koruyor. Eğer Uber ve Lyft'in hizmetleri Kaliforniya'da yasaklanırsa eyalette ciddi bir ulaşım krizinin yaşanacağı söyleniyor. Kalifoniya’daki diğer ulaşım ve taksi servislerinin ise talebi karşılamaya yetmeyeceği vurgulanıyor. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.