2010'ların sonrasında ileri teknoloji üreten girişimler hele de üniversite spinoffları tamamen yatırımcıların radarının dışındaydı. Ta ki 2015'te AB fonlarıyla desteklenen Diffusion Capital Partners (DCP)'nin ortaya çıkışına kadar... 18 şirketlik portföyüyle fon, klasik yatırımcı mantığıyla hareket etmemiş. Bunun aksine, radarını Türkiye'de altyapı ve kaynak olarak yüksek potansiyel taşıyan teknopark ve üniversitelere çevirmişti. 44 milyon euroluk fondan Infotech, Asset Medikal, LOGO BI ve Paraşüt’le dört exit gerçekleştirmişti.
Spin-off'ların potansiyeli yüksek
DCP'nin ortaklarından Haluk Zontul, "Biz özellikle üniversite ve araştırma merkezlerinden çıkan spin-off’ların başarı hikayesi yazma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde büyük firmaların içinden çıkan spin-off’ların da ileride büyümesi muhtemel niche alanları erken yakalama potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. İki tip spin-off’da da birlikte çalışma kültürü oturmuş takımların varlığı ekstra artı bir değer" diye konuşuyor.
DCP, pandemi döneminde portföyündeki sağlık sektöründe yer alan Virasoft'un yüzde 12,2'sini Türk Telekom'a satmasıyla gündeme geldi. Bu dönemi fırsat olarak gördüklerini söyleyen Zontul sözlerine şöyle devam ediyor:
Diğer firmalarımızda çoğunlukla global oyuncular ile benzer görüşmeler gerçekleştiriyor. Görebildiğimiz kadarı ile küresel oyuncular kendi portföylerinde eksik olarak gördükleri teknolojileri tamamlamak için pandemi sürecini fırsat olarak değerlendiriyor. Pandeminin en sıcak günlerinde, belirsizliği en yüksek olduğu zamanlarda bile nitelikli teknoloji firmaları yatırım alabiliyor, çünkü sürdürülebilir bir rekabet avantajına sahipler. Pazar hakimiyetinden daha çok sahip olunan teknolojinin niteliği önemli hale geliyor.
Pandeminin en önemli etkilerinden biri hali hazırda devam etmekte olan dijitalleşmeye geçiş gibi değişimleri hızlandırması olacaktır. Bir diğer etkisi ise özellikle sağlık alanı gibi araştırma ve geliştirmeye dayalı alanlara yatırımın öneminin daha çok anlaşılması. Deep-tech yatırımların en önemli avantajlarından biri pazar şoklarına karşı daha dirençli olmaları. Dolayısı ile bizim yatırım yapmak istediğimiz alanların pozitif ayrışmaya devam edeceğini öngörüyoruz.
DCP'nin yatırım kriterleri
DCP'nin yatırım yapmak için üç ana kriteri var. Haluk Zontul bunları şöyle sıralıyor:
Girişimin temelinde araştırma geliştirmeye dayanan teknolojik bir üstünlük var mı?
Büyük değişimler yaratan küresel eğilimler ile uyumlu bir problemi belirliyor mu?
Yatırım yapılmasından birkaç sene sonra cirosunun önemli bir kısmını uluslararası pazarlardan elde etme potansiyelini içeriyor mu?
Bu üç soruya olumlu cevap verebiliyorsak detaylı değerlendirme aşamasına geçerek özellikle takım, pazar ve ölçeklenebilirlik konularını irdeliyoruz.
Dönemi iyi analiz etmek gerekiyor
DCP, bu soruları cevaplayan girişimlere yatırım yapıyor. Çünkü pandemi gibi beklenmedik şokların değişimi çok hızlandırdığı zamanlarda özellikle dijitalleşmeye geçiş ve teknoloji üretimi temelli sürdürülebilir rekabet avantajı arayışının artacağı düşünülüyor. Bu yüzden girişimciler bu değişimlerin gerektirdiği ihtiyaç ve sorunları iyi analiz edebilirler ise yeni trendlerin ve değişimin liderleri ve kazananı olacak.
Karantina döneminde bu kriterler değişti mi?
"Pandeminin en önemli etkilerinden biri hali hazırda devam etmekte olan dijitalleşmeye geçiş gibi değişimleri hızlandırması olacaktır" diye konuşan Zontul, bunun bir diğer etkisinin özellikle sağlık alanı gibi araştırma ve geliştirmeye dayalı alanlara yatırımın öneminin daha çok anlaşılması oldu. Bu yüzden Zontul, deep-tech yatırımların en önemli avantajlarından biri pazar şoklarına karşı daha dirençli olduğunu söylüyor.
Yeni dönemde teknoloji üstün...
Çünkü yatırımcı olarak sürdürülebilir bir teknolojik üstünlüğün her zaman girişim fikrinden daha önemli olduğunu düşünüyor. Uygulamanın zorlaştığı ve değiştiği dönemlerde girişim fikri çok daha önemsizleşeceğini belirtiyor. Yeni çalışma düzenine geçtiğimiz bir dönemde takımları bir vizyon çerçevesinde birleştirme ve ortak hedefe doğru motive etme yetkinliği olan girişimcilerin yetenekleri daha ön plana çıkacağını kaydediyor.
DCP yeni fonunu Eylül sonu devreye almayı planlıyor. 2020 sonuna kadar üç veya dört girişime yatırım yapmayı hedefliyor. Bunlardan ikisi Seri-A aşamasında ikisi çekirdek aşamasında...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap