2000'lerin başında TÜBİTAK destekleriyle birlikte Ar-Ge alanında bir hareketlenme olmuş. Yurt dışındaki bilim insanlarının dönüşü ve teknoparkların kuruluşuyla birikim oluşmaya başlamış. Bunları destekleyecek şekilde son birkaç senede Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO)'lar kurulmuştu. Bu ekosistemdeki herkesi şaşırtan bir gelişmeydi. Çünkü bugüne kadar görülmemiş şekilde bilime yatırım yapılmaya başlanmış. Gerek teknoparklar gerek kamu fonları ve teknoloji destekleri, melek yatırımcılık mevzuatının oluşması sadece birkaç senede olmuştu.
Toplam değerlemesi 1 milyar 278 milyon lira...
Üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezlerinin de yıldızı parlamaya başlamıştı. 2012'de kurulan fikirlerini ticarileşebilir ürün ya da hizmete dönüştürmek isteyenler için İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi uğrak adreslerinden biri olmuştu. O günden bugüne kurum, ülke genelinde 2 bin 424 girişime ve 5 bin 432 girişimciye destek verdi. 135 milyon liraya aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesi 1 milyar 278 milyon’a ulaştı.
Karantinadan etkilenmedi, çünkü...
Karantina sürecini hasarsız atlatan İTÜ Çekirdek; eğitim, mentorluk, demo day, iş birliği görüşmeleri, Ar-Ge Fonu desteği gibi önceki senelerde yapılan şeylere ve girişimcilere destek olmaya devam etti. İTÜ Çekirdek üç aylık karantina döneminde aldığı yüzlerce başvuru için 22 jüri gerçekleştirdi. 31 online eğitim/seminer düzenledi. Mart ayından bu yana 34 girişimi 28 yatırım ağı/yatırımcı ile buluşturdu. Yine bu süreçte girişimcilere hem know-how’larıyla hem de verecekleri maddi ödül ile destek olacak üç yeni kurumsal paydaşı oldu. 77 mentoru, mentor havuzuna dahil etti. Yine bu yıl Big Bang’de her sene olduğu gibi girişimcilere ödül, nakit ve yatırım gibi kaynaklarla buluşturmaya da devam edecek.
İTÜ ARI Teknokent Direktörü ve İTÜ Çekirdek'in Kurucusu Arzu Eryılmaz, "İTÜ Çekirdek’te kurduğumuz düzen, tüm süreçleri online’a taşımaya oldukça elverişliydi. Salgın etkilerinin ülkemizde görülmeye başlamasından itibaren de tüm süreçlerimizi çok çabuk bir şekilde online’a adapte ettik" diyerek yukarıda ortaya koyulan tablonun nedenini anlatıyor.
Bu noktada İTÜ Çekirdek’in ayni ya da maddi desteklerinde hiçbir azalma olmadı. Hatta aslında tam tersine Petrol Ofisi ile yaptığı güç birliği sayesinde özellikle Covid-19 ile mücadelede ürün geliştiren girişimlere yönelik ek kaynak yarattı. Bu bağlamda ‘Geleceğin Teknolojilerine Bugünden Destek Olun’ diyerek; bireysel destekçi, finansal destekçi, yatırımcı ve kurumsal paydaşlara bir çağrıda bulundu. Şu ana kadar 100’e yakın geri dönüş aldı. Eryılmaz, "Kimi maddi destek kimi mentorluk desteği sağlamak isteyen ülkemizin geleceğine dair elini taşın altına koymak isteyen çok kişi var. Teknoloji girişimcilerimizin başarı hikayelerini yazmaları için özellikle maddi can suyu anlamında daha fazla desteğe ihtiyaçları var. Yakın gelecekte ‘neden bu teknolojiyi biz üretmiyoruz?’ dememek için bu projelere bugünden destek olmak lazım. Her kurumsal firmayı en azından bir girişimcinin elinden tutması ve can suyu vermesi için davet ediyoruz" diye konuşuyor.
Pivot eden şirketler oldu
Bu süreçte ürün / hizmetini pivot eden birçok girişimler oldu. Bunlar arasında dikkat çekenler şöyle sıralanıyor:
- Akıllı radyatör vanası geliştiren Evana, kolay kurulumlu temassız ateş ölçer geliştirerek, iş merkezi, hastane, fabrika ve toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda kullanılması için harekete geçti.
- Big Bang 2018 finalistlerinden yapay zeka destekli görüntü işleme yapan Reminis App. Ekip, görüntü işleme ve yapay zeka alanlarındaki deneyimlerini yeni ürünlerine yansıtarak, akıllı radyolojik veri analiz sistemi geliştirdi.
- Doku mühendisliğine yoğunlaşan ve rejeneratif tıp cihazları geliştiren AxololtBio, pandeminin ortaya çıkmasıyla koronavirüs testi için kullanılan RT-PCR cihazlarının eşleniği sonuç verebilen, izotermal DNA amplifikasyon test cihazı geliştirdi.
"Bu ve bunlar gibi birçok örneğe bu süreçte şahitlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Eryılmaz, "Pandemi süreci tabii ki tüm dünya için olduğu gibi girişimcilerimiz için de sarsıcı bir süreç oldu, olmaya devam ediyor. Yukarıda örneklerini verdiğim gibi girişimler krizi fırsata çevirerek, belki de çok daha güçlü çıkacak bu süreçten. Zamanın ruhuna adapte olamayanlar ise maalesef zedelenecek. Ama şunu söyleyebilirim; şu an için İTÜ Çekirdek’te pandemi sürecinden etkilenerek kapanmış bir girişimimiz bulunmuyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Big Bang’de girişimcilerimize can suyu sağlamaya ve başarmaları için hep yanlarında olmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.
Covid-19'un tedavisi için aranan yöntemler bazı sektörleri ön plana çıkardığını söyleyen Eryılmaz sözlerine şöyle devam ediyor:
Geride bıraktığımız birkaç aya baktığımızda, çevik harekette bulunarak, uzmanlığını ihtiyaca yönelik konular üzerinde yoğunlaştıran; bunu yaparken hem krizi fırsata çeviren hem de bugünlerde önemini bir kez daha anladığımız yerli üretime katkı sunan firma/girişimlerin ön plana çıktığını gözlemledik.
İTÜ ARI Teknokent’te şu an hem firmalarımız arasında hem de girişimlerimiz arasında aşı, tele yoğun bakım, test kiti, dezenfeksiyon sistemleri, N95 maske gibi ürün/hizmetler geliştiren ve ülkemizin kullanımına sunan; hatta ihracat yapan firmalarımız var ve bunların hepsi yalnızca birkaç ay içinde oldu.
200'e yakın başvuru aldı
İTÜ Çekirdek’te corona virüs ile mücadelede kullanılabilecek erken aşama ürün ve hizmetleri desteklemek amacıyla #FightCOVID19 dikeyini duyurdu. Bugüne kadar test kitinden akıllı maskeye, görüntüleme sistemlerinden lojistik çözümlerine kadar birçok farklı alanda 200’e yakın başvuru aldı. İTÜ Çekirdek’e kabul ettiğimiz projelerinse hayata geçmesi için hızla hem mentorluk hem de maddi destek sağlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap