Ali Sabancı, Emre Kurttepeli gibi önemli yatırımcıları arkasına alan Tarentum'un hedefi ABD

Emre Kurttepeli ve Ali Sabancı'dan aldığı 4 milyon liralık yatırımla ismini duyuran Tarentum, yeni dönemde yurt dışı faaliyetleriyle dikkat çekecek.

Haziran 2017'de kurulan Tarentum, yerli bir girişimin yapay zeka ve makine öğrenmesini kullanarak geliştirdiği çözümleri global ölçekte ürüne dönüştürebileceği inancının kanıtı... Şirket, fintek, dijital oyun ve rüzgar enerjisi şirketlerine arz-talep tahminlemesi odaklı çözümler geliştiriyor. Yani bir rüzgar enerjisi santraline ertesi gün ne kadar enerji üreteceğini ya da bir finansal teknoloji şirketine gelen talebi tahmin etme ve nakit yönetimi yapıyor. Oyun alanında ise müşteri getirisi tahminlemesi ürünleri sunuyor. 

Tarentum bu alanlarda faaliyet gösteriyor. Çünkü bu dikeylerin geleceği oldukça parlak... Örneğin Bloomberg New Energy Finance (BNEF) 2017 tarihli araştırmasına göre, sektörün dijitalleştirilmesine harcanan paranın 2025'de 3 milyar doları bulacağını hesaplıyor.

Önemli isimler yatırımcı olarak yer aldı

Burak Aydın, Utku Azman ve Oğuz Silahtar tarafından kurulan girişim, Türkiye teknoloji girişimleri tarihinde Fethi Kamışlı Sabancı, Emre Kurttepeli, Ali Sabancı ve Ömer Aras gibi iş dünyasının güçlü isimlerini aynı masanın etrafına toplamayı başardı ve onlardan 4 milyon liralık yatırım aldı. Şirket yatırımcıların ilgisini çekti. Çünkü yenilikçi teknolojiler geliştirerek şirketlere önemli veri akışı sağlıyor. Ama yatırımcıların ilgisini çeken en önemli şey, tersine beyin göçüyle oluşturulan kurucu ve çalışma ekibi... Çünkü 30 kişilik iş gücü; ÖSS birincisi, matematik olimpiyatlarında derecesi olan, kendi bölümlerini ilk 5’te bitirmiş ya da dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinde çalışmış insanlardan oluşuyor.

Her müşteriye özel proje yerine ürüne odaklandılar

Tarentum işe ilk başladığında dönemde farklı bir stratejiyle çalışıyordu. İlk iki müşterisi Getir ve GittiGidiyor için özel çözümler geliştirdi. Fakat ortaklar 2018'de her müşteriye özel proje geliştirmek yerine tekrarlanabilir, ürüne dönüştürülebilir konulara odaklandı. 

Robert Koleji'nden iki arkadaş

Şirket fikri Robert Kolejinden arkadaş olan Utku Azman ve Oğuz Silahtar'ın yapay zekayla ilgili şirket kurmak konusunda yaptıkları bir konuşmaya dayanıyor. O günlerde Azman Intel Türkiye'de, 20 yıldır ABD'de yaşayan Silahtar ise Qualcomm'da yöneticilik yapıyordu. Fikrin olgunlaşmasıyla Silahtar şirketin yönetimini üstlenmek için Silikon Vadisi'nden döndü. CEO olarak işlerin başına geçti.

Oğuz Silahtar

Oğuz Silahtar bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Utku'yu (Azman) uzun süredir tanıyordum. Hem işin potansiyeline hem de ekibe inandım." Daha sonra Azman, bu fikri Intel'deki yöneticisi Burak Aydın ile paylaştı. Aydın fikri beğenince işe yatırımcı ortak katıldı. Şu anda işin başında Oğuz Silahtar bulunuyor. Utku Azman şirketin danışmanları arasında yer alıyor.

Üç kurucunun da kariyerleri oldukça parlak... SabancıDx'in yöneticisi 43 yaşındaki Burak Aydın, ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu... 39 yaşındaki Azman, Cornell Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunu ve Microsoft'a satılmadan önce yazılım şirketi Citus Data'nın EMEA sorumlusuydu. Oğuz Silahtar ise  MIT'de elektrik, bilgisayar, matematik ve işletme olmak üzere üç ana iki yan dal bitirdi. 

Ürün satan Ar-Ge şirketi

Bu sene sonunda yurt dışı açılımını hızlandırmak için yatırım almayı planlıyorlar. Tarentum'un hedefi ABD ve İngiltere açılımını hızlandırmak. Şirketin ürettiği çözümler, ihracata yönelik adımlarla global ölçekte yapay zeka girişimi haline gelecek. Uzun vadede ise ürün satan bir Ar-Ge şirketine dönüşecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.