Facebook'la birlikte finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Fintech Talks canlı yayın serisini başlattığımızı daha önce sizlerle paylaşmıştık. Geçtiğimiz ay, Fintech Talks'un dört farklı oturumuyla karşınızdaydık.
İlk hafta finansal çözümlerde WhatsApp'ın kullanım alanlarına göz atarken, ikinci hafta Türkiye'deki fintech ekosistemini detaylı bir şekilde inceledik. Üçüncü hafta, pandemi döneminde dijitale olan ilgiden Facebook Shops'a birçok konu gündemimizdeydi. Son hafta ise kullanıcıya ulaşma ve kullanıcıyı yakından tanıma kavramlarına değindik.
Fintech Talks'un "Dijital Bankacılıkta Otomasyon ve Makine Öğrenimi" adlı beşinci oturumu, bir önceki oturumlarda da olduğu gibi Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde; Facebook'un Performans ve Ürün Lideri Can Gökhan ve Akbank'ın Dijital Bankacılık Satış Müdürü Oktay Kalem'in katılımlarıyla gerçekleşti.
Fintech Talks - Dijital Bankacılıkta Otomasyon ve Makine ÖğrenimiFintech Talks'un "Dijital Bankacılıkta Otomasyon ve Makine Öğrenimi" adlı beşinci oturumu, Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde; Facebook'tan Can Gökhan ve Akbank'tan Oktay Kalem'in katılımlarıyla gerçekleşiyor.
Gepostet von Webrazzi am Donnerstag, 23. Juli 2020
Denkleme dönüşen reklam ve pazarlama süreçleri
Oktay Kalem, Akbank için dijital pazarlamanın önemlerinden bahsetti. Kalem'in paylaştığı bilgilere göre tüketiciler herhangi bir ürünü satın alırken tek başına fiyata bakmıyor; fiyatın yanı sıra ürünün kalitesine, satın alma sürecinin kalitesine ve ürünü satın aldıktan sonraki sürece bakıyor. Bu noktada fiyat en son seviyede bile diyebiliriz. Durum böyle olunca reklam ve pazarlama süreçleri de aslında birer denkleme dönüşüyor.
Sağlam analitik yapı ve iyi bir ekip şart
Kalem'in deyimiyle "one shot" reklamlarla kullanıcıya ulaşmak ne yazık ki mümkün değil, bu noktada kurguyu iyi yapmak gerekiyor. Kullanıcıyı tek seferde ikna edemediğimiz için de tüm reklam sürecini günümüzdeki haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için de sağlam analitik yapıya ve iyi bir ekibe ihtiyaç duyuluyor. Fakat bunu tek başına sağlayacak büyük ekibi bir araya getirmek ciddi bir maliyet, makine öğrenimi ise bu sorunu çözüyor ve büyük bir ekibin yapacağını asında tek başına, çok daha az kişiyle gerçekleştirebiliyor. Facebook da bu noktada oldukça önemli bir mecra olarak karışımıza çıkıyor.
Makine öğrenimine yatırım yapanlar hayatta kalacak
Fintech odağında yapay zekanın önemine baktığımızda ise Can Gökhan, önümüzdeki dönemde makine öğrenimine yatırım yapanların hayatta kalacağını söylüyor. Yurt dışındaki uygulama mağazalarına baktığımızda finans kategorisinde geleneksel bankaların uygulamalarının yanı sıra birçok fintech uygulamasına da rastlıyoruz. Bu noktada makine öğrenimi ve yapay zekadan faydalanan uygulamalar ön plana çıkıyor. Makine öğrenimi ile pazarlama konuları da değişkenlik gösteriyor, bu dönemde özellikle ölçümlemeye odaklanılıyor.
Islak imza dönemi sona erdiğinde bankalar arası rekabet artacak
Facebook, Akbank'a dijital pazarlama kampanyaları konusunda fazlasıyla fayda sağlıyor, ancak Facebook'un fayda sağladığı tek alan dijital pazarlama değil. Pazarlamanın ve doğru reklamların sonucunda Facebook'tan gelen ciddi bir müşteri kazanımı da var. Aslında banka müşterisi olmak için hala sonu ıslak imzayla biten bir sürecin içerisindeyiz, bu da müşteri kazanımının dijitalde dahi olsa fiziksele evrilmesine neden oluyor. Ancak Covid-19 salgınıyla yeni bir döneme girdik ve bu dönemde değişebilecek regülasyonlarla ilerleyen dönemde dijitalden daha fazla müşteri kazanmak da mümkün olacak.
Makine öğrenimi ile sürdürülebilirlik
Müşteri kazanımı, gelecekte bankalar arasında rekabeti de artıracak; bankalar arasındaki rekabetin artması ise otomasyonun öneminin artması anlamına geliyor. Kısacası ürününü en iyi şekilde öne çıkaran ve müşteri çekmeyi başaran kurumlar bu işten karlı çıkacak. Ürünü öne çıkarmak için değer önerilerini, yani ürünün her alandaki kullanımını öne çıkarmak gerekiyor. Makine öğrenimini devreye sokacak olan bu süreç, sürdürülebilirliğini de böyle sağlayabilecek.
Akbank bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor. Arka plandaki analitik yapılarını genişletiyor. Makine öğreniminden en iyi şekilde yararlanabilmek için akıllı öğrenim mekanizmaları alanında da yatırımlar yapıyor.
Facebook'ta otomasyon ve yapay zekayı reklamlarda kullanmak için ipuçları
Can Gökhan, Facebook'ta otomasyon ve yapay zekayı reklamlarda kullanma konusunda da önemli ipuçlarını bizlerle paylaştı. Öncelikle bu süreçte her şeyi makine yapmıyor, takım çok önemli ve makine öğrenimini maksimize etmek için herkese ihtiyaç duyuluyor. Sinyallerin doğru çalışması çok önemli ve bütçe akışkanlığının sağlanması gerekiyor. Makine öğreniminin temeli akışkanlığa dayanıyor ve makineyi ne kadar limitlersen onu sınırlamış oluyorsun; makineye ne kadar izin verirsen o daha çok iş yapıyor ve zaten arka planda olması gereken her şeyi dengeliyor.
Spesifik olarak tek bir alanı hedeflememek gerekiyor. Örneğin; sadece Instagram hikayelerini ya da post'larını değil, maksimum verim alınacak her alanı hedeflemek gerekiyor. Automatic placements ile zaten reklam en doğru alanda çıkıyor. Ayrıca hedeflenen kitleyi seçmek çok önemli. Yani "ben zaten müşterim olanı mı istiyorum, yoksa daha fazlasını mı?" gibi düşünmek ve alanı mümkün olduğunca geniş tutmak gerekiyor.
Girişimler yapay zekadan nasıl faydalanabilir?
Can Gökhan, yapay zekanın sunduğu çözümleri daha iyi kullanmak için girişimlerin neler yapabileceğinden de bahsetti. Gökhan'a göre yapılan iletişimin dönüşünü yorumlamak ve ek faydayı ölçümlemek önem arz ediyor. Otomasyon konusunda girişimler kendilerini yalnız hissetmemeli. Hissettiği noktalarda ise Facebook Marketing Partner bu noktada devreye giriyor ve yapılması gereken konusunda şirketlere ve girişimlere fayda sağlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap