Emlak yetki belgesi olmayanın ilan verememesi dijital dünyayı nasıl etkiyecek?

Emlakçılık sektörüne yeni düzenlemeler getirildi. Artık yetki belgesi olmayanlar, emlak satış yapamayacak.
Emlak yetki belgesi olmayanın ilan verememesi dijital dünyayı nasıl etkiyecek?

Emlak satın almak veya kiralamak hayatımızda sadece birkaç kere yapabileceğimiz bir faaliyet ve hayatımızın en büyük harcaması diyebiliriz. Özellikle de satın alma... Bu aşamada işin uzmanı olan emlak danışmanlarının çok kritik bir yeri var. 

Tarih 31 Ağustos'ta doluyor

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri için almaları gereken yetki belgesinde tanınan süre 31 Ağustos 2020 tarihinde doluyor. Bu tarihten sonra kiralık daire veya satılık ev ilanını yetki belgesi olan emlakçılar dışında kimse veremeyecek. Yani söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar emlak sitelerine ilan giremeyecek, tapuda işlem yapamayacak. Bunu yapanlar 25 bin lira para cezasına çarptılacak. Yetki belgesi almayan emlakçıların da çalışmalarına izin verilmeyecek.

Bu düzenleme işinin ehli, bu konuda ciddi deneyimi olan ve danışman olabilmek için bütün şartları tamamlamış kişilerin kişileri yönlendirmesine büyük bir fayda getiriyor. Sadece tüm şartları yerine getiren emlak ofislerinin iş yapmasının önünü açacak ve güven ortamını kuvvetlendirmeye başlayacak.

Peki bu durum emlak ilan sitelerine nasıl yansıyacak?

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, kullanıcıların yüzde 92’sini emlak aramalarına İnternet üzerinden başladığını söylüyor.

Pandemi sürecinde bunun daha da arttığını gördüklerini söyleyen Yılmaz, "Bu tarz düzenlemelerin yaratacağı güven ortamı sadece araştırmanın değil; fiyat pazarlığının, satın almanın veya kiralamanın, satın alma öncesi veriye dayanan analizin yani kısacası teknolojinin emlak sektörünü yukarıya taşımasına yol açacak" diye konuşuyor.

"Tüm paydaşlara faydalı olacak"

Hürriyet Emlak, hazırlıklarını 31 Ağustos tarihi itibarıyla her şeyin değişmesi üzerine yapıyor. Mert Yılmaz bu konuyla ilgili sözlerini şöyle bitiriyor:

Son olarak elbette bu düzenlemenin tüm portallerin müşteri sayısında ve ilan sayısında düşüşe sebebiyet vermesini bekliyoruz. Ancak özellikle ilan saylarımızda arınmaya gitmeye biz çok önceden başladık.

2015 yılında açtığımız Temiz İlan Hattı’ndan başlayarak sürekli mükerrer olmayan, gerçek ilanları yayında tutmak için gayret gösteriyoruz. İlanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunuyoruz.

Bu düzenlemeyle birlikte bu talep ve şikâyetlerin etkin şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak da bir diğer zorunluluk haline gelecek. Öte yandan bu şikayetlere ilişkin bilgiler Bakanlığa iletilecek. Ve bu da en başta söylediğim gibi, güven ortamını hızlıca kuvvetlendirmeye başlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.