Geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye İş Bankası'nın girişimcilik programı olan Workup Girişimcilik Programı’nın 6. dönemine seçilen 14 girişimi sizlerle paylaşmıştık. Workup Girişimcilik Programı’nın 6. döneminin Demo Day'i ise Corona virüs salgını nedeniyle bugün online olarak gerçekleşti. Birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren girişimlere gelin beraber göz atalım.
Aktivido
Bir dijital pazar yeri platformu olan Aktivido, platformunda adrenalin, doğa ve deneyim odaklı aktiviteleri ve bu aktivitelerin eğitimlerine yer veriyor. Maceraperestleri, aktiviteler özelinde profesyonel ve güvenilir hizmet sağlayıcılarıyla buluşturan girişimin ekibinde Burak Günay, Basat Okay ve Nurhak Atalay yer alıyor. Kullanıcılardaki güven problemini çözmeye odaklanan girişim, hizmet sağlayıcılara Saas platformuyla, kullanıcılara ise responsive sitesi üzerinden hizmet veriyor.
Verilen hizmetlerden ve abonelik üzerinden gelir eden Aktivido, sağlanan hizmetlerden yüzde 20 komisyon alıyor. Covid-19 döneminde aktivitelerin azaldığını belirten Aktivido, Haziran ayından itibaren normalleşmeyle birlikte platformun aktifleştiğini dile getiriyor. Platformda 690 bin TL'lik işlem hacmi dikkat çekerken, girişimin 90 bin TL'lik ciro elde ettiğini belirtelim.
b2metric
Yapay zeka tabanlı analitik yazılım şirketi olan b2metric, artırılmış makine öğrenmesi tabanlı teknoloji altyapısıyla dikkat çekiyor. Sektör odaklı müşteri risk yönetimi, ürün fiyat optimizasyonu, sahtecilik ve suistimal engelleme, müşteri kaybı ve hareket tahminlemesi gibi işlemleri optimize edip otomatikleştiriyor. b2metric, ağırlıllı olaraksigortacılık, finans, otomotiv ve telekom sektörlerine on-premise tabanlı ve bulutta hizmet sunan SAAS tabanlı olmak üzere iki ayrı yapıda çözüm sunuyor. Girişimin ekibinde Murat Hacıoğlu ve Tuna Sönmez bulunuyor.
Demoday'de sigorta sektörünün sahteciliğe 80 milyar dolar ayırdığını vurgulayan Hacıoğlu, gerçek zamanlı risk ve fiyat optimizasyonyla yatırım dönüşünün 1 milyar dolara ulaştığını belirtti. Müşterileri arasında Aksigorta, Allianz, Otokoç, Turkcell ve Tofaş'ın bulunduğu B2Metric'in aylık geliri de dikkat çekici.
Barty
Eşya takas platformu olarak öne çıkan Barty, kullanıcıların eşyalarının değerinde ve hızlı bir şekilde el değiştirmesini sağlıyor. Girişim, geliştirdiği makine öğrenme temelli algoritma ve uygulama içi sanal kur (Barty) ile sisteme yüklenen ürünlerin görece değerlemesini anlık olarak yapabiliyor. Aynı zamanda kullanıcılara çapraz takas imkanı da sunuyor. Kullanıcılar takas yapmak yerine Barty'yi kredi kartlarına yüklemeyi tercih edebiliyor. Girişimin ekibinde Semih Kılıçgedik ve Öykü Sorgun yer alıyor. Geçmişte Bartme adıyla tanınan girişimin isim değişikliğine gittiğini de ekleyelim.
6 ay içinde 5 binden fazla kullanıcıya ulaşarak 2 binden fazla takasa ev sahipliği yapan Barty, dünyada henüz hareketlenmenin sıkça görülmediği bir kategoriye hitap ediyor. Bu da girişimin büyüme ihtimalini artırıyor.
e-bursum
Girişim, her seviyeden öğrencinin eğitim olanaklarına eşit şekilde ulaşmasını amaçlıyor. Eğitim finansmanı platformu olarak konumlanan Bursum, kitlesel fonlama,burs ve eğitim kredisisinden oluşan üçlü finansman modeli ile dikkat çekiyor. Bu finansman modelleri sayesinde öğrenciler, eğitime devam etmek için ihtiyaç duydukları finansmana ulaşabiliyor. Girişim ekibi Mesut Keskin ve Ceyda Demirkurt'tan oluşuyor.
Şimdiye kadar 160 binden fazla kuruma ve 600 bin kullanıcıya ulaştıklarını belirten Mesut Keskin, toplamda 35 milyon Tlik burs dağtıldığını açıkladı. Bu kapsamda 10 binden fazla burs verildiğini belirtelim. Rakiplerinin karşısında güçlenmek için girişimin yoluna üçlü finansman modeliyle devam edeceğini de ekledi.
Keskin, kitlesel fonlama modelini açtıklarında, ilk 10 günde 100'den fazla kampanya talebi ile 75 bin TL destek toplandığını ifade etti. Girişim alacağı yatırımla ABD'ye açılmayı ve 1 milyon kullanıcı barajını aşarak aylık 50 bin dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor.
Enhencer
Firmaların pazarlama ve satış departmanlarının hızlı aksiyon almasını hedefleyen Enhencer bir makine öğrenmesi platformu. Girişim, e-ticaret ve pazaryerlerindeki müşterilerin satın alma davranışlarını yalın bir şekilde tahmin ediyor. Böylece şirketlerin, veri bilimcisine ihtiyaç duymadan müşterilerin tercih edeceği ürünleri ve yakın zamanda satın alma yapıp yapmayacağını önceden tespit etmesini sağlıyor. Girişim ekibinde Olcay Öztürk, Barış Sürücü ve Serkan Oğuz yer alıyor.
Müşterileri arasında Gittigidiyor'unda yer aldığı Enhencer, kullancıların verileri bağlayabildiği kullanımı kolay bir arayüze sahip. Kullanıcılar, algoritmaları inceleyip gerektiğinde müdahale edebiliyor. Rakiplerin bazılarının aksine tahmin konusunda bir danışmana ihtiyaç duyulmaması, maliyeti azaltıyor. Girişim saas platformuyla dikkat çekiyor. 54 kurumda 100'den fazla algoritma çalıştıran enhencer, 2020'nin 2. çeyreğinde 13.200 dolar olan aylık gelirini tohum yatırımı sonrasında 2021'in üçüncü çeyreğinde 100 bin dolara taşımayı amaçlıyor.
Headports
Algoritmalarıyla işe alım sürecinde adayların yetkinliklerini değerlendiren Headports adayların yeteneklerini keşfedip, analiz ederek tüm işe alım sürecinin tek bir platformdan yönetilmesini sağlıyor. Adayların özgeçmişinde yazan yetenek bilgilerini doğrulayan girişim, insan kaynaklarının işe alımda harcadığı zamanı ve işten ayrılma oranlarını azaltmayı hedefliyor. Girişim ekibinde Ezgi Çaylı ve Ahmet Emre Ceyhan bulunuyor.
kariyer.net 25 milyon CV'nin bulunduğunu belirten Ezgi Çaylı, ayda 15 bin iş ilanının açıldığını ve günde 500 bin adayın başvuru yaptığını açıkladı. Özellikle uzmanların hazırladığı ve başka kaynaklardan ulaşılamayacak kişilik değerlendirme testleriyle rakiplerinden ayrışan Headports, online mülakat ve vaka değerlendirme özellikleriyle de dikkat çekiyor. İşsizliğin artışıyla pazarın büyümeye devam ettiğini açıklayan Çaylı 2020'de yüzde 6 büyüme yaşandığını söyledi. Pytch Ventures'dan yatırım almalarının ardından duygu furum ürününü piaysaya süren girişim 2020'de 150 bin dolar yatırım ile avrupaya açılmayı hedefliyor.
Hipicon
Pazaryeri platformu olan Hipicon, yaratıcı tasarım ürünlerini tüm dünyadan müşterilere ulaştırıyor. Tasarımcıların kendi ürünlerini alıcılarla buluşturan girişim, özgün, farklı ve yaratıcı tasarım ürünlerinin kolayca, hızlıca ve güvenilir biçimde müşteriye ulaşmasını sağlar.
Girişimin kurucusu Mertcan Özen, tasarımcının dijital partneri olarak konumlandıklarını dile geitrid. 4 yılda yüzde 600 ile büyüyen bir pazara hitap ettiklerini belirten Özen, satışların covid-19 öneminde yüzde 50 arttığını da açıkladı. Kısıtlı kaynaklara rağmen yüzde 60 büyümekaydettiğini söyleyen Özen, 25 binden fazla müşteri ve 40 binden fazla sipariş ile Mayıs ayında 1 milyon TL ciro elde etti. Girişimin 2019'da 5milyon tl ciro yaptığını da ekleyelim.
themindsite
Girişim, markaların satış yaptıkları e-ticaret platformlarındaki tüm ürünlerin fiyat, görünürlük, promosyon ve içerik bilgilerinin anlık takibini yapıp, raporluyor. Aynı zamanda markaların rakiplerini de takip eden themindsite şirketlerin satış ve pazarlama operasyonlarındaki anlık ve uzun vadeli kararların alınmasında doğru ve güncel veri kaynağına ulaşılmasını sağlıyor.Ekipte İsmail Arapzade, Ali Göksu Özkan ve Ali Alperen Durak yer alıyor.
Veri odaklı kararları ön plana çıkaran girişimn müşterileri arasında P&G, Eczacıbaşı ve Johnsonn&Johnsonn'da yer alıyor. Girişimin operasyonları kapsamında 30 web sitesi üzerinden 2.5 milyon datapointin işlendiğini de belirtelim. Themindsite özet raporları, canlı bir şekilde dashboard paylaşımı ve sistemin yaptığı uyarılarla dikkat çekiyor. 38 bin TL ciroya sahip olan girişim, 2020'de tohum yatırım almayı planlıyor.
Processeye
Endüstriyel işletmelerin, yapay zeka tabanlı görüntü işleme uygulamaları geliştirebilecekleri bir yazılım platformu olarak öne çıkıyor. Processeye sayesinde işletmeler, üretim hatalarının önüne geçmek amacıyla kendi üretim ve kalite kontrollerini kolayca yapabiliyor.
Türkiye'de endüstriyel ve yüksek teknoloji üreten 24 bin şirketi hedefleyen girişim globalde 7.4 milyar euroluk bir pazara hitap ediyor. Yazılım ve kodlama bilgisi gerektirmeyen platform, güçlendirilmiş yapay zeka modüllerine sahip, Desteklediği kameralar ve değişken ışık ortamlarında çalışma yeteneğiyle esnek bir çözüm sunan Processeye aralarında TOFAŞ'ın da yer aldığı 5 farklı kurumdan demo talebi almış durumda. Girişim ekibinde Yunus Emre Çelik ve Tufan Kurtini bulunuyor.
templay
Templay, tıpkı wix gibi kullancılara, abonelik sistemi ile hazır web sitesi yazılımı ve tasarımları sağlıyor. Özellikle KOBİleri hedefleyen girişim, işletmelerin dijital ortamlarda varlık göstererek, kolay ve hızlı bir şekilde kendilerine ait web sitesi oluşturmasına imkan tanıyor.
Seren Güzel tarafından kurulan girişim, 3 ay içinde web sitelerine ilginin Kobiler tarafından yüzde 20 arttığını dile getirdi. Bir başarı hikayesi paylaşan Güzel, templay kullanarak web sitesi yapan bir spor eğitmeninin 100 bin tlnin üzerinde ciro yaptığını dile getirdi. Nisan ayında ciro artışı gördüklerini belirten kullanıcı başına geliri ayda yüzde 30'un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de açıkladı. 2018'de 6.5 milyar dolar olan pazarın Pandemi döneminde yüzde 66 büyüme gösterdiğini söyleyen Güzel, Facebook Shops alta yapıları ve pandemiyle birlikte KOBİlerin hazır web sitesi platformunda duyduğu ilginin arttığını dile getirdi.
vahaa.co
Daha önce de sizlere bahsettiğimiz akıllı topraksız tarım girişim vahaa.co, IoT teknolojisinden faydalanarak dikey tarım ünitelerigeliştiriyor. Tarımı şehre taşıyan girişim, sürdürülebilir ve yerinde üretime imkan sağlıyor.Mobil uygulama aracılığıyla yönetilen ünitelerde, yılın 365 günü üretim yapılabiliyor.
Ayrıca tüketiciler pestisitsiz, taze ve besin değeri yüksek ürünler elde etmiş oluyor. Girişimin ekibinde Nehir Gülşen Boyacıoğlu, Orhan Çelebi, Yunus Emre Boyacıoğlu ve Katia Merdinoğlu yer alıyor.
Girişim sunumunda salgın birlikte tarihte ilk defa pazarın 100 milyar doları geçtiğini belirten Boyacıoğlu, fide satışlarının arttığını da sözlerine ekledi. Hem b2b hem de b2c tüketicilere hitap eden girişim Haziran ayında Fide okulları tarafından ilk konteyner siparişini aldı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap