Sokağın sesini engelleyen yeni teknoloji: Gürültü önleyici pencere

Yeni icat, her biri 4,5 santimetre genişliğinde, bir pencerenin içine bağlı çubuklara ızgara şeklinde sabitlenmiş 24 hoparlörden ve pencerenin dışındaki bir mikrofondan oluşuyor.
Sokağın sesini engelleyen yeni teknoloji: Gürültü önleyici pencere

Büyük şehirlerde, şehir merkezlerinde yaşayanların belki de en büyük sorunlarından biri, pencereler kapalı olduğu halde dışarıdan gelen sesler. Bu sesler, kimi zaman araçlara, kimi zaman komşulara, kimi zaman da mart ayında susmak bilmeyen kedilere ait olabiliyor. Çift cam teknolojisi hayatımızı girdiğinden beri kısmen rahat etsek de henüz bu sorunun çözümü tam olarak bulunmadı, daha doğrusu bulunmamıştı. Zira The New York Times'ın haberine göre Nanyang Technological University'den Singapurlu bilim adamları, uzun çalışmalarının sonucunda gürültü önleyici kulaklıklara benzer gürültü önleyici pencereler üretmeyi başardı. 

Yeni icat, her biri 4,5 santimetre genişliğinde, bir pencerenin içine bağlı çubuklara ızgara şeklinde sabitlenmiş 24 hoparlörden ve pencerenin dışındaki bir mikrofondan oluşuyor. Mikrofon binanın dışında gürültü algıladığı anda hoparlörler anti-gürültü yaymaya başlıyor. Bu anti-gürültü, dışarıdan gelen sesleri kesiyor ve pencere açık olsa bile odaya giren gürültü kirliliğinin hacmini azaltıyor.

Cihazın görünümü ve geliştiricilerden Woon-Seng Gan.

Cihazı test etmek için araştırmacılar, 1 metrekare büyüklüğünde iki panelli bir sürgülü pencereye yerleştirdiler ve 2 metre uzaklıktaki bir hoparlörden yol, tren ve uçak sesleri gibi seslerin kayıtlarını açtılar. Odanın içinde 18 mikrofon kullanarak, cihazın, 500 hertz'in üzerinde frekansa sahip sesler için sesi yaklaşık yarı yarıya azalttığını keşfettiler. Pencereler, tamamen kapalı tek camlı bir pencerenin sağlayacağı akustik yalıtımdan daha iyi performans gösterdi.

Araştırmacılar, pencerenin uçaktan veya elektrik transformatörlerinden gelen gürültü gibi düşük frekanslı seslere karşı zayıf çalıştığına dikkat çekti. Bu sesler daha büyük dalga boylarına sahip ve bunlarla savaşmak, pencerelerin hem görüşlerini hem de hava akışını engelleyecek ve cihazın amacını bir şekilde yenecek daha büyük hoparlörler gerektiriyor. Aktif gürültü kontrol tekniği, kuş sesi ve insan seslerini içeren 1000 hertz'den daha yüksek frekanslar için ne yazık ki etkisiz kalıyor.

Kısacası gürültü önleyici pencereler bir süre sonra hayatımıza girmeye başlasa bile komşularımızın sesini duymaya devam edeceğiz gibi duruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.