Dijital reklamcılık platformu Criteo, Türkiye'de Ramazan ayı özelinde gerçekleştirdiği ‘Tüketici Alışveriş Tercihleri’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Criteo'nun yaptığı araştırmada, Covid-19 salgının başlangıcına kıyasla, katılımcıların %61'inin onilne platformlar üzerinden daha çok alışveriş yaptığı görüldü. Özellikle Ramazan ayında çevrimiçi alışveriş yapılan kategorilerde, market, güzellik, bakım ve eve yemek servisleri öne çıktı.
1,047 kişinin katıldığı Tüketici Alışveriş Tercihleri araştırması, Ramazan ayında gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, Covid-19 salgını sebebiyle tüketiciler, nakit para yerine kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerini tercih etti. Tüketicilerin banka ziyaretlerinde ise %83 oranında bir azalma görüldü.
Araştırma kapsamında katılımcıların, Ramazan dönemi ve sonrasındaki bir kaç ayda da market, bakım, elektronik, güzellik, oyuncak ve eve yemek servisleri kategorilerinde daha sıklıkta çevrimiçi alışveriş ve harcama yapacakları analiz edildi.
Bunun yanı sıra yüzde 50'den fazla katılımcı, Ramazan Bayramı hediyelerini de çevrimiçi platformlardan satın almayı planlanlarken, 25-38 yaş arasındaki tüketicilerin hediyeleri için 600 TL bütçe ayırmayı planladığı gözlemlendi. Türkiye'de çevrimiçi platformlarda en çok tercih edilen hediye kategorileri ise giyim, parfüm, bakım ve güzellik ürünleri olarak öne çıktı.
Gelişen Pazarlar (Türkiye, Doğu Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika) Bölge Direktörü Murat Kalafat yaptığı açıklamada şu ifadelere yerdi:
Korona Virüs’ün etkilerini her alanda hissettiğimiz bu günleri hep birlikte yaşamaktayız. Bir çok sektörün çevrimiçi platformlara yöneldiği bu günlerde dijital ödeme yöntemine geçişimizde kaçınılmaz oldu. Yaptığımız araştırmada, nakidin yerini kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerine bıraktığını görüyoruz. Türkiye geleneksel olarak nakit para kullanımını tercih eden bir ülke olmasına rağmen, güvenlik ve hijyen koşulları nedeniyle dijital ödeme yöntemlerini kullanmaya başladı. Tüketicilerin Korona Virüs yayılacağı endişesi ile nakit para kullanımını tercih etmemesi, yalnızca ticarette değil aynı zamanda dijital finans tekliflerinde de büyük bir etki yaratacak. Dijital ödemelerin bu şekilde benimsenmesi, geri dönüşü olmayan ve pandemi sonrasında da devam edecek kültürel bir değişime neden oluyor. Artık şirketler, uzun vadede değişen ödeme yöntemlerinin tüketici davranışları üzerindeki etkisini incelemeli.'
Nakit yerini kredi kartı, mobil cüzdan ve elektronik ödeme yöntemlerine bırakıyor
Araştırmaya göre Covid-19 salgını nedeniyle tüketiciler, alışverişlerinde nakit ödeme opsiyonu olmasına rağmen temassız ödeme yöntemlerini tercih ediyor. Güzellik, bakım, oyun, oyuncak, elektronik, giyim, aksesuar, dekorasyon, taksi ve yemek servisleri kategorilerinde yapılan alışverişlerin %75'i kredi kartı ile yapıldı. Mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerinde ise bu oran %67 olarak kendini gösteriyor.
Bu sonuçların 27 Nisan ve 2 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 1,047 katılımcı ile yapılmış olan çevrimiçi anketten yola çıkılarak hazırlanmdığını belirtelim. Criteo'nun, Ramazan boyunca tüketici alışverişi tercihleri hakkındaki güncel bilgileri ortaya koymak amacıyla araştırmayı Qualtrics ve Lucid ile ortaklaşa olarak gerçekleştiğini de eklemekte fayda var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap