Erol Değim: "Mayıs ayında yüzme havuzu yapım talebi diğer yıla göre yüzde 723 arttı!"

Salgın hizmet sektörünü sekteye uğrattı. Normalleşmenin ardından taleplerdeki yükseliş bu etkiyi azalttı. Hizmet alışverişi platformu Armut için de ibre tersine dönmeye başladı.
Erol Değim:

Üç aylık karantina dönemi özellikle hizmet sektörünün online'a dönüşmesini hızlandırdı. Ama bu sektördeki birçok şirket inişli-çıkışlı bir dönem yaşadı. Temizlik, ev içi tadilat, nakliye gibi başlıklar altında hizmet verenlerle müşterileri buluşturan Armut da bu şirketlerden biri...

Türkiye'de ilk vakanın açıklanmasının ardından başlayan karantina sürecinin şirkete gelen dezenfeksiyon taleplerini yüzde 116 kat arttı. Ama bu artışın ardından salgının getirdiği belirsizlik ve sokağa çıkma yasaklarının hizmet verebilme kapasitesini düşürmesi şirkete olan talepleri azalttı. Armut'un kurucu ortağı Erol Değim, Mart ayında birkaç servis hariç genel bir talepte yüzde 14'lük düşüş yaşandığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: 

Mart’ın son haftasında, Armut kurulduğundan bu yana yapılan tüm dezenfeksiyon taleplerinin üzerine çıkıldı. Ama pandeminin getirdiği belirsizlik süreciyle ev temizliği, organizasyon, özel ders ve düğün kategorileri başta olmak üzere taleplerde ciddi azalmalar gördük. Nisan ayı da pandemi sürecinde geçirdiğimiz en zorlu aydı. Bu dönemde biz de müşteri ve hizmet verenlerimizi sağlıklarını koruyabilmeleri için bilgilendirmeye ve finansal açıdan desteklemeye odaklandık. Buna rağmen talepler düşmeye devam etti. Burada yüzde 26’lık bir azalma yaşandı.

Haziran ayında ibre tersine döndü

Normalleşme sürecinin başlaması ve sürece alışan insanların özellikle tadilat tamirat kategorilerine talep göstermesiyle ibre tersine döndü. Taleplerde yüzde 91’lik bir artış gözlemlendi. Bu trendin bu ay da devam ettiğini söyleyen Armut'un kurucu ortağı Erol Değim, "Hatta talepler Mayıs ayını geçti" diyor. Değim, karantina ve etkilerini iki bölüme ayırıyor. Mart ve Nisan ayını küresel anlamda panik yaşanan panik dönemi olarak tanımlıyor. İkinci dönemin ise Mayıs ve Haziran ayında yaşandığını ve bunun da insanların artık evde yaşamaya alışılmasıyla başladığını düşünüyor.

Tadilat ve tamirat işleri öncelikli oldu

"İlk panik haftaları geçtikten sonra hizmet kategorilerinde online dönüşüm de müthiş bir hızlanma başladı" diyen Değim, evde geçirilen vakit artınca ev ile ilgili hizmetlere duyulan ihtiyaç da arttığını ve uzun süredir beklemekte olan tadilat ve tamirat işleri öncelikli olmaya başladığını belirtiyor. Eldeki rakamlar bunu destekler nitelikte... Özellikle Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine bakıldığında ev tadilatı hizmetlerinde yüzde 58’lik bir artış görülüyor.

En çok ilgi gösterilen kategorinin ise ev tadilatı hizmetlerinden boya badanaya geldiği belirtiliyor. Mayıs ayında yüzde 124’lük bir artış yaşandı. Benzer şekilde cam balkon, sineklik ve özel dolap yapımı gibi hizmetlerde rekor artışlar gözlemlenmiş. Cam balkon taleplerinde bir önceki seneye kıyasla Mayıs ayında yüzde 181’lik bir artış var. 

Havuz yapımı talebi arttı

Sekiz yılda üç kıtada faaliyet gösteren bir teknoloji şirketine dönüşen şirkete gelen talepler arasında oldukça ilginç bir kategori öne çıkıyor. Yaz aylarının başlamasıyla kullanıcıların, yüzme havuzu yapımına yöneldiği görülüyor. Armut, yüzme havuzu yapımı talepleri Mayıs ayının ilk 28 gününde, bir önceki döneme göre yüzde 204 yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Erol Değim konuyu şöyle anlatıyor:

Geçen yılın aynı dönemindeki verilere göre ise bu yıl havuz yapımı taleplerindeki artış yüzde 723’ü buluyor.  Bunun yanı sıra evde vakit geçirmemizi görece kolaylaştıran bilgisayar, telefon, televizyon gibi aletlerin tamir talepleri de yükselişe geçti. Bilgisayar ve laptop tamir taleplerinde bu dönemde yüzde 101’lik bir artış gördük.

Diğer yandan eğitim ve hobi amaçlı alınan özel dersler online ortamda verilmeye başlandı. Fiziksel ve zihinsel sağlığa destek amaçlı alınan psikolog ve diyetisyen gibi hizmetler de büyük ölçüde online platformlara taşındı. Haziran ayında karantina süreçlerinin bitmesi ve şehirler arası seyahat engelinin kalkmasıyla, bekleyen taşınma ihtiyaçları hızlandı. Haziran ayının en hızlı büyüyen kategorisi nakliye oldu.

Karantina sonrasında neler değişti?

Armut sadece normale dönmekle kalmadı, karantina öncesine göre daha hızlı büyümeye başladı. Haziran ayında satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 94, Mart ayına göre yüzde 40 büyüdü. Bu hızlı büyümenin en önemli sebepleri, evde geçirilen süreye paralel olarak ev ile ilgili hizmet ihtiyaçlarının artması ve bunun sonucunda pazarın offline’dan online’a daha hızlı dönüşmeye başlaması. Erol Değim, şirketin işindeki çeşitlilik bu dönemde onlar için önemli bir avantaj olduğunu söylüyor.

Armut, 2017'den beri global markası "HomeRun" ile ABD, İngiltere, Mısır, Romanya ve Suudi Arabistan'da hizmet veriyor. Şirketin karantina sürecinde yurt dışı büyümesi daha da hızlandı. Ağustos ayında üç yeni ülkeyi de portföyüne katacak. Yurt dışı büyümesindeki hedef ise EMEA liderliği... 1 milyon dolar değerindeki ilk yatırımı Ocak 2014'te Hummingbird Ventures'tan alan şirket, Mayıs 2016'da Addventure'un da katıldığı ikinci turda 3,2 milyon dolarlık kaynak bulduğunu hatırlatalım.

Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliği mezunu Başak Taşpınar Değim ve eşi Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu Erol Değim tarafından kurulan şirkete hizmet veren 450 bin KOBİ’nin bu süreçten nasıl etkilendiğini anlayabilmek için bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılanların bulunduğu lokasyonların yüzde 89’unda sokağa çıkma yasakları uygulandığını, yüzde 90’ı salgınla beraber işlerinin azaldığını söyledi. Yüzde 4’lük bir grup ise bu süreçte işlerinin arttığını belirtti. Katılımcıların yüzde 51’i, Mayıs itibarıyla normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte, COVID-19 salgınının başlangıç zamanına göre işlerinin çoğaldığını söylüyor. Özellikle tadilat ve tamirat kategorilerinde bu artış göze çarparken, düğün ve etkinlik kategorilerinde artış gözlemleniyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.