Snapchat baştan aşağı yenilendi: Uygulamadaki yeni tasarım, harita, AR ve içerik özellikleri

Yenilenen tasarımla birlikte yeni menü çubuğundan Snap Maps'e eklenen Mekanlara, yeni Konu Başlıklarından Hapenning Now sekmesine ve AR özelliklerine kadar her detayı sizin için inceledik.
Snapchat baştan aşağı yenilendi: Uygulamadaki yeni tasarım, harita, AR ve içerik özellikleri

Uzun süredir, Facebook uygulama ailesi ve Twitter'a kıyasla geliştirme anlamında sessizliğini koruyan Snapchat, dün düzenlediği Snap Partner Summit 2020 etkinliğinde bu sessizliği bozdu. Bir süredir, tasarım yeniliğine gitmeyi planlayan şirket, etkinlikte yeni tasarımını yayına aldığını duyurdu. 

Sosyal ağ ekosisteminin özgün çocuğu olarak konumlanan Snapchat, şimdiye kadar özellik ve tasarım anlamında diğer sosyal ağlar tarafından defalarca kopyalandı. Başta Instagram olmak üzere, Facebook uygulama ailesi gözünü e-ticarete çevirirken Snapchat, yeni harita ve içerik özellikleriyle rekabete katılmaya kararlı. 

Yeni tasarımında kullanıcı deneyimini önceliklendiren şirket, tasarıma eklediği yeni menü çubuğu ile kullanıcıların uygulama içinde kolayca gezinmesini sağlıyor. Menü çubuğunun izlediğiniz içeriklere ya da uygulama içinde yaptıklarınıza göre değişim gösterdiğini de ekleyelim.

Aylık 200 milyon kullanıcıya sahip olan Snap Map özelliği ise yeni tasarımla birlikte Mekanlar isminde yeni bir özelliğe kavuştu. Google Maps'i andıran bu yeni özellik; Snapchat kullanıcıları tarafından sıkça ziyaret edilen yerleri görmenizi sağlayacak. Bu özellik kapsamında dünyanın her yerinden mekanları, Snap Map'e eklediğini açıklayan şirket, işletmelerin dikkatini çekmeye çalışıyor. 

Kullanıcılar bu özellik sayesinde işletmelerin adreslerini, açık olduğu saatleri, Foursquare ve TripAdvisor'da işletmelere yapılan yorumları görebilecek. Bunun yanı sıra kullanıcıların Postmates, DoorDash ve Uber Eats üzerinden tek tıkla sipariş verebileceğini de ekleyelim. Bugünden itibaren ABD kullanıcılarına açılacak olan özellik, Snapchat'in Online Market Siparişi pazarına giriş yapmasını sağlıyor. 

Şirket, küçük işletmeleri reklam verene dönüştürmek üzere adım atmayı da ihmal etmiyor. Snapchat, salgın sonrasında yeniden açılmaya başlayan işletmelere ücretsiz reklam kredisi tanımlıyor. 

Yayına alınan yeni özellikler kapsamında; Hikayelerimiz özelliği ise yeni konu başlıklarına kavuşuyor. Snapchat kullanıcılarının Hikayemiz sekmesinde günde 3 milyon Snap paylaştığını açıklayan Snapchat, sekmedeki içerikleri konu başlıklarına ayırmaya başlıyor.

Kullanıcılar, bundan sonra Hikayelerini "ASMR", “Life Hacks” veya “Oddly Satisfying” gibi topluluk Konu Başlıklarına ekleyebilecek. Aynı şekilde kullanıcılar Hikaye içeriklerinde konu çıkarmasını kullananarak, Hikayelerinin Konu Başlıklarına eklenmesini sağlayabilecek. Özelliğin, Instagram'ın keşfet sekmesinde yer alan hashtaglere ve Hashtag özelindeki hikayelere benzediğini söylemek mümkün. 

Snapchat'in etkileşim açısından da Instagram Hikayeler'de yer alan özellikleri, platforma eklediğini söylemekte fayda var. Hikaye Yanıtları özelliğini yayına alan şirket, kullanıcıların Snapchat Yıldızlarıyla etkileşime girmesini amaçlıyor.

Snapchat'in yeni AR ve Scan özellikleri 

Snapchat'in duyurduğu yeniliklerin tasarımla sınırlı olmadığını da söyleyelim. Artırılmış Gerçeklik alanında da pek çok yenilik duyuran şirket, dün SnapML'i tanıttı. SnapML sayesinde herhangi bir geliştirici, lensleri güçlendirmek adına kendi makine öğrenmesi modelini doğrudan Lens Studio'ya ekleyebilecek. SnapML sayesinde pek çok kişinin kolayca Snapchat Lens'i üretebileceğini belirtelim. Bunun yanı sıra Yerel Lensler özelliğini duyuran Snapchat, kullanıcıları mahallelerini AR filtreleriyle donatmaları için teşvik ediyor. 

Snapchat ayrıca Scan özelliği kapsamında yaptığı yeni ortaklıkları da duyurdu. Kullanıcıların ürün ve cisimleri Snap kamerası üzerinden tarayarak bilgi edinmesini sağlayan Scan özelliği, şirketin yeni bir Louis Vuitton iş birliğine imza atmasını sağladı. PlantSnap, DogScanner, Louis Vuitton ve Yuka ile Scan özelinde yapılan yeni ortaklıklar sayesinde kullanıcılar, bitki ve köpek türleri hakkında bilgi edinebilecek, paketli gıdalara dair değerlendirmeleri inceleyebilecek ve yeni Louis Vuitton koleksiyonuna göz atabiliecek. 

Uygulamaya sesli Scan özelliği eklendiğini de belirtelim. Kullanıcılar artık Lensleri sesli komutlar ile aratıp, kullanabilecek. 

Yenilenen İçerikler

Snapchat, bu yıl 125 milyondan fazla kullancının haber hikayelerini izlediğini açıkladı. ABD'deki Z Jenerasyonun yarısından fazlasının ise Keşfet sekmesinde haber izlediğini belirtti. Son zamanlarda diğer sosyal ağlarda yaşanan dezenformasyon krizine gönderme yapan şirket, haber içerikleri konusunda seçici oldukları için az sayıda haber şirketiyle ortaklık yaptığını vurguladı. 

Bununla beraber Happening Now: sekmesini duyuran Snapchat, artık kullanıcıların haberlere daha da hızlı bir şekilde erişmesini sağlıyor. Bu kapsamda The Washington Post, Bloomberg, Reuters, NBC News, ESPN, NowThis, E! News, Daily Mail ve  BuzzFeed News saygın haber ve içerik platformlarıyla iş birliği yapan şirket, yeni bir format üzerinden kullanıcıların kişiselleştirilmiş haberlere ulaşmasını amaçlıyor. Kullanıcılar haberlere bitmojileri üzerinden de erişebilirken, Snapchat'in editoryal ekibi de haber seçimine el atıyor. Şu an için ABD'dki kullanıcılara açık olan özellik önümüzdeki yıl tüm dünyadaki Snapchat kullanıcılarına da açılacak. 

Bu arada yenilenen içerikler sadece haberlerle kısıtlı değil. Şirket, yeni Snap Originals içeriklerini de yakın zamanda kullanıcıların ilgisine sunmayı amaçlıyor. YouTube, ürettiği içeriklerle YouTube Premium satışını desteklemeye çalışırken, Snap Originals, ilk mobile özel içerik olma özelliğini taşımaya devam ediyor. 

AR alt yapısıyla sadece Snapchat'te izlenebilen bu şovlar, aynı zamanda kullanıcıları da şovun bir parçası haline getiriyor. Kullanıcıları içeriğe dahil etme fikri, Snapchat'in kalesi ABD'de yükseliş gösteren TikTok'un önüne geçmek için atılmış bir adım olabilir. 

Snapchat yayına aldığı yeni özellikler ile baştan aşağı yenilenirken, kullanıcı sayısı ve kullanım oranlarıyla pek çok sosyal ağın gerisinde kalsa da, ekosistemdeki trendlere özgün bir şekilde ayak uydurmayı seçiyor. Ağırlıklı olarak ABD'de Gen Z'nin tercih ettiği platfrom, bana kalırsa önümüzdeki senelerde özgünlüğü ve kullanıcı tabanının seçkinliğiyle daha fazla öne çıkabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.