"Bazı yatırımcılar ortağımla evli olmamı sorguluyor"

Duygu Kutluoğlu 36 yaşında genç bir girişimci... 64 ülkede 1200 müşteri tarafından kullanılan FineDine'ı eşiyle birlikte kurdu. İş hayatında genel olarak herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadığını söylese de bazı yatırımcılar tarafından evliliğinin sorgulandığını anlatıyor.

Restoran yönetim platformu FineDine'nın kurucu ortaklarından Duygu Kutluoğlu, İstanbul Teknik Üniversite Elektronik Mühendisliği'nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi, İsviçre’de ise Ecole Polytechnique Federale de Lausanne Üniversitelerinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Akademide iki buçuk yıl boyunca kalan girişimci, mühendis olmasını özellikle anne ve babasının çok istediğini ve onların yönlendirmesiyle bu bölümü okumayı tercih ettiğini anlatıyor.

"Kız çocukları da elektrikli cihaz kurcalamaya teşvik edilmeli"

Dünya genelinde bireyler çocukken oynadıkları oyunlarda bile cinsiyetçi bir tavır olduğunu belirten girişimci, "Kız çocuklarına evcilik oynatılıyor, bebek veriliyor. Oğlan çocuklarına ise araba... Bu yönlendirmenin şu an sektördeki kadın\erkek oranı ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum. Biz şanslıydık bu konuda. Bu yönlendirmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Kız çocuklarının da elektronik cihaz ve bilgisayar kullanmaya, kurcalamaya teşvik edilmesi gerekiyor" diye konuşuyor. 

"70 kişide 6 kişiydik"

Okulda 70 kişilik sınıfta altı kız öğrenci olduğunu söyleyen Kutluoğlu, "Okuldayken sayımız oldukça azdı. Negatif bir şeyler oldu mu diye düşününce, pek öyle şeyler yaşamadım. Bir takım önyargılar vardı. Ama önüm cinsiyetçi bir yaklaşım nedeniyle kesilmedi. Tabii ki ben bir istisnayım" diye konuşuyor. 

Pozitron ve Huawei dönemi...

2010'da Huawei Türkiye’de Yazılım Mühendisi, Çözüm Mimarı ve Takım Yöneticisi olarak çalıştı. 2012’de Pozitron’da Proje Yöneticisi olarak işe başladı. Aynı şirkette Proje Yönetimi Direktörlüğü görevini üstlendi. Duygu Kutluoğlu o günleri şöyle hatırlıyor:

"Okuldan mezun olduktan sonra Huawei'de çalıştım. Orada da çok az kadın vardı. Yine de aşırı zorlandığım bir durumla karşılaşmadım. Daha sonra Pozitron'a geçtim. Patronlarım Fatih ve Fırat İşbecer  öyle bir kurum kültürü kurmuşlardı ki orada da negatif hiçbir bir tavır ile karşılaşmadım. Hatta yöneticilerin yüzde 80'i 90'ı kadınlardan oluşuyordu."

"Evli olduğumuz için yatırım yapmaya çekinenler oldu"

Kutoğlu kendi işi FineDine'ı Haziran 2015'te kurdu. Şirket, 64 farklı ülkede 1200'den fazla müşteriyle çalışıyor. Hatta geçen hafta 500 Istanbul, TechOne VC, twozero VC, Savour VC ve melek yatırımcılar Hande Enes, Cenk Serdar ile Lovrenc Kessler'in katıldığı yatırım turunda 600 bin dolar yatırım aldığını duyurmuştuk.

FineDine'ı eşi Adil Burak Kılıç ile kurduğunu söyleyen Duygu Kutluoğlu sözlerine şöyle devam ediyor:

Evli olduğumuz için bize yatırım yapmaktan çekinen yatırımcılar oldu. Boşanırsak neler olabileceğini düşünüp yatırımı riskli görüyorlar. Böyle düşünen birini ikna edemezsin. Ne diye bilirsiniz ki!  Bir de evli olduğumuz için çocuk sorusu çok geliyor.

Çocuk sahibi olmak kişilerin tercihine kalan bir şey. Hele ki kurumsal seviyede birinin bunu kesinlikle sorgulamaması gerekiyor. Cinsiyetten bağımsız olarak yaşın, medeni durumunun ya da çocuk yapmayı planlayıp planlamadığının da sorulmaması gerekiyor. 'Uzun yıllardır evli bir kadın için mutlaka seneye çocuk yapar' diye işe almamazlık etmeyi, yerine erkeklerin tercih edilmesini  çok mantıksız buluyorum. Bunun normal bir şey olduğu artık kabul edilmeli.  

Şirketi kurarken ayrımcılığa maruz kalmadığını söylüyor ve ekliyor: "Ama Arap Yarımadası'ndan çok müşterimiz var. Eşim onlarla çok daha iyi anlaşıyor. Benimle o samimiyetle konuşmak istemedikleri oluyor. Bunu çok rahatsız edici bir durum olarak görmüyorum. Kibar olmak için bunu yaptıklarını düşünüyorum." 

"Kadınlar Anlatıyor"un diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.