40. yılını kutlayan Pac-Man ile ilgili 20 önemli detay

40. yılını kutlayan bir başka efsane olan Pac-Man oyununa ve Pac-Man ile ilgili önemli noktalara yakından bakıyoruz.
40. yılını kutlayan Pac-Man ile ilgili 20 önemli detay

30. yaşını dolduran Microsoft Solitaire'ın aylık 35 milyon kullanıcıya sahip olduğunu bugün sizlere aktarmıştık. Bu haberimizde ise 40. yılını kutlayan bir başka efsane olan Pac-Man oyununa ve Pac-Man ile ilgili önemli noktalara yakından bakıyoruz.

40 yaşındaki Pac-Man ile ilgili 20 önemli detay

  1. Oyun dünyasının en popüler yapımlarından biri olmayı başaran Pac-Man, o dönemde henüz 24 yaşında olan Toru Iwatani isimli bir geliştirici tarafından tasarlandı.
  2. Toru Iwatani 2020 yılında Wired'a yaptığı bir açıklamada oyunun ilk etapta kadın kullanıcılar için geliştirildiğini belirtti.
  3. Iwatani, oyunun ve karakterlerin daha tatlı görünmesi adına canlı renkler ve büyük gözler gibi detaylar kullandı.
  4. Oyunda yer alan hayaletler farklı isimlere sahip. Oyundaki 4 hayalet Blinky, Pinky, Inky ve Clyde isimleri ile adlandırılıyor ve her biri farklı özelliklere sahip. Blinky isimli hayalet sürekli Pac-Man'i takip ederken, Pinky isimli hayalet ise Pac-Man'i tuzağa düşürmeye çalışıyor. Inky isimli hayalet Pac-Man'in bulunduğu konuma göre rastgele hareketler yaparken Clyde ise Pac-Man sol alt köşeye gittiğinde ona yakınlaşıyor.
  5. Pac-Man'in güç haplarını alarak süper güçlü hale gelmesi fikri Popeye karakterinin ıspanak yiyerek güçlenmesi ve Japon kültüründe yer alan "kokoro" yani yaşam gücü fikrinden esinlenerek bulunmuş.
  6. Pac-Man oyunun yer aldığı ilk makine Tokyo Shibuya'da bulunun bir sinema salonunda 22 Mayıs 1980'de ilk kez kullanıma sunuldu.
  7. 1980 yılının Ekim ayında ise ABD'de kullanıma sunulan Pac-Man, kısa süre içinde popüler bir oyun haline geldi.
  8. Oyunun orijinal adı aslında Puck Man'di fakat oyunun ABD distribütörü konumunda bulunan Midway firması, Puck kelimesinin başka anlamlar da taşıyabileceğini düşünerek oyunun adını Pac-Man olarak değiştirdi.
  9. Oyunda seviyeler arasında geçiş yaparken Pac-Man'in hayaletleri kovaladığı kısa animasyon videoları bulunuyor. Bu videoların oyun dünyasında kullanılan ilk "cutscene" yani oyun içi videolar olduğu düşünülüyor.
  10. Oyunun kullanıma sunulmasından sadece bir yıl sonra 100 bini aşkın satış gerçekleşti ve her hafta 250 milyondan fazla defa Pac-Man oynandı.
  11. Popülerliğini yan ürünler ile perçinleyen ve bir maskot haline gelen Pac-Man, yemek kutuları, şaka kitaplar, tişörtler, masa oyunları ve pijamalar gibi lisanslı ürünler ile kullanıcılarının karşısına çıktı.
  12. Pac-Man oyunu için "Mastering Pac-Man by professional blackjack player Ken Uston" isimli bir strateji rehberi hazırlandı ve 1 milyondan fazla kopya sattı.
  13. Pac-Man 40 yıllık tarihi boyunca pek çok dizi ve filmde de karşımıza çıktı. Adam Sandler'ın başrolünde yer aldığı "Pixels" isimli film Pac-Man'den ilham alınarak çekildi. Filmin içinde Pac-Man'in yaratıcısı Toru Iwatani'nin küçük bir rolü olduğunu da ekleyelim.
  14. 1999 yılında Billy Mitchell isimli bir oyunca ilk kez Pac-Man'de tam puan aldı. Oyundaki tüm noktaları, güç haplarını hayaletleri ve bonusları yiyerek bölümleri tamamlayan Mitchell, 3,333,360 puan aldı. Oyunda yer alan bir hata nedeniyle bu puanın üzerine çıkılamıyordu.
  15. Oyunun ABD distribütörü konumunda bulunan Midway, Ms Pac-Man, Pac-Man Plus, Jr Pac-Man ve Baby Pac-Man gibi devam oyunları yapmayı denedi fakat bu oyunlar başarılı olmadı.
  16. Oyunlar başarılı olmasa da Ms Pac-Man oyunu sunduğu başarılı labirent yapısı ve hayaletlerin daha iyi bir yapay zekaya sahip olması nedeniyle beğeni topladı.
  17. 1982 yılında ise Hanna-Barbera tarafından Pac-Man, Ms Pac-Man ve Pac-Baby karakterlerinin yer aldığı bir çizgi film çekildi.
  18. Toru Iwatani 2007 yılında Pac-Man'de geri döndü ve Xbox için geliştirilen Pac-Man Championship Edition'ın geliştiren ekip arasında katıldı.
  19. Pac-Man bugüne kadar pek çok başka oyun içinde de yer aldı. Bu oyunlar arasında Everybody’s Golf, Mario Kart Arcade GP ve Street Fighter X Tekken yer alıyor.
  20. 40. yılını kutlayan Pac-Man, Twitch platformu ile geri dönüyor. Bandai Namco ve Amazon Games bugün yaptıkları bir açıklama ile "Pac-Man Live Studio" isimli bir Pac-Man oyununun Twitch platformunda oynanabilir olacağını duyurdu.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.