Facebook'la birlikte finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Fintech Talks canlı yayın serisini başlattığımızı daha önce sizlerle paylaşmıştık. Geçtiğimiz iki hafta boyunca Fintech Talks'un iki farklı oturumuyla karşınızdaydık. İlk hafta finansal çözümlerde WhatsApp'ın kullanım alanlarına göz atarken, geçtiğimiz hafta ise Türkiye'deki fintech ekosistemini detaylı bir şekilde inceledik.
Bu hafta ise Fintech Talks'un "Bankacılıkta Sıfır Pürüzlü Gelecek" adlı üçüncü oturumuna konuk olduk.
Fintech Talks'un "Bankacılıkta Sıfır Pürüzlü Gelecek" adlı yeni oturumu, önceki oturumlarda da olduğu gibi Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde Facebook Mobil Uygulamalar, Telekom ve Finansal Servisler Strateji Lideri Kaan Camgöz'ün ve Garanti Ödeme Sistemleri Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Çağlın'ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Seçkin Çağlın, pandemide hayatın her alanında değişiklikler olduğunu, özellikle ödeme sistemlerinin ve bankacılığın bu dönemden bir hayli etkilendiğini söyledi. Tüketicilerin alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyen Çağlın, özellikle e-ticaret, temassız ödemeler, online-offline entegrasyon ve dijital bankacılığın Covid-19 döneminde değiştiğini ve bu değişikliklerin kalıcı olabileceğini belirtti.
Pandemide bazı sektörler, en büyük ekonomik kriz senaryolarından daha kötü seviyedeydi
Her ne kadar bazı sektörlerde ciddi yükselişler yaşansa da pandemi döneminde daralan sektörler de oldu. En büyük ekonomik krizlerde dahi yüzde 5 ila 10 civarında daralacağı öngörülen bu sektörler, Covid-19 döneminde yüzde 80'ler civarından kayıp yaşadı. Bununla birlikte e-ticaret de fazlasıyla arttı. BKM'nin verilerine göre pandemi döneminde 7 milyon kart ilk kez online'da kullanıldı. İnternetten alışveriş yaptıran iş yerleri yüzde 43 arttı.
Covid-19 döneminde, 2 yılda hedeflenen rakamlara 2 ay gibi bir sürede ulaşıldı
Garanti Pay ürünü ile sadece mayıs ayında 300 binden fazla işlem yapıldı ve 2 yılda hedeflenen rakamlara 2 ay gibi bir sürede ulaşıldı. Çağlın'ın paylaştığı bilgilere göre bu rakamlar hiç düşmüyor ve üye iş yerlerinden entegrasyon talepleri geliyor. Temassız ödemelerin yüzde 10'dan yüzde 35 çıktığı bu dönemde, QR kod ile ödemeler de 3,5 kat arttı. Online ve offline arasında ayrım da yavaş yavaş kalkıyor ve artık bu alanda entegre çözümler tercih ediliyor.
Kullanıcıların yüzde 80'inden fazlası, mobil ekranda 3 saniyeden fazla kalmak istemiyor
Kaan Camgöz, zero friction'ı teknolojinin getirdiği olanakları kullanarak kullanıcı deneyimini en pürüzsüz şekilde gerçekleştirmek olarak açıklıyor. Kullanıcıların yüzde 80'inden fazlasının mobil ekranda 3 saniyeden fazla vakit geçirince sayfayı terk ettiğini söyleyen Camgöz, bunların şirketler için önemli bir tehdit olduğunun altını çiziyor. Zira banka müşterisi açısından hesap açılması, mobilden yaptığı para transferi gibi işlemlerin pürüzsüz olması için uygulamaların hızlanması gerekiyor.
Challenger bankaların revaçta olduğu İngiltere'de fintech'lerin özellikle gençlerde yüksek penetrasyona ulaştığını belirten Kaan Camgöz, her dört gençten birinin bu uygulamaları tercih ettiğini söylüyor. Zero friction kavramının hem e-ticaret hem de bankacılıkta çok önemli olduğunu ve kullanıcıların yüzde 87'sinin karışık alışveriş süreçleri mevcutsa alışverişten vazgeçtiğini de sözlerine ekliyor.
Facebook'un bu alanda aksiyon aldığını, Instagram'ın klasik bir fotoğraf paylaşım uygulamasından alışveriş platformuna doğru evrildiğini açıklayan Kaan Camgöz, bunun da kullanıcı davranışı ile ortaya çıktığını hatırlatıyor.
Facebook, müşterileri kişiselleştirme noktasında önemli rol oynuyor
Facebook, Garanti Ödeme Sistemleri'ne müşterileri kişiselleştirme konusunda yardımcı olurken, fintech'lere de bazı tavsiyelerde bulunuyor. Marketing funnel, yani pazarlama hunisi keşif, dikkate alma ve dönüşüm kısımlarından oluşuyor. Bu yapı iyi kurgulandığında ise markaya pozitif etki yaratıyor, böylelikle dönüşüm maliyetleri de düşüyor.
Bir fintech'in ürünü için bilinirlik yaratmak gerekiyor ve tüm potansiyel müşterilere erişim yapabilmek bu noktada önem teşkil ediyor. Facebook üzerinden 50 milyon kişilik kitleye ulaşmak mümkün oluyor. Geri hedefleme konusunda da Facebook araçlarıyla kolaylık sağlıyor. Böylece potansiyel müşteri belirleniyor ve algoritma yüksek performanslı dönüşüm sağlıyor. Globale açılmak isteyenler için de Facebook, 3 milyar kullanıcısının her birinin potansiyel müşteri olduğunun altını çiziyor.
Facebook bu dönemde finansal alanda bazı yeniliklerle geliyor. Dijitalleşme ve teknolojiyle bazı yenilikler olduğunu belirten Camgöz, Covid-19 ile birlikte Facebook'un da ticaret alanında satıcı ve alıcılara yönelik gelişmeleri hızlandırdığını söylüyor. Bu noktada KOBİ'lere olan destek de artıyor. Globalde Facebook'ta 90 milyonun üzerinde, Türkiye'de ise 1,7 milyon KOBİ bulunuyor. Ülkemizde iki işletmeden biri Facebook platformlarını kullanıyor. Facebook'un yeni ürünü Facebook Shops da bu alanda hayata geçirilen yeniliklerden biri. Bu ürün ile işletmeler Facebook ve Instagram'da online olarak mağaza açabiliyor, mağazaları yönetip satış gerçekleştirebiliyorlar. Varolan e-ticaret altyapılarını da destekleyen Shops, ticaret hacmini artırmayı hedefliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap