Umut Gökbayrak'tan API pazar yeri girişimi: Prompt API

Hem alıcı hem de satıcı tarafında yazılım geliştiriciler ile teknoloji firmaları bulunan bir API pazar yeri olarak hizmet veren Prompt API, pandemi süresince Umut Gökbayrak tarafından kuruldu.
Umut Gökbayrak'tan API pazar yeri girişimi: Prompt API

Hem alıcı hem de satıcı tarafında yazılım geliştiriciler ile teknoloji firmaları bulunan bir API pazar yeri olarak hizmet veren Prompt API, pandemi süresince Umut Gökbayrak tarafından kuruldu.

Prompt API girişiminin tüm ekibi farklı şehirlerden uzaktan bir şekilde çalışıyor. Prompt API girişiminin merkezi ise Estonya'nın başkenti olan Tallinn'de bulunuyor. Bu nedenle Prompt API'ın sunduğu bazı servislerde maalesef Türkçe desteği henüz bulunmuyor. 

Öncelikle bilmeyenler için API nedir kısaca özetlemek gerekirse, API bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş bir tanım bütünüdür. Prompt API ise uygulamanızı geliştirirken birkaç dakikada uygulamanıza yeni fonksiyonlar ekleyebileceğiniz bu tarz API’ların servis olarak sunulduğu bir pazar yeri olarak kullanılabiliyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, örneğin kullanıcılarınızın sitenize fotoğraf yüklemelerini ve yorum yazmalarını beklediğinizi varsayalım. Yüklenen her bir fotoğrafa ve yoruma tek tek göz atmak ve onaylamak sanıldığından da zordur. Prompt API’da bu işi otomatik yapmak için gerekli her API’yı bulmak mümkün.

Kısacası Prompt API, bu ve buna benzer onlarca kompleks soruna hızlı çözüm olmayı ve yazılım geliştiricilerin ve kurumların hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Prompt API sayesinde yazılım geliştiricileri kendi kod kütüphanelerini API’lere çevirerek, pasif gelir elde edebilirler.

Prompt API yayına çıkalı henüz sadece 2 hafta oldu. Paylaşılan verilere göre ilk 10 günde Prompt API sitesine 2 bin 734 tekil kişi ziyaret etti ve bu ziyaretçiler sitede toplamda 401 bin 898 dakika zaman geçirdiler. Şu an için Prompt API kullanıma açık olan sadece 20 API bulunuyor. Kısa zaman içinde yüzlerce API'ın platforma eklenmesi hedefleniyor.

Prompt API'ın API pazar yeri anlamında hem ülkemizde hem de yurt dışında pek çok rakibi bulunuyor. Bu rakiplerden en önemlisi ise geçtiğimiz Mayıs ayında 25 milyon dolar yatırım alan RapidAPI girişimi. Prompt API, pazar yerinde yer alacak olan API'ların rakip platformda yer alan API'lardan daha kaliteli olmasını sağlayarak rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Şu ana kadar herhangi bir yatırım almayan Prompt API, alacağı komisyonlar üzerinden bir gelir modeli oluşturmayı hedefliyor. Prompt API'ın temel hedefi ise yazılım geliştiricilere kaliteli servis sağlayan bir platform olmak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.