Etsy ile İzmir'den dünyaya e-ihracat yapıyor: Simre Home Living

66 yıllık mobilya firması Simre Home Living markasıyla oyuncak üretmeye başladı. Ürünler, Etsy üzerinden satışa sunuldu. Noel zamanı best seller oldu. Marka yeni dönemde tekstil işine de adım atıyor.

"Özge (Ertuğrul) beni her adımda bilgilendirdi. Ürün ABD Michigan'a sadece beş gün içinde teslim edildi. Ahşabın kalitesi çok iyi. Kesinlikle verdiğim paraya değer. Simre Home Living müşteriyle ilişkiler konusunda oldukça başarılı..."

Bu yorum, 5 Haziran'da Etsy üzerinden ürün satışı yapan İzmirli Simre Home Living şirketi için yapılmış. Şirket, 2019'dan beri Etsy üzerinden 29 ülkeye (yüzde 96'sı ABD) ihracat yapıyor. Her ay 400'ün üzerinde ürün satıyor. Bunda markanın kurucusu Özge Ertuğrul'un çalışkanlığı ve insanlarla iletişim kurma yeteneği etkili...

"ABD saatine göre yaşıyordum"

37 yaşındaki girişimci 2001'de İzmir Amerikan Koleji'nden mezun... Ardından Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne girdi. 2005'te okulu bitirip memleketine döndükten sonra dedesi Ömer Ermiş'in kurduğu ve 66 yıldır mobilya malzemesi üreten Ermiş Mobilya'da çalışmaya başladı. Şirketin yönetim kurulu üyesi...

Burada işe başladıktan hemen sonra şirketin vizyonu değişiyor. 2006'dan itibaren şirket, müşterilerin siparişlerine göre mutfak ve banyoya uygun mobilyalar üretiyor. Müşterilerinin arasında Arçelik gibi büyük markalar yer alıyor. Ama 2017'de girişimcinin kızının doğması, geleneksel iş yapan mobilya üreticisini başka bir noktaya çevirmiş. Çünkü onun artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek diğer işlerine ek olarak kızına özel mobilyalar ve oyuncaklar tasarlamaya başlamışlar. Geçen sene Simre Home Living markası altında ürünlerini ETSY üzerinden satılabileceğini fark edip e-ihracat işine girmeye karar vermişler. Ertuğrul süreci ve bu sürecin başarıyla yönetmesinin nedenlerini şöyle anlatıyor:

Etsy'e gelenler gerçekten özel ürün arayan insanlar. Müşteriyle ilişki çok önemli. Biz önce kızım için tasarladığım 'öğrenme kulesi' ile başladık. Uzun süre Türkiye'de ABD saatine uygun yaşadım. Öncelikle tasarımlar kendimize ait. Etsy'deki boşluğu fark ederek tasarımlarımızı çocuklar üzerine yoğunlaştırdık. Bence önemli olan pazarı fark edip pazara uygun ürün tasarlanması... İlk tasarladığımız ürün ise öğrenme kulesi yani 'learning tower' idi.

İnsanlar kendi ürettikleri üründe ısrarcı oldukları için bu fırsattan yararlanamıyor. 66 yıllık mobilya malzemesi üreticisiyiz. Yani ana ürettiğimiz ürünlerden yan ürünlere geçerek kendimize fırsat yarattık. Bir de müşteriyle ilişki önemli. Bu yüzden işe ilk başladığım dönem ABD saatine uygun olarak yaşıyordum. Böylece hem siparişleri takip ediyor hem de gelen bütün yorumlara tek tek cevap veriyordum. Hatta onlara özel olarak kendim mesaj atıyordum. Buna hala devam ediyorum.

Karantinada satışlarını artırdı

ABD'ye gitsek kalacak 100'lerce evimiz var diyerek ürünlerin müşteriler tarafından ne kadar çok beğenildiğini anlatıyor. Özellikle üç aylık karantina döneminde satışlarının arttığını söyleyen Özge Ertuğrul, "Çünkü çocuklar evdeydi. Anneler de çocukları evde oyalamaya ve eğlendirmeye yönelik yeni arayışları oldu" diyerek bunun nedenini açıklıyor. 

2005 yılında ABD'de kurulan Etsy, el yapımı ürünlerin alışı ve satışı için bir kurulan bir pazaryeri... Tasarım ön plana çıkıyor. En çok satılan ürünler arasında takı, aksesuar, kıyafet, ev dekorasyon ürünleri gibi parçalar bulunuyor. Hatta sistem, ürününü kopyalandığını anladığı an, ürünü satışa kapatıyor.

Özge Ertuğrul, "Bizim başımıza geldi. Tasarladığımız her ürün için patent almamıza rağmen "Learning Tower" ismi ABD'de başka bir firmaya aitmiş. Bunu bilmiyorduk. Aslında tasarımımızın diğeriyle alakası yok. Ama sırf bu lafı kullanıyoruz diye ürünü satışa kapattılar. Meşakkatli bir süreçten sonra ürünün ismini değiştirmemizi talep ettiler. Biz de değiştirdik. Tasarımı bırakın kullanılan kelimenin bile aynı olmaması gerekiyor. Bu bir taraftan rekabeti adil kılıyor. Dolayısıyla Etsy'de özgünlük çok önemli. Üretimini kendiniz yapıyor bile olsanız o tasarımın kime ait olduğunu bilmek istiyorlar" diye konuşuyor.

"Komisyonlara rağmen e-ihracat para kazandırıyor"

Etsy’de satış yapmak için mağaza açmak tamamen ücretsiz. Ancak yüklenen ürün başına belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Platform, Mayıs ayından itibaren Türkiye içinde ödeme toplamaya başladı. Bunun öncesinde firmalar kendi ödeme sistemlerini kendi kurmaları gerekiyordu. Özge Ertuğrul bu durumu nasıl idare ettiklerini şöyle anlatıyor:

Paypal Türkiye'den gidince, yurt dışında şirket kurduk. Bu da bir çözüm değil. Paypal bundan da rahatsız oldu. Geçen Noel'de best seller olduk. Ürünlerimizin tamamını sattık. Paypal hesabımızı dondurdu. Para daha yeni geldi.

Etsy Payments'tan önce ödeme alma konusunda zorlanıyorduk. Çünkü bütün müşterilerini kendi İnternet sitesindeki sanal POS'una yönlendirmek zorunda kalıyorduk. Bu da insanlar için tercih edilecek bir durum değildi. Güvenmek ile güvenmemek arasındaydılar. Kendi içinde başlayan sistem ile işim kolaylaştı. Artık alıcılar kredi kartıyla ödeme yapabiliyor. Ödemeyi bizim adımıza Etsy alıyor. Banka hesap numarasına günlük olarak yatırılıyor. İsterseniz günlük, haftalık ya da aylık da olabiliyor. Biz günlük almayı tercih edenlerdeniz.

Ödeme ABD'nin saatine göre belirleniyor. Sabah 7'den bir sonraki sabahın 7'sine kadar. Toplanan paranın tamamının ertesi gün havalesini yapıyor. Bir gün sonrada bizim hesabımıza yatırılıyor. Mesela hafta başında yapılan satışlar Salı gününe kadar toplanıyor. Saat 14.00 gibi transfer ediliyor. Para ertesi gün elimize geçiyor. 

Etsy bize ödeme yapıyor. Ama Etsy Payments'ı kullanan diğer ülkelerde yüzde 3 komisyon alınıyorken burada yüzde 6,5... Bununla ilgili bir açıklama yok. 

Platform, dolar hesabınız olsa da parayı TL'ye çevirip yolluyor. Orada da yüzde 2\2,5 gibi kayıp oluyor. Normalde Etsy'nin yüzde 5 sabit komisyonu var. Yüzde 6,5 Etsy üzerinden ödeme alırsanız, bir de TL'ye çevirdiğiniz için bir komisyon hakkı var. Yeni yaptığı başka bir uygulama daha var. Etsy'nin içine reklam verebiliyorsunuz. Etsy sizinle ilgili kendisi reklam veriyor. O reklamı tıklayan kişi 30 gün içinde sizin mağazanızdan alışveriş yaparsa satın alddığı ürünün -eğer senelik cironuz 10 bin dolar ise- yüzde 15, bunun üzerinde ise yüzde 12'sini alıyor.

Bütün bu komisyonlara rağmen e-ihracat hala avantajlı ve kazançlı. Siz uykudayken sipariş almaya devam ediyorsunuz. Dünyanın bir tarafında güneş batıyor. Diğer tarafta insanlar güne yeni başlamış oluyorlar. Bir sürü insanla iletişime geçebiliyorsun.

Simre Home Living ürünlerini ABD'ye üç ya da dört iş gününde ulaştırıyor. Ertuğrul, "İzmir'de olduğumuz için süre bu kadar... Ama doğrudan İstanbul'dan ürün gönderenler için bu süre 2 ya da 3 gün..." diye konuşuyor. Müşterilerinin yüzde 96'sı ABD'de olduğu için dil problemi yaşamıyorlar. 

İade nasıl gerçekleşiyor?

İade, Etsy üzerinden gerçekleşiyor. Bunun için alıcı tarafından siparişin iptal edilmesi yeterli... Özge Ertuğrul, "Ama bizim açımızdan çok az iade aldık. Ama şöyle bir sıkıntı var Enteresan biçimde FedX'in ABD gidiş fiyatı Avrupa'ya gidiş fiyatından daha düşük. Avrupa'ya kargo bedeli eklemek zorunda kalıyoruz. Kanada da böyle... Dolayısıyla buralardaki müşteriler ilave masraf çıktığı zaman tepki gösteriyor. Ürünü göndermeden önce bununla ilgili uyarıyoruz. Bazen bu noktada iptal etmek isteyenler oluyor."

"İç pazardaki dalgalanmalardan etkilenmemek için..."

Özge Ertuğul, aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri'nde mobilya tarafında denetim kurulu üyesi... E-ihracat'a önem verilmesi gerektiğini düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Mobilyacılar, ürünlerinin hacimli olması nedeniyle kargo masrafının çok tutacağına inanıyor. O yüzden 'bunu satamam' diye düşünüyorlar. Haklılar, Ama bunu yaparken satış fiyatını göz önüne alıyorlar. Ama gözden kaçırdıkları şey şu: Ürünlerin son alıcısı e-ihracatta son kullanıcı... Özellikle ABD ve Kanada'da onların alış fiyatları kurdan dolayı çok yüksek. O yüzden bu durum kargo krizini ortadan kaldırıyor." 

Simre Home Living, yakın zamanda Almanya'da bir oluşum içine girecek. Avrupa pazarında e-pazar yerleri sayesinde varlığımızı o bölgede artırmayı hedefliyorlar. Özge Ertuğrul, "Çocuklarla ilgili ürünler beğenildi. Bundan yola çıkarak tekstil tarafında işler yapmaya başlayacağız. Bunun için 50 kadın personel aldık. Doğal ürün bazlı oyuncaklar da gelecek. Dışarıda büyük fırsat var. Dolayısıyla iç rekabetle boğuşmanın bir mantığı yok. Amacım, iç pazardaki dalgalanmalardan etkilenmemek..."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.