ABD Başkanı Trump'tan izin çıktı: Microsoft, TikTok satın alma anlaşmasını 15 Eylül'e kadar tamamlamalı

Daha önce Microsoft'un TikTok'u satın almasını desteklemediğini açıklayan ABD Başkanı, kararını değiştirdi. Microsoft ve TikTok anlaşmasının 15 Eylül'e kadar tamamlanması gerekiyor.
ABD Başkanı Trump'tan izin çıktı: Microsoft, TikTok satın alma anlaşmasını 15 Eylül'e kadar tamamlamalı

Geçtiğimiz günlerde ABD'deki TikTok krizini sizlere aktarmıştık. ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü gazetecilere yaptığı bir açıklama ile cumartesi günü TikTok'u ABD'de engelleme çalışmalarına başlayacağını duyurmuştu.

Daha önce Microsoft'un TikTok'u satın almasını desteklemediğini açıklayan ABD Başkanı, kararını değiştirdi.Trump yaptığı açıklamada TikTok'un Microsoft tarafından satın alınmasına karşı çıkmayacağını ancak satın almanın 15 Eylül'e kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Microsoft TikTok satın almasıyla birlikte, uzun süredir gerisinde kaldığı sosyal ağ ekosistemine güçlü bir giriş yapabilir. Zira TikTok'un ABD'de 80 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Z kuşağı tarafından sevilen TikTok, Şubat 2019'da ABD'de indirilen oyun dışındaki uygulamalar arasında ilk sırada yer aldı. AppAnnie verilerine göre ise uygulama ABD'de yıldan yıla %375 büyüme gösterdi.

Son bir kaç yıldır dış politikada ABD ve Çin devletleri arasındaki gerilimin artmasıyla, TikTok ABD yönetimi tarafından pek çok kez kullanıcı verilerini Çin Komünist Partisi ile paylaşmakla suçlandı. Bu iddiaları defalarca yalanlayan TikTok, güven kazanmak adına geçmişte Disney'in üst düzey yöneticisi olan Kevin Mayer'i CEO olarak atamıştı. New York ve Los Angeles'ta da ofis açan uygulama, Trump'ın ve ABD Hükümetinin fikrini değiştirmeyi başaramadı. 

Bunun üzerine TikTok'un çatı şirketi ByteDance, şirketin ABD'deki tüm yatırımlarından vazgeçerken, ABD'li kullanıcıların bilgilerini devretmek için Microsoft ile görüşmeye başladı. 

Hatırlarsanız Donald Trump'ın, TikTok'un çatı şirketi ByteDance'i TikTok'un ABD'deki operasyonlarını satmaya zorlayacak bir kararname imzalamayı planladığı iddia edilmişti. Başkan Trump, geçtiğimiz günlerde bu iddiaları yalanlasa da; ortaya çıkan sonuç iddianın doğru olduğunu gösteriyor. 

ABD'nin Çin ile süren bu teknoloji savaşı şimdilik TikTok odağında ilerlese de; önümüzdeki günlerde WeChat ve benzeri uygulamaların ABD'de yasaklandığını görebiliriz. Zira ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pazar günü yaptığı açıklamda bazı Asyalı teknoloji firmalarının, elde ettikleri verileri doğrudan Çin Komünist Partisi'ne aktardıklarını iddia etti. Pompeo, açıklamasında TikTok'un yanı sıra, WeChat'in de ismini zikretti.

Hindistan'daki yasakların ardından ABD'nin de bir takım yasaklar uygulaması Çin Teknoloji ve Girişimcilik ekosisteminin hızlı yükselişini durdurabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.