Teknoloji CEO'ları, tekelleşme karşıtı soruşturma kapsamında kendilerini nasıl savunacak?

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook'un beyanları mahkeme ile paylaşıldı. Bu beyanlara bakara teknoloji devlerinin yöneticilerinin suçlamalara karşı kendilerini nasıl savunacaklarını görüyoruz. 
Teknoloji CEO'ları, tekelleşme karşıtı soruşturma kapsamında kendilerini nasıl savunacak?

Silikon Vadisi devleri Amazon, Facebook, Google ve Apple'ın CEO'ları Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook bu ay sonunda ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerinin karşısına çıkacağı haberini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Hafta başında ise 27 Temmuz'da gerçekleşmesi beklenen duruşmanın 29 Temmuz'a ertelendiği bilgisini sizlere aktardık.

Duruşma bugün Türkiye saatiyle 19:00'da başlayacak, ancak öncesinde Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook'un beyanları mahkeme ile paylaşıldı. Bu beyanlara bakara teknoloji devlerinin yöneticilerinin suçlamalara karşı kendilerini nasıl savunacaklarını görüyoruz. 

Ne ile suçlanıyorlar?

Öncelikle şirketlerin hangi suçlamalarla karşı karşıya olduklarını bir kere daha sizlerle paylaşalım. Dört büyük teknoloji şirketinin hepsi farklı suçlamalar nedeniyle ifade verecek. Apple, App Store ile ilgili olarak yargı karşına çıkacak. Şirketin App Store ödemelerinden aldığı yüksek komisyon bedellerinin yargıya taşındığı belirtiliyor. Google'ın ise Android platformunda arama motoru ve reklamcılık konusunda tekelleşmeye başladığı iddia ediliyor.

Halihazırda skandallarla gündeme gelmeye başlayan Facebook'un yargıya gitmesinin nedeni ise kullanıcı verileri ve aşırı artırılan reklam bedelleri. Amazon ise tek bir suçlamayla değil, iki suçlamayla yargı önünde ifade verecek. Şirketin kendi ürünlerini satarken diğer satıcılara karşı rekabet kurallarına uymadığı iddia ediliyor. Ayrıca satıcıların ürünlerini başka internet sitelerinde satışa çıkarmaları konusunda zorluk çıkardığı belirtiliyor.

Peki, teknoloji devleri kendilerini nasıl savunacak?

Apple, akıllı telefon pazarında rekabetin arttığını vurguluyor

Tim Cook, Samsung, LG, Huawei ve Google gibi rakiplerle beraber akıllı telefon pazarının son derece rekabetçi olduğunu ve iPhone dahil Apple'ın tüm ürün kategorilerinin, pazarlandığı pazarların hiçbirinde baskın bir pazar payına sahip olmadığını iddia ediyor. App Store'un şu anda sadece 60 tanesi Apple tarafından geliştirilen 1,7 milyondan fazla uygulamaya ev sahipliği yaptığının da altını çiziyor. 

Apple'ın kapsamlı beyanını burada bulabilirsiniz.

Google, kendi rakiplerini öne çıkarıyor

Google, ABD'de öne çıkan bir arama motoru olmasına rağmen Sundar Pichai, şirketinin özellikle arama motorları olmayan hizmetler de dahil olmak üzere büyük bir rakip listesiyle karşı karşıya olduğunu iddia ediyor. Örneğin; Amazon'un Alexa'sı, Twitter, WhatsApp, SnapChat ve Pinterest'i alternatif bilgi kaynakları olarak gösteriyor. Tüketicilerin ürünler hakkında bilgi için Amazon, eBay ve Walmart gibi e-ticaret sitelerine yöneldiğini söylüyor. Sunda Pichai, reklam maliyetlerinin son on yılda yüzde 40 oranında azaldığının da altını çiziyor.

Google'ın kapsamlı beyanını burada bulabilirsiniz.

Facebook, başta Çin olmak üzere diğer ülkelerle rekabet içinde olduklarını belirtiyor

Mark Zuckerberg, Facebook'un özellikle diğer ülkelerde yoğun bir rekabetle karşı karşıya olduğunu savunuyor. Zuckerberg herhangi bir şirkete veya uygulamaya atıfta bulunmasa da Çin teknoloji endüstrisinin rekabetini öne sürüyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi şirketleri satın almakla eleştirilirken, Zuckerberg bu hizmetlerin şirketinin mülkiyeti altında geliştiğini söylüyor.

Facebook'un kapsamlı beyanını burada bulabilirsiniz.

Amazon, dünya çapında yarattığı istihdama odaklanıyor

Amazon, Amerika'nın en büyük online perakendecisi olmasına rağmen Jeff Bezos, küresel perakende pazarında küçük bir oyuncu olduğunu ve Amazon'un 25 trilyon dolarlık küresel perakende pazarının yüzde 1'inden daha azını karşıladığını söylüyor. Bezos, ABD pazarında Amazon'dan daha büyük bir şirket olan Walmart'a odaklanıyor. Ayrıca Shopify ve Instacart gibi rakiplerden de bahsediyor. 

Jeff Bezos, Amazon platformunda ürün satan küçük ve orta ölçekli perakendecilere de değiniyor ve Amazon'daki üçüncü taraf işletmelerin dünya çapında 2.2 milyondan fazla istihdam yarattığını söylüyor.

Amazon'un kapsamlı beyanını burada bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.