Salgın boyunca devam eden karantina süreçleri ve evden çalışma pek çok kişiyi evdeki eşya fazlalığına çözüm üretmeye yönlendirdi. Böylece depolama alanında faaliyet gösteren girişimlerin değer kazanmaya başladığını söyleyebiliriz. Talebe dayalı depolama girişimi MakeSpace de bu şirketlerden biri.
Kullanıcıların kişisel eşyalarını depolamayı kolaylaştıran MakeSpace, Iron Mountain liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 55 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna şirketin var olan yatırımcıları ve stratejik ortakları da katılım gösterdi.
Bu arada yatırım miktarı kadar yatırımın bu dönemde gerçekleşmiş olması da dikkate değer.
Geleneksel depolama sektörüne yeni bir anlayış getiren depolama girişimleri, yıllık 38 milyar dolar gelir elde eden bu pazardan pay almaya çalışıyor. Her ne kadar girişimlerin çoğu sektördeki bu yeni yaklaşımın karşılığını alacağını düşünse de; şimdiye kadar Livible, Clutter ve Trove gibi pek çok girişimin kapandığını, pivot yaptığını ya da başka şirketler ile birleşmeyi tercih ettiğini gördük. Bu anlamda sektörde yalnızca, sermayesi ve kurumsal yapısı daha güçlü şirketlerin ayakta kaldığını söyleyebiliriz.
Bu açıdan MakeSpace, sektörün dayanıklı şirketleri arasında yer almayı başardı. Bu yatırımla birlikte E serisini kapatan girişimin yatırımcıları arasında 8VC, Upfront Ventures, Maywic Select Investments, Ten Eighty, Provenio Capital ve CX Collective yer alıyor.
Bu yeni yatırımla birlikte girişim toplamda 150 milyon dolar yatırım aldı. Değerlemenin bu rakamın çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.
Bir süredir ciddi anlamda büyüme kaydeden MakeSpace, geçtiğimiz yıl 20'ye yakın yeni şube açtı. Girişimin Kuzey Amerika'daki şube sayısı ise toplamda 31'e yükseldi. Şirketin yatırımcısı Iron Mountain ile yapığı ortaklık sayesinde sektörün genel problemi olan emlak fiyatlarını çözüme kavuştuğunu söyleyelim. Böylece emlak maliyetlerini düşüren girişim müşterilerine aylık 69 dolar gibi uygun fiyatlı seçenekler sunabiliyor.
Girişim tahminlerin yüzde 30 üzerine çıkarak büyümeye devam ederken, kullanıcı tabanına binlerce müşteri eklemeyi ihmal etmiyor.
Covid-19 salgınında ev taşıma süreçlerinin durdurulmasıyla, depolama girişimlerinin rağbet görmediği düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evlerini gözden geçiren insanlar, evdeki fazlalıklarını eleyerek depolama hizmetlerinden faydalanabiliyor. Bunun yanı sıra geçici olarak kendi tesislerini terk etmek durumunda kalan küçük işletmeler de depolama hizmetlerini tercih ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap