Alibaba ve Ant Group'un fintech girişimi Alipay, yıllık 1.3 milyar kullanıcıya ulaştı

Ant Group'un ortaklıkları üzerinden sunduğu para piyasası fonları, sabit gelire yönelik ürünler ve yatırım servisleri ise şirkete, Mart ayında 570 milyar dolar kazandırdı. 
Alibaba ve Ant Group'un fintech girişimi Alipay, yıllık 1.3 milyar kullanıcıya ulaştı

Geçtiğimiz hafta Alibaba'nın fintech girişimi Ant Group'un bu yıl içinde 200 milyar dolar değerleme ile halka arza hazırlandığı gündeme gelmişti. Dünyanın en büyük para piyasası fonlarından biri olarak konumlanan Ant Group, kullanıcılara, sigorta, kredi ve güvenlik alanında önemli ürünler sunuyor. Şirketin finansal rakamları henüz gizliliğini korusa da Alibaba'nın yayınladığı yıllık rapor, şirketle ilgili pek çok konuya açıklık getiriyor. 

Bu noktada Alibaba'nın Ant Financial'da yüzde 33 hissesinin bulunduğunu eklemekte fayda var. Raporda yer alan verilere göre AliPay, Mart ayında yıllık 1.3 milyar aktif kullanıcıya ulaştı. Alipay uygulaması üzerinden kullanıcılar, yatırım yönetimi, kredi ve sigorta hizmetlerinden faydalanabiliyor.

AliPay'in kullanıcı tabanının büyük bir kısmını Çin'deki kullanıcılar oluşturuyor. Bunun yanı sıra Alipay'in KOBileri ve kişileri desteklediği e-cüzdan ortaklıkları sayesinde Hindistan, Tayland, Güney Kore, Filipinler, Bangladeş, Hong Kong, Malezya, Endonezya ve Pakistan'da da kullanıcılara sahip olduğunu ekleyelim. Bu noktada AliPay'in, ana şirketi Ant Group ile birlikte farklı pazarlarda genişlemeye devam ettiğini söyleyebiliriz. 

Geçmişte Hindistan'da Paytm'e yatırım yapan Ant Group, Tayland'da Ascend'e ve Singapur'da M-Daq'e yatırım yaptı. Bunun yanı sıra şirketin başta Hindistan merkezli mobil internet şirketi One97 Communications ve Singapur merkezli dijital güvenlik girişimi V-Key olmak üzere küresel olarak pek çok şirkete yatırım yaptığını belirtelim. 

Ant Group'un Teknoloji Hamlesi

Çin'de ise Tencent'in WeChat Pay uygulaması ile rekabet eden Ant Group, Çin hükümetinin 2018'de yürürlüğe koyduğu yasal yaptırımlar nedeniyle zor durumda kalmıştı. Ancak Mayıs ayında Ant Financial ismini değiştirerek Ant Group ismini alan şirket, kendisini bir teknoloji şirketi olarak konumlandırdı. Böylece bankalarla rekabet eden bir finans şirketi olmak yerine bankalara ve sigorta şirketlerine alt yapı sağlayan bir şirket kimliğine büründü. 

Kısacası, oyunun kurallarını beğenmeyen Ant Group, bu hamlesiyle oyunu değiştirmiş oldu. Ant Group'un ortaklıkları üzerinden sunduğu para piyasası fonları, sabit gelire yönelik ürünler ve yatırım servisleri şirkete, Mart ayında 570 milyar dolar kazandırdı. 

Bu yeni teknoloji şirketi konumlandırmasıyla birlikte şirket, kazancının büyük bir kısmını teknoloji alt yapılarından elde etmeye karar verdi. Haziran ayında şirketin yöneticisi Hu Xiaoming, toplam gelirin yüzde 80'inin teknoloji hizmeti komisyonlarından gelmesini hedeflediklerini açıkladı. Şirket 2019'daki gelirinin yüzde 50'sini teknoloji hizmeti komisyonlarından elde etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.