Ülkemizin önemli finans teknolojileri şirketlerinden iyzico’nun corona virüs salgını süresince online alışverişin en fazla talep gören ürünler ile ilgili yaptığı araştırmayı geçtiğimiz Nisan ayında sizlere aktarmıştık. Yeni bir araştırma ile karşımıza çıkan iyzico, Anneler Günü ve Ramazan dönemini kapsayan online alışveriş istatistiklerini paylaştı.
iyzico’nun paylaştığı verilere göre temassız ödeme avantajı sunan online alışveriş, Ramazan döneminde önceki yıla oranla yüzde 49 artış gösterdi. Veriler mobil alışveriş ile birlikte özellikle bazı sektörlere ve ürünlere olan talepte önemli bir atışa da işaret ediyor.
Salgın nedeniyle Anneler Günü ve Ramazan döneminde evlerinde kalan tüketiciler güvenli, hızlı ve kolay alışveriş yapmaya olanak tanıyan mobil alışverişi tercih etti. Ramazan ayından önceki aya oranla mobilden yapılan alışveriş adedi yüzde 75 arttı.
Ramazan öncesi 1 aylık dönemde toplam alışverişin yüzde 52’sini oluşturan bilgisayardan yapılan alışverişler, Ramazan döneminde ise yüzde 47’ye geriledi. Mobilden yapılan alışverişlerin oranı ise yüzde 48’den yüzde 53’e yükseldi. Mobilden en çok alışveriş yapılan sektör ise yüzde 49 oranla giyim ve aksesuar oldu.
Giyim ve aksesuarı ise yüzde 20 ile çiçek, yüzde 9 ile kitap - oyun ve yüzde 6 ile kozmetik sektörleri takip etti. Mobil alışverişte sepet tutarı Ramazan öncesinde ve sonrasında değişmeyip 100 TL civarında kaldı. Web aracılığıyla yapılan alışverişlerde ise sepet tutarı 236 TL'den 255 TL'ye yükseldi.
Ramazan’dan önce 21.00 olan en yoğun saat dilimi, Ramazan ayı boyunca iftar saatlerinin etkisiyle 22.00 - 23.00 oldu. Ramazan ayı boyunca yapılan alışverişlerin yüzde 89’unun tek çekim olarak gerçekleştirildiğini de ekleyelim. İstanbul yüzde 41 oranıyla Ramazan ayı boyunca en çok online alışveriş yapan il oldu. İstanbul'u yüzde 8 ile Ankara, yüzde 7 ile İzmir ve yüzde 3 ile Bursa takip etti.
Online alışveriş adedi Ramazan öncesi döneme göre en fazla artan il yüzde 72 ile Düzce oldu. İşlem hacmi en fazla artan il ise yüzde 85 ile Amasya oldu. Bu sene Anneler Günü'nün Ramazan ayına denk gelmesi ile birlikte çiçek alışverişleri de önemli oranda arttı.. Bu durumunun etkisiyle işlem adedindeki en büyük artış yüzde 190 oran ile çiçek sektöründe oldu. Çiçek sektörünün ortalama sepet tutarı ise 86 TL. Ramazan boyunca giyim sektörü de yüzde 76 artış gösterdi. Giyimde ortalama sepet tutarı 170 TL olurken yüzde 67 artış gösteren ev-bahçe sektöründe ortalama sepet tutarı 368 TL oldu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap