E-postalaşma artık eskisi kadar yaygın bir yöntem olarak kabul görmüyor. Gerek mesajlaşma uygulamasının yükselişi gerekse de artık gelen kutularının spam mesajlarla dolup taşması e-posta konusunda kullanıcı alışkanlıklarını ciddi şekilde etkiliyor.
Ancak e-postalaşma hem resmiyet hem de kullanıcıların odaklandığı içerikler yüzünden hala çok önemli ve kıymetli. Son yıllarda Outlook ve Gmail gibi e-posta istemcilerinin yaptığı geliştirmelerin çoğu da e-postalarda içeriklere odaklanmaya, istenmeyen e-postaların sayısını azaltmaya yönelik olarak gerçekleşiyor. Hatta üçüncü parti e-posta istemci uygulamaları da bu yüzden son yıllarda oldukça paralel ve bu alanda Spark ve benzeri pek çok girişimle karşılaştık.
E-posta alanında son olarak karşımıza çıkan bir girişim, tanıdık bir isim. Basecamp'in kurucu ortağı David Heinemeier Hansson bu girişimle karşımıza çıkıyor. HEY ismi verilen girişim, kullanıcılarına birer e-posta adresi ve gelen kutusu sunacak. Gelen kutusunun adını Inbox'da esinlenerek Imbox olarak değiştiren HEY, "Imbox" (important box) konsepti ile kullanıcıların gelen kutusunda sadece önemli e-postaları görecek şekilde kişiselleştirebilmesine imkan sağlamak istiyor.
HEY'in oldukça değişik ürünleri de var. Mesela "The Screener" özelliği sayesinde size ilk kez e-posta gönderen kullanıcılar için bir değerlendirme yapmanız isteniyor. Bu kullanıcılardan bir daha e-posta alıp almak istemeyeceğiniz belirleniyor. Ayrıca HEY uygulaması, size atılan postalarda sizi takip eden her öğeyi (tracker, pixel vb.) bloklamayı ve gizliliği vaat ediyor.
@hey.com uzantılı e-posta adresleri
HEY girişimi, kullanıcılarına @hey.com uzantılı e-posta hesapları sağlayacak. Şu anda sadece davetiye usulü olarak çalışan girişim için pek çok kişi davetiye kodu arayışına çoktan girdi. Çünkü kullanıcıların çoğu kendi isimleri ya da isim ve soyisim kombinasyonlarını alayarak @hey.com uzantılı alan adlarına da sahip olmak istiyor ve bu anlamda da ciddi bir yarış olacağa benziyor. Çünkü bu girişim yeni bir girişim olmasına rağmen, arkasında Basecamp kurucusunun isminin olması ve böyle değerli bir alan adı üzerine kurulu olması sebebiyle kullanıcılar birbiriyle de yarışacak.
HEY uygulaması web üzerinden de çalışıyor. Aynı zamanda HEY uygulaması Google Play Store'da da yerini almış durumda. iOS sürümününde ise kargaşa hakim. Apple'ın aldığı komisyon nedeniyle aynı Spotify'da olduğu gibi bir başkaldırı var.
Son olarak HEY'in ücretli bir e-posta hizmeti vereceğini de bildirelim. HEY servisi için belirlenen yıllık ücret 99 dolar olarak belirlenmiş. Bu ücret karşılığında kullanıcılar 100 GB'lık bir gelen kutusu alanına sahip olacak. Hemen aşağıdan HEY'in kurucusu Jason Fried'in tüm detayları verdiği video: