Papara, 2021'in ilk çeyreğinde yurt dışına açılmayı planlıyor

Papara'nın kurucusu Ahmed Faruk Karslı bu sene Endeavor girişimcisi seçildi. Ona bu başarıyı getiren şey,girişimcilik ekosistemi içinde edindiği deneyim ve şirketinin büyüme hızı...
Papara, 2021'in ilk çeyreğinde yurt dışına açılmayı planlıyor

Papara'nın kurucusu ve CEO’su Ahmed Faruk Karslı, girişimcilik kariyerini sığdırdığı 13 yılda 6 farklı sektörde iş yaptı. Karslı, kariyerine 17 yaşında bir cep telefonu bayisi işleterek başladığını anlatıyor. Cep telefonu bayisi zaten iflas ettiğini ve o sıralar kaybedecek bir şeyi olmadığını düşünüyordu. "En kötü ihtimalle iflas süreci biraz daha uzar ve tecrübe kazanırım demiştim" diyor o günleri hatırlarken...

"En çok batırdığım işlerle gurur duyuyorum"

Ama girişimcinin şansı yaver gitmiş, şirketi iflastan kurtarmış. Şirketini üç ay içinde kara bile geçirmişti. Karslı bu yüzden "Araştırarak değil deneyerek öğrenmeye çalışan biri" olarak kendini tanımlıyor ve ekliyor: "Hala, en çok batırdığım girişimlerimle gurur duyduğumu söyleyebilirim."

Papara, bu sene 4 milyon kullanıcıya ulaştı

Karslı, 2016 Ağustos ayı sonunda faaliyete başlayan Papara'yı ise finans alanında hiçbir tecrübesi yokken kurdu. Şirket, 4 yılda toplam 100 milyar liranın üzerinde işlem hacmine ulaştı. Elektronik parada yüzde 60’ın, ön ödemeli kartta yüzde 35’in üzerinde pazar payına sahip. Yılda ortalama 8.8 kat büyüyerek 2020'de 4 milyon bireysel kullanıcıya ulaştı. Bu başarı sayesinde Karslı, bu sene Endeavor Girişimcisi seçildi. Karslı bununla ilgili şöyle konuşuyor:

Endeavor oldukça zorlu seçim süreçleri olan, Türkiye ve Dünyada en iyi girişimlerin yer aldığı bir organizasyon. Mentorluk, network, finansa erişim gibi konularda çok ciddi destekleri var. Bizim de Papara olarak zaman zaman farklı konularda desteğe ihtiyacımız oluyor. Örneğin, girmek istediğimiz yeni bir pazar hakkında biz bilgi sahibi olmasak da Endeavor’un ilgili pazardaki ofisi bize destek olmak için seferber oluyor. Buradaki amaç Endeavor ağında olan herkesin karşılıklı olarak birbirine ve girişimcilik ekosistemine destek olarak somut bir fayda yaratması. Biz de bu ekosisteme maksimum düzeyde katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz.

Aslında yeni bir girişim için yıllık 8.8 kat büyüme normal sayılabilecek bir büyüme. Bence asıl başarı bu büyümeyi koruyabilmek ve büyürken kârlılığı yakalayabilmek.

Dünyada kârlılık endişesi olmadan para yakarak agresif büyümeye çalışan birçok girişimin pandemi döneminde zorlandığını gördük. Papara’nın bu yılın Mart-Nisan-Mayıs aylarında bile %80 büyümesinin sebebi, sunduğu değer teklifinin eski dünyaya değil, yeni normale ait olması. Değer teklifiniz yeterince kuvvetliyse büyümek için şapkadan tavşan çıkarmanıza gerek yok. Sizi severek kullanan ve mutluluğunu her yerde dile getiren kullanıcılarınızın sayısı arttıkça büyüme hızınız da aynı oranda artıyor.

Papara ne yapıyor?

Bütün finansal işlemleri hiçbir zaman sınırlaması olmadan, hiçbir ücret ödemeden, anında gerçekleştirmeyi sağlamaya çalışıyor. Karslı, bu hedefin altında dört farklı değer teklifi olduğunu söylüyor ve bu değerleri şöyle sıralıyor: "Özgürlük, Hız, Maliyet ve Deneyim. Örneğin para göndermek istiyorsanız, biz hesabınıza 7/24 her bankadan para yatırabilmenizi, istediğiniz kişiyi rehberinizden seçip anında para gönderebilmeyi, bunları yaparken de hiçbir ücret ödememeyi sağlıyoruz. Alışveriş, fatura ödeme, döviz al/sat gib tüm hizmetlerimizde “premium” standardını, tüm kullanıcılarımıza eşit şekilde sunuyoruz."

Hız ve kullanıcı deneyimine önem veriyor

Papara, rakiplerinden hız ve kullanıcı deneyimine verdiğimiz önem konusunda ayrılıyor. Papara’nın hizmetlerinin benzerlerini sunan girişimlerin sayısı her geçen gün artıyor. "Biz de kullanıcılarımıza en mükemmelini sunmak adına her geçen gün kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz" diyen Karslı, bu geliştirme çabasının 130 kişilik genç ve oldukça heyecanlı bir ekip tarafından yapıldığını söylüyor.

Ücretsiz dolar ve euro gönderimi

Şirket, bu yılın ilk çeyreğinde uygulama ve kartlarını yeniledi. Geçtiğimiz haftalarda döviz hesabı açma, döviz alıp/satma ve döviz transferi özelliklerini yayınladı. Şu anda Papara hesabıyla rehberindeki herhangi birine ücretsiz Dolar ve Euro gönderebiliyor. Karslı, "Sanırım ülkemizde bu hizmeti bu hızda ve ücretsiz olarak sunabilen henüz yok" diyerek iddiasını ortaya koyuyor.

Sigorta ve yatırım ürünleri piyasaya sürülecek

Bu yıl içinde yatırım ürünleri yayınlayacak. Papara hesabıyla hiçbir işlem ücreti ödemeden yurt içi ve yurt dışı borsalarda hisse alıp satılabilecek. Yine bu yıl içinde sigorta ürünlerini piyasaya sürecekler. Edu Card sahibi öğrenciler ve veliler için eğitim sigortasından, Black Card ile alışveriş yapan kullanıcılar için alışveriş sigortasına kadar çok geniş bir ürün gamı var. Bir kısım sigorta ürünlerini de kullanıcılara ücretsiz sunmayı planlıyorlar.

Yurt dışı açılımı

Şirket, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa ve Hollanda’da faaliyete başlamayı hedefliyor. Karslı, "Avrupa’daki lisans ve izin süreçlerimiz ne yazık ki COVID-19 sebebiyle biraz uzadı. Avrupa’da özellikle P2P para transferi deneyimini Papara kadar mükemmelleştiren olmadığını düşünüyoruz ve burada kazandığımız tecrübeyi vakit kaybetmeden Avrupa’ya taşıma konusunda kararlıyız. Nihai hedefimiz Türkiye’den çıkan bir fintech startup’ı olarak 5 yıl içinde bölgenin en büyük finans uygulaması olmak" diye konuşarak gelecek planlarını özetliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.