Medianova'nın 14 yıllık serüveni

Serkan Sevim, bugüne kadar üç girişim kurdu. Her biri döneminin yıldız işleriydi. Medianova ile ekosistemdeki yerini perçinleştirdi.
Medianova'nın 14 yıllık serüveni

90'lı yılların sonu... Medianova'nın kurucusu Serkan Sevim, bir uçağın içinde ABD'ye uçuyor. Çünkü mühendis olan babasının zorlamasıyla Baltimore Üniversitesi'ne yüksek lisans yapmaya gidiyor. Henüz çocukken patlamış mısır satmış ve her zaman kendi işini kurmayı hayal eden girişimciden ailesinin isteği tek vardı. Bu da okulu bitirip dönmesi...  Ama o yıllar ABD'de İnternet girişimleri o yıl patlamış, emeklilik fonları ve özel sermaye şirketleri İnternet'e yatırım yapmaya başlamıştı. Girişimlere yatırılan paranın toplamı 1999'da 31,9 milyar doları bulmuştu. Bir yıldır orada yaşayan Sevim için girişim kurma için doğru zaman gelmiş. 100 dolarlık sermaye ve bir bilgisayarla ilk işinin temelini atmıştı.

Yıldız iş: Mezun.com

Arkadaşı Ali Hantal ile ABD'ye okumaya gelen yardımcı olma amacıyla Mezun.com'u kurdu. Şirket 2000'lerin ortasında 100 milyon değerlemeyi geçti. Bu başarının ayak sesleri platformun ikinci yılında 200 bin kullanıcıya ulaşmasıyla duyulmaya başlanmıştı. İki ortak için iş umduklarından iyi gidiyordu. Bu ikili daha sonra alternatif telekom operatörlerin kurulmasına imkan veren regülasyon sonrası çıkan arama kartları furyasına dahil oldu ve ABD'de yaşayan Türklere yönelik kartlar çıkardı. 

İlk yatırım...

Yine de bu organizasyonu döndürmek için nakit akışı gerekiyordu. İlk can suyu 2003'te geldi. Yeşil Holding şimdiki Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, şirkete 5 milyon değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım yaptı. Bu yatırım yeni işlerin habercisi oldu. ABD'den Türkiye'ye çiçek gönderilmesini sağlayan 'Mezunçiçek'i kurdu. Mezun.com'un altında kurulan yeni platform, -o dönem- 150 dolar olan bu işe çözüm bulmuştu. Bu girişim 2004'te 444 Çiçek ismiyle Türkiye'ye taşındı.

97 ülkeye maç yayını

Aynı yıl Digitürk ile anlaştılar. Bu adım Medianova'nın ilk temellerini oluşturdu. Anlaşmaya göre İnternet üzerinden maçları yayınlayıp abonelik satmaya başladılar. Turkishsoccer adlı platform üzerinden 97 ülkede İnternet üzerinden maç izletti. Ama Digitürk bu işi kendi yapmaya karar verdi. Bundan sonra iki ortak için ayrılık çanları çalmaya başladı. Ali Hantal telekomünikasyon işinde kalmak istiyordu. Serkan Sevim ise canlı yayın işinde ısrarlıydı. Bu fikir ayrılığı başarılı iki ortağın ayrılmasına neden oldu.  

Serkan Sevim

Medianova 50 ülkede faaliyet gösteriyor

Bugüne kadar üç girişim kuran Sevim'in artık bütün dikkati 2006'da kurduğu Medianova'nın üstünde... Tam da tahmin ettiği oldu. 50 ülkede faaliyet gösteren ve Avrupa'nın ilk iki CDN şirketi arasında yer alan bir ekosistem yarattı. Şirket web sitelerinin dijital varlıklarının (resim, video, ses...) son kullanıcıya hızlı ve yedekli biçimde ulaşmasını sağlayan coğrafi olarak dağıtılmış bulut platformu olarak çalışıyor. Amazon Cloud, Alibaba Cloud, gibi büyük oyuncuların yer aldığı CDN pazarı, araştırma şirketi MarketandMarkets'ın verilerine göre 2017'de dünya çapında 7,74 milyar dolar hacim üretti. Araştırma şirketi bu rakamın ortalama yüzde 32'lik bir büyüme temposuyla 2022'de 30,9 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Medianova kendi teknolojik altyapısını kullandığı için diğer büyük şirketlerin özellikle Türkiye'de pek şansı yok.

Medianova, corona virüs salgınından olumlu etkilenenlerden... Bunun en önemli nedeni salgınla birlikte evlere kapanan insanların işlerini ve eğitimlerini idare edip yönetebilmesi için ihtiyaç duyulan altyapı desteği... Özellikle şirket, uzaktan eğitim sisteminin devreye girmesiyle hali hazırda müşterisi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nın video alt yapısını sağlıyor. Sevim, uzaktan eğitim ile İnternet trafiğinin dünyada ciddi şekilde arttığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

Şu anda hem Türkiye’de, hem de dünyanın kalanında İnternet kullanımı yüzde 60 civarında yükseldi. Eve kapanan insanlar hem çalışma hayatlarında hem de dinlenme zamanlarında daha çok video servislerini kullanmaya başladı. Bu servisler yüzde 60 büyüdü. EBA’ya kayıtlı yaklaşık 17 milyon öğrenciye yayın yapabilir hale geldik. Yeni sürece ayak uydurmak yeni teknolojik altyapılar geliştirdik. Günlük yaptığımız işlem sayısı 9 milyara dayandı. 

Stook ve Image Resize...

Son üç ayda veri depolamanın öneminin arttığını anlatan Sevim, "Amazon AWS API ile aynı mantıkla çalışan depolama altyapısı Stook... Türkiye'de bunu yapan olmadığı için yoğun talep var. Bir de Suudi Arabistan'dan talep geldi. Riyad'ta altyapı kuruyoruz. Temmuz ortasında devreye girecek" diye konuşuyor. Medianova'nın öne çıkan bir diğer platformu ise, Image Resize... Bu, günlük 60 milyon görselin istenilen boyuta milisaniyelerle çeviriyor.

Medianova'yı başarıya götüren asıl şey ise Serkan Sevim'in şirketi yönetme anlayışı... Şirketin ana mottosu 'yenilenme' olarak belirleyen girişimci, bu sebeple cirosunun yüzde 15'ini yatırım yapmak için ayırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.