Kan hastalıklarının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi için çözümler üreten girişim: Elegan Teknoloji

Toplamda 5 yıllık bir Ar-Ge sürecini tamamlayan Elegan Teknoloji, birçok kan hastalığının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi için çözümler geliştiriyor.
Kan hastalıklarının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi için çözümler üreten girişim: Elegan Teknoloji

Sağlık teknolojilerine odaklanan bir girişim olan Elegan Teknoloji'nin temelleri 2016 yılında atıldı. 2018 yılında ise bir yatırım alarak bugünkü şirket yapısına dönüşen Elegan Teknoloji, Şükrü Özsürekci, Bora Kırca ve İlkin Shahbazov tarafından kuruldu.

Toplamda 5 yıllık bir Ar-Ge sürecini tamamlayan Elegan Teknoloji, birçok kan hastalığının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi için çözümler geliştiriyor. Elegan Teknoloji, kan kanseri, anemiler (akdeniz anemisi vb.), trombosit hastalıkları ve sıtma başta olmak 10’un üzerinde kan hastalığının tespitine destek olan Yapay Zeka Tabanlı Otomatize Periferik Yayma Testi Cihazını (HEM-AI) geliştirdi.

HEM-AI, normalde kan hastalıkları uzmanları (hematolog) tarafından manuel yapılabilen kan testini, kan tüplerinin cihaza yerleştirilmesinden itibaren uçtan uca otomatize ettiği için yapay zekanın yanında güçlü bir elektromekanik altyapıya da sahip. Cihaz, özel mekanik işlemlerle kan tüpünden alınan örneklerin mikroskop altında görüntülenebilmesini sağladıktan sonra otomatik hücre görüntülemesi yaparak, hücrelerdeki şekilsel ve biçimsel anormallikleri tespit ediyor.

Elegan Teknoloji'nin HEM-AI patent haklarına sahip olduğunu ve yakın dönemde de gerekli kalite süreçlerini tamamlayarak CE belgesini aldığını da ekleyelim. HEM-AI, başarılı saha testlerinin de gerçekleşmesi ile sağlık birimlerinde kullanıma hazır durumda.

HEM-AI ile birlikte periferik yayma testi, tüm sağlık birimlerinde erişilebilir hale gelecek. Bu sayede gereksiz sevk, test ve ilaç kullanımı önlenecek; hızlı test sonuçları ile daha erken tanı konulabilecek. Ayrıca hekim ve teknisyenlerin yükünün azalmasını, sarf malzeme tasarrufu sağlanması ve dijital hematoloji arşiv altyapısının oluşması da hedefleniyor.

HEM-AI cihazının tanı koymaya yardımcı olduğu hastalıkların görülme sıklığı düşünüldüğünde sadece ülkemiz için tüm dünyada çok geniş bir kullanım alanı olduğunu görmekteyiz. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2018 verilerine göre dünyada yıllık yeni lösemi sayısı 473 bin civarı iken, görülen sıtma vakası sayısı 228 milyon ve sıtma kaynaklı ölüm sayısı ise 400 bin gibi (büyük çoğunluğu Afrika’da) devasa bir rakam olarak karşımıza çıkıyor.

HEM-AI cihazı, yetişmiş doktor ve sağlık personeli kısıtlı olan farklı coğrafyalarda da uzaktan tanı ve teşhis sağlayabilme özelliğiyle önemli bir avantajı da beraberinde getiriyor. Yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi için yaklaşık 3 yıllık sürede Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Hastanesinde 150 bin hücre görüntüsü arşivlenerek sınıflandırıldı.

Cihaz saha testlerinin gerçekleştirilmesi ile birlikte yapay zeka doğruluk oranlarının yüzde 98 seviyelerine ulaştığını da ekleyelim. Manuel süreçte yaşanan sıkıntılar ve standart olmayan lam yayma ve boyamaları dikkate alındığında oldukça yüksek bir oran.

Maliyetleri düşürmesi, yüksek doğruluk oranı ve dataya erişmedeki çevik yapısı ile rakiplerinin önüne geçmeyi hedefleyen Elegan Teknoloji, Tübitak 1511 ve Bayer G4A desteklerine de hak kazandı. Elegan Teknoloji, cihazın farklı seçenekler ile sağlık birimlerine doğrudan satışı ve aynı zamanda test başına (kit modeli) ücretlendirme ile gelir elde ediyor.

Ülkemizde Ar-Ge ve satış süreçleri devam ederken yurt dışında yer alan köklü laboratuvar ve sağlık birimleri ile görüşmelerine devam da eden Elegan Teknoloji'nin en büyük hedefi ise cihazlarını global pazarlara taşıyabilmek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.