Nisan ayında Google Pay için fiziksel banka kartı çıkarma planlarıyla gündeme gelen Google, ABD'de yeni iş birlikleriyle büyümeye devam ediyor. Google, bu kapsamda Bank Mobile, BBVA USA, BMO Harris, Coastal Community Bank, First Independence Bank ve SEFCU ile iş birliği yaptığını açıkladı.
Google Pay bu ortaklıklarla birlikte gelecek yıl ABD'deki kullanıcılarına bu bankalarda dijital denetim ve tasarruf hesabı seçeneği sunabilecek. Şirket bu yılın ilk aylarında Citi ve SFCU bakalarıyla iş birliği yapacağını duyurmuştu. Böylece Google Pay toplamda 8 farklı bankayla iş birliğine girmiş oldu.
Google'ın bankalara sunduğu hizmetler
Bu arada Google'ın bankacılık hamlesinin Kasım ayından itibaren konuşulduğunu ve merakla beklendiğini belirtelim. Google, yeni iş birlikleri kapsamında bankaların dijital bankacılık servislerinde tüketicilere yönelik ön yüz desteği sunacak. Tüketicilerin paraları ise Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından desteklenen kurumlarda tutulacak. Google'ın sunduğu ürünlerde bankaların markalarına da yer vereceğini belirtelim.
Google; bu yeni anlaşmalar ile küçük kredi kurumlarından küresel bankalara kadar geniş kapsamda çeşitliliğe sahip iş birliklerine odaklanıyor. Bu çeşitliliğin nedeni ise Google Pay'in her alanda kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap vermek istemesi.
Bir Google sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
Daha önce, Google Pay aracılığıyla dijital banka hesapları sunmak için ABD'deki bankalar ve kredi birlikleri ile nasıl ortaklık kurabileceğimizi araştırdığımızı ve müşterilerinin yararlı bilgilerden ve bütçeleme araçlarından yararlanmasına yardımcı olurken, paralarını FDIC veya NCUA güvenceli hesaplarda tuttuğumuzu doğrulamıştık. Altı yeni bankanın dijital denetim ve tasarruf sunmak için ortaklık imzalamamasında dolayı heyecanlıyız.
Bankalar bu anlaşma ile ne kazancak?
Bankalar Google Pay iş birliği ile sundukları dijital deneyimi hızlıca geliştirme fırsatına erişiyor.
BMO Financial Group CDO'su Brett Pitts; iş birliği kapsamında yayınlanacak olan yeni BMO dijital ürünü ile banka müşterilerine finansal tavsiye vermenin hızlanacağını düşünüyor. Aynı şekilde verilen hizmetin gelişmesine de katkı sağlayacak.
BBVA ise bu iş birliği ile BBVA Open Platform ürününü ilerletme şansına kavuşuyor. Bu noktada BBVA Open Platform'un bankanın finansal ürünlerini diğer uygulamalara ve hizmetlere gömerek müşteri kazanmasını sağladığını hatırlatalım.
BBVA ABD Başkanı CEO'su Javier Rodriguez Soler; BBVA'nın on yılı aşkın süredir finans endüstrisini geliştirmek için dijitalden faydalanmaya odaklandığını belirtti. Soler, Google gibi şirketlerle yapılan anlaşmaların bankaların geleceğini temsil ettiğini ifade ediyor.
Google'ın veri odaklı finansal yaklaşımı
Google, önümüzdeki dönemde iş birliği yaptığı bankalara yeni finansal kurumları da ekleyebilir. Özellikle ABD'de kuracağı iş birlikleriyle operasyon alanını genişletmeye odaklanan şirket, fiziksel bankalara kayan genç kullanıcı kitlesini kaybetmek istemiyor.
Bu noktada benzer bir hamlenin de geçmişte Apple'dan geldiğini hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl Goldman Sachs ile iş birliği yapan Apple, kullanıcılarına fiziksel bir Apple Card kredi kartı sunmuştu. Apple, geçen ayın başında ise kredi kartı kullanıcıları için online portal açtı. Apple Card sahipleri için hazırlanan bu özel online portalda, Apple Card sahipleri ekstrelerini görüntüleyebilecek, bakiye kontrolü yapıp fatura ödemesi gerçekleştirebilecek.
Google ise Apple'ın attığı adımları ileri taşıyor. Şirket, tüketici hesaplarını Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından desteklenen kurumlarda tutarak, bir takım yükümlülüklerden sıyrılırken, tamamen en iyi bildiği işe; yani verilere odaklanıyor.
Google, kullanıcılara finansal iç görü ve bütçelendirme araçları sunarken, edindiği verilerden faydalanacak. Bu yaklaşım kullanıcı deneyimini iyileştirirken, bankaların tüketici gözünde dijital ve mobil ürünlerle öne çıkmasını sağlayacak.
Google anlaşma kapsamında yayınlanacak olan ürünlerin ne zaman hayata geçeceğini henüz açıklamadı. Yine de bankaların yaptığı açıklamalara göre ürünler 2021'de tüketiciyle buluşacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap